Urgență medicală? Când tratăm copilul acasă, mergem la urgențe sau la camera de gardă?

Ramona Dinescu
urgență medicală

Orice copil sănătos poate suferi la un moment dat de o situație de urgență medicală. În unele cazuri, vei știi că trebuie să-l duci la urgența celui mai apropiat spital. În alte cazuri, este dificil de apreciat dacă boala sau rana pot fi tratate acasă sau la camera de gardă.

Cu cât sunt mai diferite problemele de sănătate ale copiilor, cu atât există soluții mai diferite de tratament. Atunci când copilul tău are nevoie de îngrijire medicală, ai mai multe opțiuni la îndemână:

·         În tratezi acasă: multe răni minore sau afecțiuni, precum unele tăieturi, anumite iritații, tusea, răcelile, juliturile și vânătăile, pot fi tratate acasă, folosind medicamente ce nu necesită prescripție medicală. Însă, atunci când este cazul de afecțiuni respiratorii, Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru susține că este nevoie totuși de un consult medical, chiar dacă nu reprezintă o urgență.

·         Sună medicul. Dacă nu ești sigură de tratamentul medical de care are nevoie copilul tău, ideal ar fi să ai un medic pediatru pe care să-l poți suna și să te ghideze în aplicarea tratamentului până ce va fi posibilă o examinare a copilului.

·         Mergi cu copilul la camera de gardă. Fiecare spital și fiecare specializare are un medic de gardă. Acesta nu stă la Secția de urgență, stă în cabinetul său din interiorul spitalului și la el ajung cazurile mai puțin grave care necesită un specialist la orice oră din zi și din noapte. Medicul de gardă, în funcție de specialitate îi poate face copilului o ecografie, îi poate coase o rană și poate trata micile răni ce nu îi pun viața în pericol și nu necesită tratament în aceeași zi.

·         Mergeți la Serviciul de Urgențe. Secția de urgență poate primi o varietate de cazuri și de probleme grave precum sângerări severe, traumatisme craniene, convulsii, cazuri de meningită, dificultăți respiratorii, deshidratare sau o gravă infecție bacteriană.

·         Cheamă ambulanța. Unele situații sunt atât de grave încât ai putea avea nevoie de ajutorul unui personal medical calificat în drum spre spital. Ambulanța trebuie chemată în cazuri precum accidente rutiere, lovituri grave la cap sau la gât, cazul în care copilul a ingerat prea multe medicamente și este semi conștient sau în cazuri în care nu respiră și se învinețește la față. În astfel de cazuri trebuie să suni imediat la 112.

Un proaspăt părinte cu greu va discerne situațiile cu adevărat grave de cele care nu necesită tratament de urgență. Lucru care este absolut normal deoarece orice părinte se îngrijorează din cauza stării de sănătate a copilului și nu-și dorește altceva decât să fie bine.  Important este să învățăm să judecăm și să discernem situațiile deoarece dacă copilul nu se confruntă cu un caz foarte grav, veți aștepta multă vreme la Secția de urgență, până ce vor fi rezolvate cazurile foarte serioase.

Când merg cu copilul la Secția de urgență?

În următoarele cazuri se impune ca părintele să meargă cu copilul la Secția de urgență a celui mai apropiat spital:

·         Dacă copilul prezintă dificultăți de respirație.

·         Dacă copilul prezintă o schimbare majoră a stării sale mentale, precum devine somnolent dintr-o dată sau nu se poate trezi, este dezorientat sau confuz.

·         Dacă copilul are o tăietură severă iar sângerarea pare că nu se oprește.

·         Dacă copilul are gâtul înțepenit și prezintă febră.

·         Dacă copilul are un ritm cardiac accelerat ce nu încetinește.

·         Dacă copilul înghite accidental substanțe otrăvitoare sau prea multe medicamente.

·         Dacă copilul a suferit mai mult decât un traumatism cranian minor.

Alte situații pot părea alarmante însă nu necesită neapărat o vizită la Secția de urgență. Lista de mai jos include unele simptome ce ar putea prezenta necesitatea de a suna medicul:

–          Febră mare

–          Durere de ureche

–          Durere abdominală

–          Durere de cap ce nu dispare

–          Iritație a pielii

–          Respirație șuierătoare ușoară

–          Tuse persistentă.

Când mergi cu copilul la camera de gardă?

Uneori o rană sau o afecțiune nu necesită un tratament pentru salvarea vieții însă necesită îngrijire medicală în aceeași zi. Dacă este cazul copilului tău, iar medicul lui pediatru nu este la cabinet în acel moment, poți lua în considerare Camera de gardă a spitalului. La Camera de gardă poți merge fără programare, la fel ca la Urgență, însă este echipată pentru a trata cazuri minore, nu situații critice.

Iată cazurile pentru care ai putea apela la un astfel de serviciu:

·         Tăieturi

·         Răni minore

·         Stări de vomă sau diaree

·         Dureri ale urechilor

·         Dureri severe în gât

·         Înțepături de insecte infectate

·         Reacții alergi ușoare

·         Entorse sau ruptură de os

·         Mușcături minore de animale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa