Ce ne facem cu năsucurile înfundate sau curgătoare?

TOTUL DESPRE MAME

Nu există copii cărora să nu le curgă nasul sau care să nu răcească de câteva ori bune în frageda lor pruncie. Nu vă panicați, năsucurile lor înfundate și curgătoare nu sunt motiv de sperietură. Informațiile de mai jos vă vor ajuta să treceți cu brio peste episoadele de mucișori.

Ce ar putea determina ca năsucurile să curgă sau să se înfunde?

Fruntaş la acest capitol este obişnuitul virus al răcelii! Bebeluşii pot să răcească chiar și o dată pe lună sau de 10-12 ori pe an. (Mai mult iarna şi mai puţin vara, aşa că atenţie sporită în această perioadă!)

O răceală tipică durează cel mult 10 zile şi, uneori, răcelile apar una peste cealaltă. Aşa că dacă ai impresia că răceala micuţului tău nu mai trece odată, e posibil să fi răcit încă o dată, iar tu să nu îţi fi dat seama.

Alergiile ar mai putea fi cauza pentru care îi curge nasul celui mic, de obicei mucozităţile fiind apoase şi transparente, şi nu verzi sau gălbui aşa cum obişnuiesc să fie atunci când bebeluşul este răcit.

De cele mai multe ori, o infecţie bacteriană se dezvoltă în paralel cu înfundarea nasului.

Când ar trebui să îmi duc bebeluşul la doctor dacă are nasul înfundat?

Dacă micuţul se simte atât de rău încât nu poate mânca sau bea (şi prezintă semne de desihdratare: nu mai udă scutecul decât la cel mult 6-7 ore, devine letargic, plânge fără lacrimi), sau dacă răceala nu dă semne că ar dispărea de la sine în maxim două săptămâni, atunci ar fi indicat să mergi cu el la medic.

Ce ar trebui să fac pentru a trata copilul atunci când îi curge nasul său i se înfundă?

Există câteva modalităţi simple de a-l face pe cel mic să se simtă mai bine.

Pune-i câteva picături de soluție salină în nas pentru a ajuta la deblocarea mucusului. Aspiră-i, apoi, mucozităţile cu o pompiță specială (nu e foarte atrăgător, dar se dovedeşte a fi extrem de eficient).

Pune-i câteva picături de ulei esențial de eucalipt atunci când face baie – îl ajută să respire mai bine.

Pune un umidificator sau un vaporizator răcoros în camera lui – va umezi aerul şi îl va face cu siguranţă să respire mai uşor.

Şi, în sfârşit, încearcă să îl ridici uşor când doarme, fie punându-i un despărţitor sub saltea, fie ţinându-l uşor cu capul în sus când strănută.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa