Cele mai frecvente cauze ale dinților înghesuiți la copii

Magda Popescu
cauze ale dinților înghesuiți la copii

Dinți de lapte frumoși, îngrijiți corespunzător, fără probleme specifice. Deodată, dinții permanenți erup înghesuiți și haotic. Vi se pare cunoscut acest scenariu? Din ce în ce mai mulți copii au nevoie de aparat dentar. De ce? Dr. Mihaela Dan, specialist ortodonție, explică cele mai frecvente cauze ale dinților înghesuiți la copii.

Dinții înghesuiți la copii nu este o problemă ce ține de estetică. Netratată, ea duce la probleme funcționale, care se tratează mult mai greu, mai târziu. Iată de ce apar aceste probleme și care sunt recomandările specialistului.

2 dintre cele mai frecvente cauze ale dinților înghesuiți la copii

  • Moștenirea genetică este una din cauzele cele mai întâlnite ale dinților înghesuiți la copii. Sunt comune cazurile în care cel mic moștenește maxilarele mici de la unul dintre părinți, iar de la celălalt, dinți mai mari.

În cazul unui copil care, foarte probabil, nu va avea nevoie de aparat dentar, între 4 și 6 ani vor apărea spații între dinții de lapte, semn că maxilarul crește pentru a se pregăti pentru erupția dinților de adult.

Cum convingem copilul să poarte aparat dentar?

În schimb, dacă dinții de lapte sunt în contact unii cu ceilalți, dinții permanenți care îi vor înlocui și care sunt mult mai mari, nu vor avea loc, semnal de alarmă care să vă trimită la medicul ortodont”, explică doctor Mihaela Dan, specialist ortodont la clinica Orto-Implant Expert.

  • Alimentația procesată. Antropologii au demonstrat că strămoșii noștri aveau cutia craniană care adăpostește creierul foarte mică, iar maxilarele foarte mari. În acele vremuri, alimentația formată din alimente dure (rădăcininoase, fructe tari, crude, carne neprocesată etc.) suprasolicita musculatura și stimula dezvoltarea oaselor maxilare. Dinții aveau și ei dimensiuni mai mari, însă cu toate acestea nu s-au găsit inghesuiri dentare la stramosii nostri.

Alimentația s-a schimbat, maxilarele mai puțin solicitate s-au redus ca dimensiuni, iar cutia craniană a crescut, pentru a adăposti creierul din ce în ce mai mult solicitat”, afirmă medicul.

Așadar, alimentația din ce în ce mai procesată (cerealele înmuiate în lapte, shake-uri, smoothies, sucuri în loc de fructe întregi, piure-uri, alimente pasate etc.) nu mai stimulează dezvoltarea oaselor copiilor, așa cum se întâmpla cu părinții lor la aceeași vârstă, iar dinții nu mai au loc pentru a se putea alinia corect fără ajutorul unui aparat dentar.

Aparatul dentar, soluția pentru dinții înghesuiți

Dacă observați că dinții celui mic sunt înghesuiți, este important să știți că în acest caz și dinții la vârsta adultă vor fi înghesuiți. În acest caz, este indicată purtarea aparatului dentar.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa