Pentru a preveni apariția bolii Lyme, ce poate cauza o mulțime de complicații copiilor, ca și adulților, v-am pregătit un ghid de acțiune în cazul în care ajungeți să fiți mușcați de căpușe, conform recomandărilor medicului Mihai Craiu și a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile din SUA.
Din iunie până în luna august apar cele mai multe cazuri de boală Lyme în România, potrivit statisticilor oficiale. În anul 2015 au intrat în sistemul național de supraveghere și au fost clasificate 773 cazuri suspecte de boală Lyme, cu 2% mai multe față de anul precedent (758). Dintre acestea, 330 au fost confirmate (43%), 27 au fost clasificate ca probabile (4%), 386 (50%) infirmate și 30 (3%) posibile. Riscul cel mai mare de transmitere a bolii Lyme în România există în județele Alba, Sibiu și Sălaj.
Așadar, ce aveți de făcut dacă constatați că un adult din familie sau copilul a fost mușcat de căpușă?
„Procedura pentru îndepărtarea căpușelor trebuie să o facă cineva calificat. Este absolut necesar ca această procedură să nu fie efortul unei persone fără cunoștințe riguroase deoarece exista riscul ruperii căpușei, astfel încat piesa bucală să rămâna „înfiptă” în pielea pacientului, cu toate complicațiile ulterioare…”, atenționează pe pagina dedicată informării părinților, Spitalul Virtual pentru Copii, dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru. El recomandă prezentarea într-un serviciu de urgență pentru îndepărtarea căpușelor.
Cum se dau antibioticele pentru prevenirea complicațiilor
Profilaxia cu antibiotice se face în scopul prevenției bolii Lyme. Pentru copiii cu vârsta peste 8 ani și pentru adulti se poate folosi doxiciclina în doza de 4 mg/kgc până la o doză totala de 200 mg. La copiii sub vârsta de 8 ani antibioticele recomandate sunt amoxicilina (50 mg/kg pe zi în 3 doze – maximum 500 mg pe doză) sau cefuroxime axetil (30 mg/kg pe zi în 2 doze – maximum 500 mg pe doză).
Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, profilaxia (tratamentul preventiv cu antibiotic) se administrează DOAR când sunt întrunite SIMULTAN toate criteriile de mai jos:
1. Capusa care a fost incriminată este recunoscuta ca fiind un adult sau o nimfa de Ixodes scapularis (o puteți vedea în imaginea de mai jos)
Doar acest tip de nimfă este în mod frecvent contaminată cu Borellia burgdorferi, agentul patogen al bolii Lyme.
2. Dacă se estimează că acea căpușă a fost atașata mai mult de 36 de ore, dupa gradul de angorjare [„umflare cu sânge”]. Mai jos sunt imagini cu dimensiunile căpușelor în funcție de durata atașării lor.
3. Profilaxia cu antibiotic poate fi începută până la cel mult 72 ore de la îndepărtarea căpușei.
In cazul in care a fost indepartata o capusa trebuie urmarit pana la o luna locul muscaturii pentru a observa aparitia unei leziuni cutanate tipice [eritema migrans] sau a unor eventuale manifestari de tip gripal, care sugereaza aparitia bolii Lyme.
Imagini cu iritația specifică a bolii Lyme, paralizia facială care apare după o lună de la mușcătură și genunghiul umflat, o altă complicație a acestei afecțiuni
Boala Lyme netratată poate produce o varietate de simptome, în funcție de stadiul infecției. Acestea includ febră, iritație, paralizie facială și artrită. Cereți ajutor medical dacă remarcați oricare dintre aceste simptome și ați fost mușcat de căpușă, locuind într-o zonă în care există boala Lyme, sau dacă ați fost într-o astfel de zonă recent.
Semne și simptome timpurii (apar de la 3 la 30 de zile după mușcătură)
– Febră, frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri la încheieturi și mușchi și noduli limfatici inflamați
– Iritanția specifică (FOTO), care migrează, apare la 70-80% dintre cei infectați, de regulă în 7 zile, se extinde până ajunge la circa 30 cm, poate fi caldă la atingere însă foarte rar este dureroasă sau mănâncă.
Semne târzii (apar la luni după mușcătură)
– Dureri de cap severe și rigiditatea gâtului
– Eritem care se extinde și pe alte zone ale corpului
– Artrită cu dureri severe ale articulațiilor și umflarea lor, în special în zona genunchilor
– Paralizie facială
– Dureri intermitente în tendoane, mușchi, articulații și oase
– Palpitații ale inimii și bătăi neregulate
– Episoade de amețeală
– Probleme cu memoria pe termen scurt
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.