Țântari, albine, păianjen, căpușă? Cum să acționați dacă copilul a fost înţepat de insecte?

Iulia Mirică

Ciupiturile/înţepăturile de insecte sunt mai mult o corvoadă, trebuie să recunoaştem. Mai ales când suntem în vacanţă! Ele provoacă spaimă pe moment, disconfort temporar şi durere. În cazuri rare pot provoca infecţii care necesită tratament, precum şi reacţii alergice ce pot fi grave, dacă nu chiar fatale.

Părinţii trebuie să ştie să depisteze o infecţie sau o reacţie alergică, pentru a obţine asistenţă medicală atunci când este cazul. Ţine la curent toate persoanele care intra în contact în mod regulat cu copilul tău, dacă acesta are un istoric de complicaţii alergice sau infecţioase, astfel încât să ştie ce să facă în caz de ciupitură sau înţepătură de insectă. De asemenea, nu plecaţi niciodată în vacanţă fără un antihistaminic în trusa de medicamente dacă un membru al familiei are un istoric de alergii. Puteţi afla pe loc că are alergie şi la ciupiturile anumitor insecte.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Înţepăturile de albine şi viespi:

 • Albina va lăsa în urmă un ac atașat la un sac de venin. Încearcă să îl elimini cât mai repede posibil (viespile nu lasa acul în piele după înțepătură, ceea ce înseamnă că pot ataca de mai multe ori).
 • Spală cu atenţie zona afectată, cu apă şi săpun. Fă acest lucru de două-trei ori pe zi, până când pielea este vindecată
 • Aplică nişte gheaţă învelită într-o cârpă sau un prosop rece şi umed pentru câteva minute.
 • Administrează copilului un analgezic pentru durere.
 • Pentru dureri şi mâncărimi, oferă-i copilului un antihistaminic pe cale orală, în cazul în care medicul copilului tău spune că e în regulă; urmează instrucţiunile de dozare pentru vârsta şi greutatea copilului. Ai putea, de asemenea, aplica o cremă cu corticosteroizi sau o loţiune calmantă pentru zona înţepăturii dacă cel mic are un disconfort puternic.
 • O înţepătură oriunde în gură necesită atenţie medicală imediată, deoarece înţepăturile în membranele mucoase orale poate provoca rapid o umflare severă, ce poate produce un blocaj respirator.
 • Solicită asistenţă medicală dacă observi o erupţie cutanată mare sau umflături în jurul zonei de înţepătură, sau în cazul în care umflătura sau durerea persistă pentru mai mult de trei zile. Aceasta din urmă ar putea indica o infecţie.
 • Solicită ajutor medical imediat dacă observi oricare din următoarele semne, ce pot indica o reacţie alergică gravă sau pot pune viaţa în pericol: dificultăţi în respiraţie, senzaţie de constricţie la nivelul gâtului sau pieptului, umflarea buzelor, limbii sau a feţei, amețeli sau leşin, greaţă sau vărsături.

Muşcăturile de păianjen:

 • Spală cu atenţie zona afectată, cu apă şi săpun. Fă acest lucru de două-trei ori pe zi, până când pielea este vindecată.
 • Aplică mai multe comprese reci.
 • Administrează copilului un analgezic pentru durere.
 • Pentru a-l proteja pe cel mic împotriva infecţiilor, aplică un unguent cu antibiotic şi asigură-te că mâinile copilului tău sunt tot timpul spălate şi curate. Dacă ai vreun motiv de a suspecta o muşcătură de văduvă neagră, aplică gheaţă în zona muşcăturii şi mergi cu copilul la cea mai apropiată cameră de gardă. Chiar dacă micuţul nu prezintă niciun simptom, nu ezita să mergi la doctor.

Majoritatea păianjenilor din România sunt inofensivi, cu excepţia Văduvei negre, o specie de deşert, dar care a apărut şi pe litoralul românesc în ultimul deceniu. Aceasta este un păianjen de talie mijlocie, negru ca smoala, cu pete roşii pe abdomen, care trăieşte într-o pânză în formă de pâlnie, sub pietre, printre buruieni sau în adâncimi ale solului. Veninul femelei este foarte periculos pentru oameni (masculii nu muşcă aproape niciodată).

Muşcăturile, de obicei, nu dor la început, iar un copil s-ar putea să nu fie conştient de atac. În unele cazuri, însă, o muşcătură provoacă umflarea şi modificărea culorii pielii.

O muşcătură de Văduva neagră poate provoca crampe dureroase, care apar în termen de câteva ore de incident. Crampele pot începe în muşchii din jurul muşcăturii şi apoi se răspândesc. Muşcătura poate duce, de asemenea, la greaţă, vărsături, frisoane, febră şi dureri musculare. În cazul în care copilul tău are oricare dintre aceste simptome sau ştii că a fost muşcat – mergeţi de urgenţă la medic.

Muşcăturile de căpuşă

De când cazul actorului Şerban Ionescu, muşcăturile de căpuşă au căpătat o şi mai mare notorietate la noi, cu atât mai mult cu cât sunt atât de comune şi provoca afecţiuni grave (boala Lyme). Dacă ai animale de casă sau companie, în principal câini sau pisici, controlează-le întotdeauna după o plimbare în parc sau într-o zonă cu lemne şi/sau copaci.

Dacă depistezi o căpuşă pe pielea copilului tău:

 • Sună-ţi medicul, care ar putea dori să salvezi căpuşa într-un recipient etanş pentru a face o identificare ulterioară în cazul apariţiei vreunei complicaţii la analize.
 • Du-te la cea mai apropiată cameră de gardă pentru a scoate căpuşa din piele. Dacă eşti într-un loc izolat, fără acces rapid la îngrijiri medicale, foloseşte o pensetă pentru a apuca ferm căpuşa la nivelul capului sau gurii, cât mai aproape de piele.
 • Trage ferm şi în mod constant (nu răsuci sau smulge!), până când căpuşa îşi dă singură drumul, apoi dezinfectează zona afectată cu alcool.
 • Nu folosi vaselină, untură sau un chibrit aprins pentru a ucide şi scoate o căpuşă. Aceste metode nu îndepărtează insecta de pe piele. Din contră, o pot determina să se îngroape şi mai adânc şi să să elibereze şi mai multă saliva (care creşte şansele de transmitere a bolilor).

Ciupiturile de țânțar

Deşi sunt extrem de enervante, ciupiturile de ţânţari nu sunt periculoase atâta timp când nu vă aflaţi într-o ţară tropicală. Este bine să spălăm locul muşcăturii cu apă şi săpun şi, pentru a opri mâncărimea, să aplicăm la locul înţepăturii puţin bicarbonat de sodiu amestecat cu apă.

Pentru a fi cât mai bine informată despre acest subiect, îți recomandăm și următoarele articole: 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa