Țântari, albine, păianjen, căpușă: cum să acționați dacă copilul a fost înţepat de insecte? Cum se manifestă alergia la ciupituri?

Ciupitura de insecte pate fi inofensivă sau poate da reacții alergice grave. Citește în articol când să te adresezi medicului.

Iulia Mirică

Ciupiturile/înţepăturile de insecte sunt mai mult o corvoadă, trebuie să recunoaştem. Mai ales când suntem în vacanţă! Ele provoacă spaimă pe moment, disconfort temporar şi durere. În cazuri rare pot provoca infecţii care necesită tratament, precum şi reacţii alergice ce pot fi grave, dacă nu chiar fatale.

Părinţii trebuie să ştie să depisteze o infecţie sau o reacţie alergică, pentru a obţine asistenţă medicală atunci când este cazul. Ţine la curent toate persoanele care intra în contact în mod regulat cu copilul tău, dacă acesta are un istoric de complicaţii alergice sau infecţioase, astfel încât să ştie ce să facă în caz de ciupitură sau înţepătură de insectă. De asemenea, nu plecaţi niciodată în vacanţă fără un antihistaminic în trusa de medicamente dacă un membru al familiei are un istoric de alergii. Puteţi afla pe loc că are alergie şi la ciupiturile anumitor insecte.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Înţepăturile de albine şi viespi:

  • Albina va lăsa în urmă un ac atașat la un sac de venin. Încearcă să îl elimini cât mai repede posibil. Viespile nu lasă acul în piele după înțepătură, ceea ce înseamnă că pot ataca de mai multe ori.
  • Spală cu atenţie zona afectată, cu apă şi săpun. Fă acest lucru de două-trei ori pe zi, până când pielea este vindecată
  • Aplică nişte gheaţă învelită într-o cârpă sau un prosop rece şi umed pentru câteva minute.
  • Administrează copilului un analgezic pentru durere.
  • Pentru dureri şi mâncărimi, oferă-i copilului un antihistaminic pe cale orală, în cazul în care medicul copilului tău spune că e în regulă; urmează instrucţiunile de dozare pentru vârsta şi greutatea copilului. Ai putea, de asemenea, aplica o cremă cu corticosteroizi sau o loţiune calmantă pentru zona înţepăturii dacă cel mic are un disconfort puternic.
  • O înţepătură oriunde în gură necesită atenţie medicală imediată, deoarece înţepăturile în membranele mucoase orale poate provoca rapid o umflare severă, ce poate produce un blocaj respirator.
  • Solicită asistenţă medicală dacă observi o erupţie cutanată mare sau umflături în jurul zonei de înţepătură, sau în cazul în care umflătura sau durerea persistă pentru mai mult de trei zile. Aceasta din urmă ar putea indica o infecţie.
  • Solicită ajutor medical imediat dacă observi oricare din următoarele semne, ce pot indica o reacţie alergică gravă sau pot pune viaţa în pericol: dificultăţi în respiraţie, senzaţie de constricţie la nivelul gâtului sau pieptului, umflarea buzelor, limbii sau a feţei, amețeli sau leşin, greaţă sau vărsături.

Muşcăturile de păianjen:

  • Spală cu atenţie zona afectată, cu apă şi săpun. Fă acest lucru de două-trei ori pe zi, până când pielea este vindecată.
  • Aplică mai multe comprese reci.
  • Administrează copilului un analgezic pentru durere.
  • Pentru a-l proteja pe cel mic împotriva infecţiilor, aplică un unguent cu antibiotic şi asigură-te că mâinile copilului tău sunt tot timpul spălate şi curate. Dacă ai vreun motiv de a suspecta o muşcătură de văduvă neagră, aplică gheaţă în zona muşcăturii şi mergi cu copilul la cea mai apropiată cameră de gardă. Chiar dacă micuţul nu prezintă niciun simptom, nu ezita să mergi la doctor.

Majoritatea păianjenilor din România sunt inofensivi, cu excepţia Văduvei negre, o specie de deşert, dar care a apărut şi pe litoralul românesc în ultimul deceniu. Aceasta este un păianjen de talie mijlocie, negru ca smoala, cu pete roşii pe abdomen, care trăieşte într-o pânză în formă de pâlnie, sub pietre, printre buruieni sau în adâncimi ale solului. Veninul femelei este foarte periculos pentru oameni (masculii nu muşcă aproape niciodată).

Muşcăturile, de obicei, nu dor la început, iar un copil s-ar putea să nu fie conştient de atac. În unele cazuri, însă, o muşcătură provoacă umflarea şi modificărea culorii pielii.

O muşcătură de Văduva neagră poate provoca crampe dureroase, care apar în termen de câteva ore de incident. Crampele pot începe în muşchii din jurul muşcăturii şi apoi se răspândesc. Muşcătura poate duce, de asemenea, la greaţă, vărsături, frisoane, febră şi dureri musculare. În cazul în care copilul tău are oricare dintre aceste simptome sau ştii că a fost muşcat – mergeţi de urgenţă la medic.

Muşcăturile de căpuşă:

De când cazul actorului Şerban Ionescu, muşcăturile de căpuşă au căpătat o şi mai mare notorietate la noi, cu atât mai mult cu cât sunt atât de comune şi provoca afecţiuni grave (boala Lyme). Dacă ai animale de casă sau companie, în principal câini sau pisici, controlează-le întotdeauna după o plimbare în parc sau într-o zonă cu lemne şi/sau copaci.

Dacă depistezi o căpuşă pe pielea copilului tău:

  • Sună-ţi medicul, care ar putea dori să salvezi căpuşa într-un recipient etanş pentru a face o identificare ulterioară în cazul apariţiei vreunei complicaţii la analize.
  • Du-te la cea mai apropiată cameră de gardă pentru a scoate căpuşa din piele. Dacă eşti într-un loc izolat, fără acces rapid la îngrijiri medicale, foloseşte o pensetă pentru a apuca ferm căpuşa la nivelul capului sau gurii, cât mai aproape de piele.
  • Trage ferm şi în mod constant (nu răsuci sau smulge!), până când căpuşa îşi dă singură drumul, apoi dezinfectează zona afectată cu alcool.
  • Nu folosi vaselină, untură sau un chibrit aprins pentru a ucide şi scoate o căpuşă. Aceste metode nu îndepărtează insecta de pe piele. Din contră, o pot determina să se îngroape şi mai adânc şi să să elibereze şi mai multă saliva (care creşte şansele de transmitere a bolilor).

Ciupiturile de țânțar

Simptomele comune – o umflătură roșie și mâncărime – nu sunt cauzate de mușcătura în sine, ci de reacția sistemului imunitar al corpului la proteinele din saliva țânțarului. Această reacție este cunoscută și sub numele de sindrom Skeeter.

Simptomele comune ale înțepăturilor de țânțari includ mâncărimi și umflături moi pe piele care pot deveni roz sau roșii. În cele mai multe cazuri, roșeața și umflarea apar la câteva minute după ce țânțarul a înțepăt pielea. A doua zi apare adesea o umflătură fermă, de culoare roșie închisă. Potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, citată de healthline.com, contactul cu un țânțar trebuie să dureze șase secunde sau mai mult pentru a produce o reacție.

Pe măsură ce mușcătura de țânțar se vindecă, senzația de mâncărime se va estompa. Pielea va căpăta treptat o nuanță mai puțin roșie sau roz până când își va reveni la culoarea normală. Acest lucru durează de obicei aproximativ trei până la patru zile. Umflarea va scădea, de asemenea, după aproximativ o săptămână.

Pentru a reduce disconfortul, spală locul muşcăturii cu apă şi săpun. De asemenea, aplică o compresă rece pentru câteva minute, iar pentru a opri mâncărimea, aplică la locul înţepăturii puţin bicarbonat de sodiu amestecat cu apă.

Alergie la ciupituri de țânțari

Aproape toată lumea este sensibilă la mușcăturile de țânțari. Dar pentru cei cu alergii severe, simptomele pot fi mai mult decât enervante: pot fi grave. Cele mai multe mușcături apar fie în amurg, fie în zori, când țânțarii sunt cei mai activi. În timp ce țânțarii de sex masculin sunt inofensivi – hrănindu-se doar cu nectar și apă – țânțarii femele caută sânge.

Copiii sunt mai predispuși să facă alergie la țânțari decât adulții. Aceasta deoarece, cu cât suntem mușcați mai mult cu atât ne desensibilizăm la substanțele din saliva țânțarului.

Înțepăturile de țânțari semnificativ mai mari, cam cât o monedă de 50 de bani, pot fi unul dintre simptomele unei reacții alergice mai severe. Aceste simptome pot include: leziuni, vânătăi în apropierea locului mușcăturii, inflamarea ganglionilor limfatici, urticarie în jurul mușcăturii. În cazuri rare poate apărea și șocul anafilactic. El se manifestă prin umflarea gâtului și respirație șuierătoare. În acest caz trebuie să te adresezi de urgență medicului.

De asemenea, controlul medical urgent e necesar dacă apar următoarele simptome, care pot fi semne ale unei afecțiuni mai severe: febră, migrenă, greață, vomă, eczemă, oboseală, sensibilitate la lumină, confuzie, slăbiciune musculară pe o parte a corpului.

Consultă un alergolog în caz de alergie la țânțari

Dacă reacția la mușcăturile de țânțari sunt mai pronunțate decât cele normale, e cazul să consulți un alergolog, mai ales dacă locuiți în zone unde sunt mulți țânțari, lângă ape, de exemplu. Un specialist în alergii poate efectua un test de înțepătură cutanată pentru a determina ce parte din saliva țânțarilor sunteți alergic și pentru a dezvolta un plan de imunoterapie. Aceasta constă, de obicei, în obținerea de mici injecții cu alergenul determinat, pe parcursul a mai multor luni sau ani, până când apare imunitatea.

Sindromul Skeeter nu provoacă boli pe termen lung sau intruziuni în stilul de viață atunci când este gestionat corespunzător.

Pentru a fi cât mai bine informată despre acest subiect, îți recomandăm și următoarele articole: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa