Ce ne facem cu lipsa de fier la copii – experiența unei mame (P)

Ileana Mirescu

Nu cred că există mamă care, în scurte momente, să nu se întrebe dacă copilul ei e în regulă, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic și totul este bine. Există perioada aceea de început în care, invariabil, ajungi să te întrebi (poate chiar de zeci de ori pe zi) dacă faci totul corect, dacă îl speli cum trebuie, dacă îi tai unghiile bine, dacă îl hrănești corespunzător, dacă mănâncă de ajuns.

Eu așa am fost! Totul era bine, dar nu încetam să mă întreb, când și când: ”Aoleu, dacă are ceva și eu nu-mi dau seama?”

Așa am și făcut cunoștință cu lipsa de fier.

Trecusem cu bine de momentul diversificării, care pe mine (am puterea să recunosc acum), m-a speriat groaznic. În câteva luni, am reușit să intrăm în rutina meselor, dar și să mă obișnuiesc eu cu cât ar trebui să mănânce un copil la vârsta lui. Dar, deși alăptat în continuare, lucrurile nu mai erau ca înainte.

Primele răceli, primele semne

A început, tot atunci, și perioada primelor răceli și vizitele din ce în ce mai dese la medicul pediatru. Episoadele copilului de plâns erau din ce în ce mai dese, trezirile lui nocturne deveniseră din ce în ce mai gălăgioase, lucru care s-a simțit și la mine. Oboseala mea atinsese cote maxime.

Am ajuns la medic pe avarii

La una din vizitele medicale, doamna doctor ne-a privit atent pe amândoi și a decis să ne trimită să facem câteva analize de sânge. Rezultatele au venit repede, nu era nimic ieșit din comun, doar o lipsă de fier, pe care am tratat-o eficient în perioada imediat următoare.

Dar să vorbim despre lipsa de fier: cum o identificăm, care sunt semnele, ce o provoacă, cum o tratăm și cum o prevenim.

Cum recunoaștem lipsa de fier

Acum, că sunt trecută prin asta, aș zice că sunt niște semne clare. Dar la momentul acela, n-am știut. Anemia feriprivă e cea mai frecventă formă de anemie la copii. Atunci când corpul nu are suficient fier, produce eritrocite mai puține și mai mici, hemoglobina scade, iar corpul nu va mai avea o cantitate suficientă de oxigen.

În fapt, acest lucru se traduce prin scădere în greutate, apatie, receptivitate crescută la infecții.

Puteți observa și că micuțul vostru are părul uscat, unghiile plate și limba lucioasă sau că îi bate inima foarte puternic. Lipsa de fier duce și la plânsete și iritabilitate fără motiv, oboseală și lipsă de energie.

Diagnosticul

Analiza sângelui poate oferi un răspuns clar. Trebuie să aveți în vedere că, atunci când copilul are un virus, hemoglobina este scăzută și, în acest caz, vorbim despre o anemie temporară. Dar analizele de sânge sunt indicatorul cel mai clar.

Mai există o situație în care hemoglogina este scăzută fără legătură cu lipsa de fier, respectiv în cazurile de talasemnie minoră (frecvente mai ales la copii născuți în zona de sud a României).

Care sunt cauzele?

Sunt numeroase cauze care pot duce la lipsa fierului în organism. Cele mai comune sunt infecțiile repetate, pierderile de sânge, lipsa vitaminei B12, lipsa cărnii din alimentație – o alimentație necorespunzătoare, insuficiența absobției fierului din alimente.

Cum tratăm și prevenim lipsa de fier

Alimentația joacă un rol foarte important. Carnea de pui, ficatul de pui sau de vită, peștele, ouăle, cerealele, legumele verzi, fructele sunt alimentele bogate în fier, care nu ar trebuie să lipsească din meniul copiilor.

Putem face apel și medicul ne poate recomanda și suplimentele alimentare care să ajute organismul să obțină doza optimă. O soluție bine tolerată și recomandă copiilor de peste 1 an este siropul Alinan® Happy Ferro®, o combinație unică de acid folic, vitamina B12 si fier, cu gust de caramel. Este ușor de administrat copiilor și gustul plăcut îi face să-l ia cu plăcere.

Important de reținut: pentru sugari, Alinan® Happy Ferro®  se administrează numai la recomandarea medicului pediatru!

Nu vă speriați de scaun!

Țin vă spun asta, pentru că mie nu mi-a spus-o nimeni: nu vă speriați dacă scaunul copilului vostru își schimbă culoarea și devine destul de închis după ce începe administrarea suplimentului de fier. Este ceva normal.

Sănătate de fier vă doresc, vouă și micuților voștri!

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa