În cazul copiilor sănătoși, complicațiile provocate de varicelă sunt destul de rare. Cea mai des întâlnită complicație a varicelei este aceea în care blisterele se infectează din cauza bacteriilor.
La capitolul complicații produse de varicelă, cei mai vizați sunt adulții, femeile însărcinate, bebelușii mai mici de patru săptămâni și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
În cazul copiilor sănătoși, cele mai comune complicații ale varicelei reprezintă infecția blisterelor din cauza bacteriilor. Un semn al infectării blisterelor este pielea inflamată, de culoare roșie din jurul lor, spune Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.
Dacă ți se pare că bubițele copilului s-au infectat, cere sfatul medicului pediatru sau al medicului de familie, deoarece copilul ar putea avea nevoie de tratament cu antibiotice.
Ce complicații poate avea varicela la adulți?
Varicela poate fi o boală mult mai gravă în cazul adulților decât al copiilor. Adulții care contactează virusul au risc mai mare să fie spitalizați. Între 5 și 14% dintre cazurile de adulți cu varicelă pot dezvolta probleme la plămâni precum pneumonie. Dacă ești fumător, riscul de a suferi complicații la plămâni este și mai mare.
Deși este o boală mult mai gravă la adulți, majoritatea celor care suferă de varicelă la vârstă adultă se recuperează complet după infectarea cu acest virus.
Ce complicații poate avea varicela la femeile însărcinate?
În cazul femeilor însărcinate, varicela poate cauza complicații în mod ocazional, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
De exemplu, riscul de a face pneumonie este și mai mare în timpul sarcinii, mai ales dacă ești sau ai fost fumătoare. Cu cât sarcina este mai avansată atunci când faci varicelă, cu atât riscul de pneumonie este mai mare.
Dacă faci varicelă în timpul sarcinii există un risc mic, dar semnificativ la care este supus fătul.
Dacă te infectezi cu varicelă în primele 20 de săptămâni de sarcină, exist riscul ca faptul să dezvolte sindromul varicelei congenitale, care este destul de rar. Riscul de apariție al acestui sindrom este de 1% în primele 12 săptămâni de sarcină și de 2% între săptămânile 13 și 20.
Sindromul varicelei congenitale poate cauza următoarele complicații:
– Cicatrici
– Probleme oculare precum cataractă
– Membre mai scurte
– Leziuni cerebrale.
Un alt risc la care este supus fătul dacă femeia gravidă face varicelă în sarcină este nașterea prematură. De asemenea, dacă faci varicelă cu 7 zile înainte de naștere sau cu 7 zile după, bebelușul poate face și el o formă severă de varicelă. În cazuri foarte severe, varicela bebelușului abia născut poate fi fatală.
Ce complicații poate avea varicela în cazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit?
Sistemul imunitar este modul de apărare al organismului împotriva bolilor, bacteriilor și virușilor.
Dacă sistemul tău imunitar este slăbit sau nu funcționează corespunzător, ai risc mai mare de a face anumite infecții, printre care și varicela.
Dacă ai un sistem imunitar slab, ești mult mai expus riscului de a suferi de complicații în urma varicelei:
– Pneumonie
– Septicemie
– Meningită
De aceea este extrem de important să ceri ajutor medical în cazul primelor simptome de varicelă, mai ales atunci când este vorba de o persoana cu un sistem imunitar slăbit.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.