Ce pot ascunde mirosurile neplăcute ale copilului? 7 cauze posibile

Adriana Moscu
http://www.istockphoto.com/photo/kid-showing-that-something-stinks-40764202?st=672afd8

Anumite tulburări metabolice sau altfe afecțiuni ascunse pot fi o cauză pentru mirosurile urâte ale copilului

Hmmm, dar ce este mirosul acela care vine dinspre ștrengarul tău? Cum e posibil ca un copil atât de mic și de frumos să miroasă așaaa? Mai ales că știi că nu e certat cu apa și săpunul ci, dimpotrivă, duci lupte zilnice de lămurire să iasă mai repede din cadă sau de sub duș?

Pubertate precoce

Cel mai des întâlnit motiv care explică mirosurile neplăcute ale corpului sunt schimbările hormonale cauzate de pubertatea precoce. Această fază care, de obicei, nu începe mai devreme de 12-14 ani, se poate petrece uneori chiar și începând cu 7 ani. Dacă suspectezi o pubertate precoce, trebuie să ceri sfatul unui medic specialist.

Tulburări metabolice

Deși se întâmplă destul de rar, mirosul neplăcut emanat de cel mic poate ascunde o tulburare metabolică. Metabolismul este un proces continuu, care dirijează numeroase funcții ale organismului, cum ar fi vindecarea unor leziuni, reglarea temperaturii corpului, crearea de noi celule și eliminarea toxinelor din organism. Dacă metabolismul se dă peste cap, toxinele rămân în corpul copilului, iar mirosul lor începe să iasă prin pori.

Asigură-te că, atunci când mergi la pediatru pentru un consult, nu speli copilul înainte, pentru ca mirosul toxinelor să nu se ascundă sub cel de săpun și, astfel, medicului să îi fie mai greu să stabilească un diagnostic corect. Dacă acesta suspectează o derglare de metabolism, cel mai probabil îl va supune pe cel mic unor teste.

Lapte consumat în exces

Uneori, laptele băut în cantități prea mari poate produce și el o tulburare metabolică – estrogenul din laptele de vacă pot intensifica mirosul neplăcut emanat de corp. Poți înlocui laptele de vacă din dieta copilului cu unul obținut organic, sau cu lapte obținut din orez ori migdale. Nu-i oferi unui copil foarte mic lapte de soia – aceasta conține fitoestrogeni care pot interfera cu procesul de dezvoltare hormonală a copilului.

Paraziți intestinali

O altă cauză pentru apariția unui miros greu sunt paraziții intestinali. Dacă suspectezi că micuțul tău suferă de această problemă, roagă medicul să îți dea trimitere pentru un examen coproparazitologic și nu te limita la a-l face o singură dată: un singur rezultat nu este concludent, pentru că viermii intestinali depun ouă după un anumit ciclu. Pentru a scăpa de paraziții intestinali există remedii naturiste eficiente, dar nu i le administra celui mic după ureche, ci cere sfatul medicului. 

Alimente care fermentează

Uneori, consumul unor alimente care fermentează, cum ar fi ouăle, cerealele sau porumbul pot duce la instalarea unui miros neplăcut al organismului. Acesta dispare dacă alimentul care l-a provocat este scos din dieta copilului sau este oferit în cantități mai mici.

Glande sudoripare hiperactive

Transpirația este o funcție normală a organismului, cu rol de răcire a corpului, însă atunci când aceasta este produsă în exces, vorbim de hiperhidroză – o tulburare care poate afecta tot corpul dar, în general, apare la nivelul axilelor, palmelor, tălpilor și în zona inghinală. Este firesc ca, în aceste condiții, umezeala excesivă să formeze un miros neplăcut. Transpirația abundentă poate fi și semnul unor afecțiuni ca hipertiroidia sau hipoglicemia. Mergi cu cel mic la doctor, pentru un diagnostic corect.

Carii dentare

Uneori, motivul apariției halenei (mirosul greu de la nivelul bucal) este o carie dentară nedescoperită la timp. Mergeți la dentist pentru a o înlătura și astfel să nu afecteze și ceilalți dinți. Cariile netratate pot produce puroi și pot avea efecte negative asupra sănătății copilului. 

Însă aceste măsuri de igienă nu sunt de ajuns. Dacă mirosurile neplăcute persistă, trebuie să descoperi cauza, nu să o acoperi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa