Ce ne facem cu apendicita?

TOTUL DESPRE MAME

Apendicele este o structură îngustă, de forma unui deget, ataşată intestinului gros. Deşi nu are niciun scop practic în organismul uman, poate cauza probleme serioase atunci când se inflamează. Datorită poziţiei sale, acest lucru se poate întâmpla destul de uşor – de exemplu, o bucată dintr-un aliment se poate prinde înăuntru, provocând apendicele să se umfle, să se infecteze şi să doară. Aceasta inflamaţie – numită apendicită – este frecventă la copiii de peste şase ani, însă nu este exclus să apară şi la copiii mai mici.

Odată infectat, apendicele trebuie eliminat. În caz contrar, poate exploda, făcând ca infecţia să se răspândească în abdomen. Întrucât această problemă poate fi fatală, este important să cunoşti simptomele apendicitei, astfel încât să îţi anunţi medicului de la primul indiciu. În ordinea apariţiei, simptomele sunt:

1. Dureri abdominale: De obicei, acestea constituie primul simptom de care se plânge copilul. Aproape întotdeauna, durerea este simţită mai întâi în jurul ombilicului (buricului), iar apoi se poate intensifica în partea din dreapta jos. Uneori, în cazul în care apendicele nu se află în poziţia obişnuită, disconfortul poate apărea în altă parte a abdomenului sau în spate, sau pot exista probleme la urinare, cum ar fi frecvență crescută sau senzaţie de arsură. Chiar şi atunci când se află în poziţia sa normală, iar durerea este în partea din dreapta jos a abdomenului, apendicele poate irita unul din muşchii care duc spre picior, determinând copilul să şchiopăteze sau să meargă aplecat.

2. Vărsături: După mai multe ore de durere, copilul poate începe să vomite. Este important să ţii cont de faptul că durerile de stomac vin înainte de vomat şi nu după. Durerile abdominale care urmează vărsăturilor sunt foarte frecvente în bolile virale, cum ar fi în cazul gripei.

3. Pierderea poftei de mâncare: lipsa senzației de foame apare la scurt timp după debutul durerii.

4. Febră: Cu excepţia cazului în apendicele explodează, febra este de obicei mai mică de 39 de grade Celsius.

Din păcate, simptomele asociate cu apendicita pot fi ascunse de o infecţie virală sau bacteriană care apare înainte sau în același timp cu inflamarea apendicelui. Diaree, greaţă, vărsături, febră – pot apărea înaintea durerii tipice de apendicită, ceea ce poate face diagnosticarea mult mai dificilă.

De asemenea, disconfortul copilului poate dispărea brusc, astfel convingându-te că totul ar fi în regulă. Din păcate, dispariţia durerii ar putea însemna că apendicele tocmai a explodat. Deşi durerea dispare preţ de câteva ore, abia atunci ar trebui să te îngrijoreze, pentru că apendicita devine şi mai periculoasă. În acel punct, infecţia se răspândeşte în restul abdomenului, provocând şi mai mult rău fizic copilului, acesta dezvoltând o febră mai mare şi necesitând intervenţie chirurgicală de urgenţă, precum şi administrarea de antibiotice pe cale intravenoasă. Recuperarea poate dura mult mai mult, şi pot apărea mai multe complicaţii decât în cazul unei apendicite diagnosticate şi tratate la timp.

 

Tratament

Detectarea simptomelor de apendicită nu este întotdeauna uşoară, mai ales în cazul copiilor sub trei ani, care nu pot spune unde îi doare sau dacă durerea se mută în partea dreaptă. Acesta este motivul pentru care e mai bine să acţionezi mai devreme decât mai târziu, când suspectezi că durerea copilului este mai severă sau ieşită din comun.

În timp ce majoritatea copiilor cu dureri abdominale nu au apendicită, numai un medic ar putea diagnostica această problemă gravă.

Dacă durerile abdominale persistă preț de mai mult de o oră sau două, şi în cazul în care copilul suferă de greaţă, vărsături, lipsă de pofta de mâncare şi febră, informează-ţi imediat medicul pediatru.

În cazul în care medicul nu este sigur că ar fi apendicită, ar putea să ţină copilul sub observaţie, fie înăuntrul sau în afara spitalului. În acest timp, va efectua analize suplimentare pentru a vedea dacă apar semne mai concludente. Dacă există o probabilitate mare de apendicită, de obicei, se intervine chirurgical, deoarece este tratamentul cel mai potrivit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa