Ce medicamente luăm în vacanță pentru a preveni și trata problemele specifice verii

Febră, diaree, vărsături, dureri de urechi, de gât, răni pe piele de la înțepăturile de insecte sau julituri, arsuri solare, afte – ai mai jos măsuri de prim-ajutor și medicamentele pe care e bine să le ai în trusa de vacanță, potrivit pediatrului.

Laura Udrea, redactor
scris pe
ce medicamente luăm în vacanță
Febră, vărsături, diaree în vacanță? Informează-te cum să previi sau să tratezi simptomele care îți pot strica vacanța. FOTO: Shutterstock

O mulțime de afecțiuni de vară, cu simptome mai mult sau mai puțin grave, ne pot da vacanța peste cap. Putem evita complicațiile dacă de o eventuală îmbolnăvire a copilului dacă știm ce avem de făcut în cazul în care apare o problemă. Dacă n-ai apucat să treci pe la medicul pediatru înainte de vacanță, am făcut-o noi. Iată care sunt recomandările în privința trusei de urgență pentru această vară!

Săptămâna trecută, medicul infecționist Adrian Marinescu atrăgea atenția că numărul toxiinfecțiilor alimentare s-a dublat la Institutul Matei Balș din Capitală (comparativ cu luna anterioară). Toxiinfecțiile alimentare sunt frecvente mai ales vara și reprezintă una dintre afecțiunile care pot să ne strice vacanța. În aceste condiții, o listă cu medicamentele de care ai nevoie când pleci cu bebelușul sau copilul mic în vacanță este extrem de utilă. În acest articol, vei găsi tot ce trebuie să faci în cazul în care apar simptome alarmante. Ce faci în caz de febră, diaree, vărsături, dureri de urechi, dar și dacă apar arsuri solare, afte ori înțepături de insecte.

Vara, când temperaturile sunt ridicate și nu avem controlul deplin asupra alimentelor pe care le cumpărăm/ consumăm ori a igienei apelor în care ne scăldăm, pot apărea probleme. Toxiinfecții alimentare, enterocolite, otite, herpangine (leziuni, afte la nivelul gurii), amigdalite, vezicule de la înțepături de insecte sau arsuri solare – sunt cele mai frecvente probleme care pot să ne strice vacanțele vara.

Pentru febră: antitermice orale sau intrarectale

Febra este simptomul cel mai des întâlnit în majoritatea afecțiunilor, fie vară, fie iarnă. Pentru febră, ar trebui să ai la tine antitermice orale (ibuprofen sau paracetamol sub formă de siropuri) și intrarectale (supozitoare cu paracetamol, algocalmin sau novocalmin).

În majoritatea bolilor specifice acestei perioade, febra este un simptom primordial. Este foarte important să avem la noi antitermice care se pot administra atât pe cale orală, cât și pe cale intrarectală. Căci dacă cel mic varsă, e mai ușor să folosim supozitor.

Dr. Irina Costache, medic primar pediatru

O să ai nevoie și de un termometru. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), părinții trebuie să intervină atunci când temperatura corpului depășește 38 de grade măsurată intrarectal, sau 37,5 de grade măsurată la axilă. Totuși, cea mai exactă este temperatura măsurată intrarectal, deci e recomandat să apelezi la această variantă (dacă ai copil mic). De asemenea, este nevoie și un descongestionant nazal potrivit copiilor sau o soluție salină izotonă ori ser fiziologic, ambele de ajutor în curățarea nasului și ușurarea respirației.

Pentru vărsături: săruri de rehidratare orală

Vărsăturile pot fi un simptom care anunță o boală a sistemului digestiv, dar copiii mici pot manifesta vărsături și în caz de insolație, spre exemplu. Vărsăturile sunt un simptom comun atât al toxiinfecțiilor alimentare, cât și al gastroenterocolitei.

Diferența dintre cele două afecțiuni o face cazuistica, spune pediatrul. În toxiinfecție, sunt mai mulți membri din familie care consumă un aliment infectat, o toxină care vine de la o bacterie”. În cazul enterocolitei, numai unul dintre membrii familiei poate să contracteze un virus sau o bacterie (nu toxina acelei bacterii!). Simptomele, care sunt similare (cel puțin la început) cu cele ale toxiinfecției alimentare – febră, vărsături, diaree –, pot apărea toate sau câte unul pe rând.

Când copilul e mic și varsă e bine să îl vadă la un moment dat medicul. Dar primele măsuri sunt aceleași: scădem temperatura dacă face febră, încercăm să hidratăm pe care orală cu săruri de rehidratare orală și, dacă nu mai primește lichide pe gură, că le varsă, atunci este obligatoriu să găsim o soluție să ajungă la un spital unde să primească antivomitiv și perfuzie. Nu așteptăm să vină medicul în hotel, că nu se poate rezolva problema la hotel dacă copilul varsă mult, ci mergem noi cu copilul la spital.

Dr. Irina Costache, medic primar pediatru

Sărurile de rehidratare orală pot ajuta la corectarea stărilor de deshidratare și a dezechilibrului electrolitic, având rolul de a compensa rapid pierderea de lichide și minerale eliminate din cauza diareii, vărsăturilor, a transpirației excesive din sezonul cald. Sărurile de rehidratare orală sunt utile și în cazul deshidratării care se poate produce nu doar de la statul în soare, ci și de la căldură.

Pentru diaree: anti-diareice

Pentru copii, există anti-diareice sub formă de pliculețe. Dacă nu ți-a prescris medicul înainte de a pleca în vacanță, întreabă la farmacie, specificând vârsta bebelușului. „Și nu e neapărat nevoie să avem un antibiotic la noi, cum cer majoritatea părinților. Acesta este un medicament pe care îl primește pacientul când este nevoie, după un consult medical”, completează pediatrul.

Pentru afte bucale/ herpangină: spray dezinfectant pentru gât/pastile de supt/soluții pentru afte

Herpangina este o boală virală produsă de peste 22 de tulpini de enterovirusuri, cel mai adesea de Coxsackie tip B. Apare la bebeluși, adolescenți și chiar adulți, deși e considerată o boală pediatrică. Este foarte contagioasă, cele mai multe cazuri diagnosticându-se în lunile de vară. Incubația durează 3-5 zile, iar bolnavii pot răspândi virusul până la 8 săptămâni după ce l-au contractat. Se manifestă cu febră, dureri puternice în gât și cu apariția unor vezicule mici, cenușii, cu margini roșiatice pe cerul gurii și pe amigdale, de asemenea dureroase. Copiii pot simți o stare de oboseală, bebelușii plâng fără lacrimi, au gura uscată și ochii înfundați în orbite. Adesea, cei bolnavi urinează mai puțin, iar urina este închisă la culoare.

„Trebuie să avem un spray dezinfectant de gât pentru copii, pastile de supt pentru copiii mai mari, soluții pentru afte. Acestea sunt soluțiile de prim ajutor care vor ameliora durerea, pentru că herpanginele se caracterizează prin leziuni dureroase la nivelul buzelor și al cavității bucale”, ne explică dr. Irina Costache.

În afară de spray-uri dezinfectante pentru gât, te pot ajuta și anestezicele locale. Anumite anestezice, precum lidocaina, pot ameliora durerile în gât sau alte dureri bucale asociate cu herpangina.

Pentru ciupituri și răni provocate de insecte: spray repelent și unguent cicatrizant

Pentru înțepăturile de insecte, avem nevoie mai întâi de un spray repelent, ca să prevenim, spune pediatrul. Apoi, trebuie să avem un spray sau un unguent care să cicatrizeze aceste înțepături și să calmeze mâncărimile. Sunt situații în care aceste înțepături de insecte sunt severe, adică dau reacții cutanate importante, și atunci ne poate ajuta un unguent pe care să ni-l prescrie medicul anterior. Acesta ar trebui să conțină și un antibiotic, eventual și cortizon, care să diminueze respectiva papulă, spune doctorul.

Pentru arsuri solare: cremă cu factor de protecție 50+ și o cremă emolientă pentru arsuri solare

Dacă vorbim de arsurile solare, trebuie să avem mai întâi cremă de protecție cu factor 50+, pe care să o aplicăm copiilor încă din cameră și să o reaplicăm la intervale regulate. Dacă nu poartă haine cu protecție UV și intră și ies din apă de mai multe ori trebuie reaplicată la intervale de timp mai dese. Trebuie să avem și un spray care să se dea după ce s-a produs arsura solară sau o cremă emolientă, spune pediatrul.

Pentru insolație: prosoape ude. Antitermicele sunt interzise în acest caz!

Dureri de cap, vertij, puls și bătăi ale inimii mult accelerate, crampe musculare, frisoane, o acută și neașteptată oboseală sau o greață inexplicabilă. Acestea sunt simptomele insolației, o reacție a organismului la expunerea prelungită la soare și în același timp o urgență medicală. Înainte de a ajunge cu copilul la cel mai apropiat spital, trebuie să-i scădem temperatura. Este interzisă administrarea de medicamente antitermice în caz de insolație, pentru că interacționează negativ cu răspunsul organismului la insolație. Mutăm copilul la răcoare și îl stropim sau înfășurăm în prosoape umede (nu reci) în zona axilelor, pe gât, piept şi burtă.

„Niciodată copiii nu trebuie să doarmă la prânz pe plajă – un lucru care se întâmplă, din păcate, prea frecvent. Unora li se pare că dacă stau în corturi cu protecție UV sau la terasă la ora prânzului, pot să țină și copilul cu ei, fără să mai meargă în cameră. Este un pericol foarte mare de insolație. Înăuntrul oricărui cort se face un efect de seră, iar copiii nu au o termoreglare corectă. Astfel, se ajunge la valori ale temperaturii foarte mari”, explică pediatrul Irina Costache.

Pentru dureri de gât, însoțite de febră: control medical!

Faringo-amigdalita și amigdalitele cu streptococ sunt inflamații ale faringelui și ale amigdalelor. Cauzele sunt infecții acute sau cronice cu germeni patogeni, iar simptomele se manifestă prin febră, dureri la înghițire. „Am avut o perioadă destul de lungă aceste afecțiuni, văd că se păstrează deși nu e sezonul lor. Pentru acestea, din păcate, trebuie să ne vadă medicul și să avem posibilitatea acolo unde mergem cu cel mic să facem un exsudat, să ne vadă un pediatru, un medic de familie, ca să primească antibiotic dacă e cazul”, atrage atenția doctorul pediatru.

Pentru durerile de urechi: măsuri de prevenție

Otitele de vară sunt, de obicei, otite externe, diferite de cele pe care le fac copiii în sezonul rece, când răcesc, au rinoree, secreții care trenează și care conduc la otitele medii acute, spune medicul. Otitele din timpul verii apar ca urmare a intrării în bazine și a faptului că urechile nu sunt bine curățare la ieșirea din apă. Adolescenții, și nu numai, atrage atenția medicul, imediat după ce ies din apă, fără să-și curețe apa din urechi, își pun căștile, creându-se astfel o cavitate închisă, umedă, unde imediat se pot dezvolta bacterii.

Pentru aceste otite nu există decât măsuri de prevenție și ideal ar fi ca cei mici să folosească o cască de înot. Dacă însă s-a produs deja infecția și copilul acuză dureri de urechi, trebuie să-l vadă medicul ORL-ist, pentru că sunt tratamente cu antibiotice pe care doar medicii știu să le prescrie corect.

Dr. Irina Costache, medic primar pediatru

Da, este posibil să mergem cu cei mici în vacanța de vară și să ne și întoarcem sănătoși acasă. E nevoie să înțelegem că prevenția este mai importantă decât tratamentul și să cunoaștem câteva reguli, spune pediatrul. „Toate aceste probleme pot fi prevenite de cele mai multe ori, însă dacă totuși se întâmplă, sunt situații de viață care nu pun în pericol viața nimănui dacă măsurile terapeutice sunt luate la timp.”

Completează-ți informațiile de care ai nevoie pentru vacanțe reușite alături de copii, cu următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa