Ce este și cum se manifestă tetanosul?

Alexandra Ion

Tetanosul este o boală gravă, acută, de natură infecţioasă ca urmare a contaminării unor plăgi tăiate cu bacilul tetanic.

Tetanosul este provocat de un bacil, pe numele lui oficial Clostridium tetani, ca urmare a producerii unor leziuni sângerânde care se pot contamina cu bacilul tetanic, cu spori ai bacilului sau cu obiecte contaminate cu bacil tetanic. Bacilul tetanic se gasește în mediul înconjurător, singura cale de prevenire a infecțiilor fiind vaccinarea cu anatoxină tetanică care asigură o imunitate bună și foarte bună împotriva bolii tetanice circa 10 ani de la administrare.

Acesta este și motivul pentru care plăgile sângerânde care intră în contact cu pământ sau obiecte murdare impune ca măsură preventivă un rapel al vaccinului antitetanic, care poate bloca complet declanșarea bolii. În absența vaccinului, imunitatea naturală împotriva tetanosului este nulă, iar imunitatea după boală este slabă sau absentă.

Riscul de a face tetanos îi are orice persoană, în urma unor leziuni aparent minore (o julitură în genunchi sau la cot), care pot fi poarta de intrare pentru bacilul tetanic. Rana, care este poartă de intrare pentru bacil, se poate vindeca înainte ca primele semne ale bolii tetanice să se manifeste și asta pentru că perioada de incubaţie pentru tetanos este cuprinsă între trei şi 50 de zile, în funcţie de intensitatea infecţiei tetanigene (de cât de mulți bacili intră în sânge prin poarta de intrare). Este stabilit medical faptul că perioada de incubație scurtă anunță o formă gravă a bolii, iar perioadele de incubație lungi forme ușoare.

Boala debutează brusc

Boala debutează brusc cu parestezii, sensibilitate la frig, senzaţia de arsură la nivelul rănii (în cazul incubației scurte a bolii), spasme musculare ale membrelor și/sau degetelor, iritabilitate accentuată, insomnie şi contractură musculară accentuată (care pote merge până la imposibilitatea de a deschide gura din cauza contracturii muşchilor).

În literatura de specialitate (National Center for Immunization and Respiratory Diseases), se descrie o mimică tipică pentru boala tetanică, mai ales în forma ei gravă, cu fruntea încrețită, pleoape imobile, colțurile gurii lăsate mult în jos și imposibilitatea de a bea, mânca sau vorbi. Manifestările musculare sunt produse de efectele unei toxine produse de bacil. Toxina tetanică, numită tetanospasmina afectează nervii care inervează mușchii striați mari și cei ai feței, determinând contractura acestora.

Din fericire, cazurile de acest gen, extreme, sunt rare și foarte rare, pentru că vaccinul antitetanic este unul inclus pe schema obligatorie de vaccinuri și imunitatea pe care acesta o formează este bună și de durată.

Tratamentul bolii se face în spital, existând riscul sufocării și problemelor respiratorii, ca urmare a contracturii musculare severe, cu o combinație de antibiotice care vindecă boala complet și nu lasă sechele.

O mare problemă o reprezintă tetanosul în cazul nou-născutului.

Boala este foarte gravă în cazul copiilor nou-născuți, risc maxim având bebelușii care vin pe lume în alte locuri decât spitalul, ca urmare a tăierii cordonului ombilical cu instrumente nesterile. Tetanosul neonatal este de cele mai multe ori fatal.

Una peste alta, se poate spune că, deși este o boală care practic a fost eradicată ca urmare a vaccinării, vaccinul anti-tetanos rămâne singura cale de prevenție reală. Trebuie avut în vedere că leziunile mari și cele sângerânde care intră în contact cu pământ (din curtea bunicilor, de acasă, din parc sau de pe stradă), impun ca măsură obligatorie de siguranță un rapel (reactualizarea vaccinului) antitetanic pentru a bloca declanșarea bolii, dar pentru a fi eficient, rapelul antitetanic trebuie făcut în cel mult 24 de ore de la producerea leziunii.

Schema de vaccinare obligatorie anti-tetanos

Primul vaccin se face la două luni, cu rapel la patru luni, șase luni, 12 luni. Următorul rapel se face la 6 ani și la 14 ani, fiind recomandat un rapel și la 24 de ani sau la fiecare rană majoră produsă în condiții de risc de contaminare cu bacilul care provoacă tetanosul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa