articol susținut de

Copilul tău e prea obosit să se joace?! Ce ascunde oboseala la copii și care sunt soluțiile

Îmbolnăvirile frecvente ale copiilor pot fi epuizante, dar ele sunt doar o mică parte din călătoria maternității. Când te simți copleșită, nu uita că ești o mamă puternică și că toate se rezolvă atunci când apelezi la ajutorul potrivit.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Oboseala la copii
Află ce problemele ascunde oboseala la copii și descoperă ajutorul pe care îl poți avea mereu la îndemână. FOTO: Shutterstock

Oboseala la copii este, de obicei, un simptom ce trebuie investigat. Poate fi la fel de bine o lipsă de energie, puțină plictiseală, o dietă săracă în vitamine sau stresul. Astenia dă, de asemenea, stări de oboseală. Nu doar nouă, adulților, ci și micuților. Infecțiile virale, atât de sâcâitoare la copii, pot fi cauza unei stări de epuizare pe care o simte copilul. Mulți dintre noi trecem prin perioade dificile când copiii se îmbolnăvesc frecvent, în special când aceștia sunt expuși la mediile comunitare, cum ar fi creșele sau grădinițele. Este un moment de neliniște și de stres pentru noi, dar și pentru cei mici. Ce ascunde oboseala copiilor și ce soluții avem pentru a o preveni?

Cum ai putea ca părinte să nu te alarmezi atunci când copilul tău, de obicei plin de energie, devine apatic și refuză joaca, mersul în parc și orice altceva îi făcea plăcere altă dată? Îl paște vreo boală, oare?- se întreabă părinții.

Oricine a avut grijă de un copil mic recunoaște semnele. A dormit prea puțin sau a ratat un pui de somn, este irascibil, plânge din nimic și nu poate sau nu vrea să adoarmă. Oboseala la copii este, uneori, semnul unei afecțiuni. Cele mai frecvente sunt infecții respiratorii pe care cei mici le iau cu ușurință din comunitățile pe care le frecventează. Primele semne ale acestora sunt lipsa de energie, un interes scăzut pentru activitățile care le fac plăcere, schimbările bruște de dispoziție, dificultate de a se concentra sau de a rămâne concentrat.

Oboseala la copii. Cauze

Există diverse motive pentru care un copil ar putea fi obosit. Iată câteva dintre principalele cauze:

 • Probleme de somn. Dacă un copil nu doarme suficient sau nu doarme suficient de bine, va fi obosit. Există o mulțime de scenarii în care se poate întâmpla acest lucru: unii depășesc ora de culcare și nu-și fac orele de somn, dar dacă nu dorm cât trebuie, oboseala îi ajunge din urmă peste zi. Alții, se trezesc frecvent peste noapte. Asta fie pentru că dorm ușor, fie din cauza unei tulburări de somn (apnee, spre exemplu, care necesită control medical). Expunerea la ecrane este, adesea, incriminată de somnul de proastă calitate al copiilor. Fără somn, apare oboseala, copil e morocănos, apar lipsa poftei de mâncare și îmbolnăvirile, pe fondul unui sistem imunitar scăzut.
 • Infecții respiratorii. Infecțiile respiratorii atât de frecvente la copiii mici care frecventează grădinițele și școlile se pot manifesta cu oboseală, ca prim semn.
 • Astenia de primăvară . Este provocată de schimbarea rolurilor serotoninei și melatoninei din organism odată cu sosirea zilelor cu soare. Oboseala este printre principalele simptome.
 • Anemie. Celulele roșii din sânge transportă oxigenul către celulele din organism. Când acestea nu sunt suficiente, organismul simte oboseală.

Cum abordezi oboseala la copii

Depinde de cauza acesteia. Dacă este vorba de obiceiuri proaste, cum sunt problemele de somn explicate mai sus, trebuie stabilită o nouă rutină de somn și păstrată, pentru ca nivelul de energie să revină la cote normale.

Mulți părinți administrează copiilor în astfel de episoade de oboseală multivitamine. Conform clinicii Mayo, un supliment de minerale sau vitamine este util unui copil mic dacă:

 • are niveluri scăzute de vitamina D în dietă;
 • are o întârziere în creșterea fizică și de dezvoltare;
 • nu își ia din mâncare vitaminele și mineralele de care are nevoie.

Ce copii au nevoie de suplimente de vitamine

Ținând cont de timpul tot mai scurt pe care părinții îl alocă meselor pregătite în casă dar și mâncatului pe fugă, administrarea unui supliment de multivitamine la copii este recomandată de către pediatri. Astfel, pot avea nevoie de un supliment de multivitamine copiii care:

 • frecventează grădinița sau școală sau au frați surori care pot să le aducă virusuri care pot provoca diferite infecții respiratorii, și nu numai.
 • nu mănâncă mese regulate, bine echilibrate, făcute din alimente proaspete, integrale;
 • sunt pretențioși la mâncare sau pur și simplu nu mănâncă suficient;
 • mănâncă junk food și alimente procesate;
 • urmează o dietă vegetariană sau vegană (pot avea nevoie de un supliment de fier), o dietă fără lactate (pot avea nevoie de un supliment de calciu) sau altă dietă restrictivă;
 • beau o mulțime de sucuri carbogazoase, care pot afecta nivelul de vitamine și minerale din corpul lor.

Suplimentele de vitamine și minerale pentru copii se regăsesc pe piață în două variante: sirop și jeleuri. Alegerea trebuie făcută în funcție de vârsta copilului și de capacitatea lui de a mesteca și înghiți, astfel încât să elimini riscul de înec. De asemenea, este important să alegi suplimente fără coloranți și fără conservanți.

Cele mai bune vitamine și minerale pentru copii

Cele mai bune vitamine și minerale pentru copii care ar trebui să se regăsească în suplimentul alimentar administrat celui mic sunt:

Vitamina A

Promovează creșterea și dezvoltarea normală și ajută la repararea țesuturilor, a oaselor, a pielii, a ochilor și la răspunsurile imune sănătoase. Sursele alimentare includ lapte, brânză, ouă și legume galbene până la portocalii, cum ar fi morcovii și dovleceii.

Grupul de vitamine B

Grupul de vitamina B (B2, B3, B6 și B12) ajută metabolismul, producția de energie și sistemele circulator și nervos. Iar alimentele care le includ sunt carnea de pui, peștele, nucile, ouăle, laptele, brânza, fasolea și soia.

Vitamina C

Este un antioxidant puternic, activează sistemul imunitar, ajutând copilul să nu se mai îmbolnăvească atât de des și să depășească mai ușor un episod de infecție. Este vitală pentru sănătatea sistemului nervos, iar împreună cu vitamina D3 devine un scut imbatabil în fața infecțiilor comune din colectivitate. Lipsa vitaminei C se manifestă cu senzație de oboseală. Atenție la indicația medicului, pentru că cei cu vârste între 1 și 3 ani au nevoie de 15 mg/zi, cei între 4-8 ani – 25 mg/zi, iar cei mai mari, între 9 și 13 ani de 45 mg/zi. Sugarii între 0 și 6 luni au și ei nevoie de vitamina C. În cazul lor, doza zilnică este de 40 mg/zi, iar pentru cei cu vârste între 7 și 12 luni e nevoie de 50 mg/zi.

Vitamina D

Sprijină formarea sănătoasă a oaselor și a dinților și ajută organismul să absoarbă calciul. Sursele bune includ laptele și pește gras (somonul și macroul), dar cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui.

Calciul

Este un mineral care ajută la construirea oaselor puternice pe măsură ce copilul crește. Sursele bune includ laptele, brânza, iaurtul, tofu și sucul de portocale fortificat cu calciu.

Fierul

Ajută la construcția sănătoasă a mușchilor și este esențial pentru sănătatea celulelor roșii din sânge. Deficitul de fier este un risc în adolescență, în special pentru fete, odată ce încep să aibă menstruație. Sursele bune includ carnea de vită și alte tipuri de carne roșie, curcan, carne de porc, spanac, fasole și prune.

Zincul

este un oligoelement mineral indispensabil organismului, al doilea ca și concentrație din corp după fier. Joacă un rol extrem de important în menținerea nivelului optim de vitamina A din corp. La copii, deficitul de zinc este des întâlnit, iar principalul simptom al insuficienței grave este exact oboseala, urmată de pierderi în greutate și diaree. Deficitul moderat de zinc la copii crește riscul de infecții pentru că slăbește sistemul imunitar.

Minimarțieni, sub formă de jeleuri și sirop

Este important să fim mereu la curent cu cele mai bune strategii pentru a proteja sănătatea copiilor noștri, mai ales în sezonul de primăvară, când răcelile și oboseala sunt mai frecvente.

Studiile arată că stresul și oboseala pot slăbi sistemul imunitar al copiilor, făcându-i mai susceptibili la infecții și afecțiuni respiratorii. Este important să îi ajutăm pe cei mici să gestioneze aceste aspecte și să le oferim un suport adecvat pentru a-și menține sănătatea.

Gama Expert de la liderul pieței de multivitamine și minerale pentru copii – Minimarțienii –, cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu, este o alegere de încredere pentru a asigura copilului tău o doză optimă de substanțe nutritive esențiale. Minimarțienii Gummy Multivitamine au o formulă special adaptată nevoilor copiilor și pot fi un aliat de încredere în susținerea sistemului imunitar al micuțului tău.

Ce conțin Minimarțienii Gummy Multivitamine (de la 3 ani)

Vitamina D3 și vitamina C, echinaceea și zinc – toate pentru susținerea sistemului imunitar; acid folic și vitamina B3 care contribuie la reducerea stării de epuizare și oboseală; vitaminele din familia B (B3, B7, B12) care contribuie la metabolismul energetic normal (proces metabolic prin care se eliberează energie). Minimarțienii Gummy Multivitamine nu conțin coloranți artificiali, conservanți, îndulcitori artificiali, nu conțin nici gluten, nici glucoză și, cel mai important aspect, sunt ușor de administrat, fiind jeleuri cu aromă de căpșuni și cireșe.

Varianta de la 1 an: siropul Proimun DEFEND

Minimarțieni PROimun Defend Sirop este varianta aceluiași producător pentru copiii mici. Siropul are la bază o formulă complexă pe bază de beta-glucan, vitamina C și extracte naturale. Beta-glucanul face parte din categoria carbohidraților. În mod natural, se regăsește în ciuperci, cereale, drojdie de bere sau alge. Face parte din învelișul exterior al celulelor plantelor, însă a fost descoperit în ovăz. Conform studiilor, beta glucanul poate stimula funcția imună prin activarea leucocitelor, ceea ce îmbunătățește capacitatea organismului de a combate infecțiile.

Siropul conține extract de soc din flori și fructe, dovedit a inhiba dezvoltarea bacteriilor Helicobacter pylori și în ușurarea simptomelor sinuzitei și ale bronșitei. De asemenea, susține sistemul imunitar prin creșterea numărului de celule albe din sânge. Extractul de măceșe din compoziție este dovedit a avea efecte antioxidante, contribuind la sănătatea naturală a organismului și la sănătatea tractului respirator. Beta glucanul și vitamina C se regăsesc în compoziția siropului.

Suplimentele cu multivitamine, de ajutor părinților

Pentru a ajuta sistemul imunitar al copilul să funcționeze corect, acordă în primul rând atenție alimentației echilibrate, somnului suficient și activității fizice regulate. Toate acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar și la menținerea unei stări generale bune de sănătate. În plus, suplimentele alimentare cu multivitamine sunt aliații de nădejde ai mamelor în susținerea imunității și a energiei celor mici. Atât în timpul infecțiilor sezoniere, ca prevenire, dar și ca ajutor în tratarea afecțiunilor.

Alegând să îi oferi copilului acest sprijin suplimentar, poți fi sigură că îi oferi cea mai bună protecție împotriva bolilor și infecțiilor, dar și ajutorul de care are nevoie copilul pentru a depăși mai ușor bolile. Pentru a le administra copiilor, acestea trebuie alese împreună cu medicul pediatru.

Așadar, ia măsuri acum pentru a asigura o primăvară cu vitalitate și energie pentru micuțul tău. Alege Minimarțienii Gummy Multivitamine (de la 3 ani) și Minimarțieni PROimun Defend Sirop (de la 1 an) pentru un suport optim al sănătății copilului tău.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa