Promite-i copilului că va primi ciocolată și vei obține de la el orice îți dorești. Atenționează-l că nu va mai primi ciocolată și vei avea același rezultat. Atât de puternică este fascinația celui mai iubit dulce din lume! Întrebarea este de la ce vârstă și câtă ciocolată le este permisă copiilor.
Ciocolată = zahăr + lapte + unt de cacao, un amestec bogat de grăsimi și carbohidrați, o combinație care creează dependență. Am fi ipocriți dacă am stigmatiza ciocolata, punându-i eticheta de „nesănătoasă și periculoasă”, în condițiile în care și noi, părinții, o mâncăm cu mare plăcere. Poate chiar în cantități cam mari față de cât ar fi recomandat. Și nici nu are rost să ne amăgim crezând că-i vom putea ține pe copii departe de ciololată până ajung la școală și chiar mai mult decât atât. Chiar dacă nu vor avea parte de ea acasă, e imposibil să controlăm tot ceea ce primesc copiii în afara familiei, mai ales dacă merg la grădiniță, în vizită la bunici sau la prieteni.
De la ce vârstă pot primi copiii ciocolată
Până la vârsta de doi ani ciocolata este complet interzisă copiilor. Ulterior, pot primi ocazaional cantități foarte mici (o pătrățică). De preferat este să primească ciocolată de calitate, cu un conținut cât mai redus de zahăr și cât mai ridicat de cacao. (O ciocolată de calitate poate fi recunoscută după sunetul puternic care se aude atunci când este ruptă; cu cât este mai puternic, cu atât conține mai multă cacao.) Aceste două condiții le respectă ciocolata neagră, doar că acest tip de ciocolată nu prea este pe placul celor mici.Un alt aspect care va trebui avut în vedere este acela al alergiilor. Rar ciocolata provoacă reacții alergice, însă alunele, nucile sau alte ingrediente pot ridica probleme serioase dacă există această predispoziție.
Niciodată ciocolată după cină!
Din păcate, nu există recomandări oficiale care să stabilească o cantitate optimă de ciocolată în funcție de vârstă, moderația fiind cuvântul cheie. Ceea ce se știe însă clar este că preșcolarii și școlarii mici, chiar și cei peste 3 ani, nu trebuie să primească ciocolată în mod regulat, pentru că ficatul și rinichii nu sunt încă capabili să proceseze cantități mari de zahăr și grăsimi.
„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte instituții medicale de prestigiu recomandă limitarea consumului de zaharuri adăugate (nu cele din fructe și legume) la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice. Pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, aceasta echivalează cu aproximativ 25 de grame de zaharuri adăugate pe zi (sau aproximativ sase lingurițe)”, precizează medicul Ioana Stavrositu.
În plus, trebuie avut în vedere faptul că ciocolata conține stimulente, motiv pentru care cel mai bine este să fie oferita copiilor înainte de prânz sau ca gustare de după-amiază, dar niciodată după cină.
- CITEȘTE ȘI: Câte dulciuri poate mânca un copil? Răspunsuri și informații importante de la nutriționist
Este ciocolata bună pentru copii?
Ciocolata poate avea atât beneficii cât și dezavantaje pentru copii, în funcție de tipul de ciocolată și de cantitatea consumată. Ciocolata neagră – în special – conține antioxidați precum flavonoidele, care sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Neagră sau nu, ciocolata este o sursă bogată de fosfor și magneziu, plus că are capacitatea de a stimula eliberarea de endorfine și serotonină, care îmbunătățesc starea de spirit și reduc stresul. De asemenea, este o sursă rapidă de energie, datorită conținutului de zahăr și carbohidrați. Acesta este, de altfel, și unul dintre motivele pentru care se recomandă consumul cu moderație, copiilor nelipsindu-le, oricum, energia.
Marele dezavantaj al sortimentelor de ciocolată care conțin cantități mari de zahăr este că un consum exagerat favorizează obezitatea, pe de o parte, dar și producerea de carii, pe de altă parte. Pentru că ciocolata conține cofeină, n-ar trebui să mire pe nimeni insomnia, starea de agitație sau nervozitatea copilului care primește ciocolată după pofta inimii.
- CITEȘTE ȘI: Viața cu un copil plin de energie
Ce conține ciocolata
Ciocolata este un aliment complex care conține mai multe ingrediente. Compoziția sa variază în funcție de tipul de ciocolată (ciocolată neagră, ciocolată cu lapte, ciocolată albă etc). Principalele ei componente sunt:
- Cacao: pudră de cacao (obținută din boabele de cacao, bogată în antioxidanți și flavonoide) și unt de cacao (grăsime extrasă din boabele de cacao, care conferă ciocolatei textura sa cremoasă).
- Zahăr: cantitatea de zahăr variază în funcție de tipul de ciocolată, ciocolata cu lapte având, de obicei, un conținut mai mare de zahăr decât ciocolata neagră.
- Lapte (în cazul ciocolatei cu lapte): laptele sau pudra de lapte adaugă cremozitate și dulceață.
- Arome: pot include extracte de vanilie, esențe naturale sau alte arome care îmbunătățesc gustul ciocolatei.
- Emulgatori: substanțe precum lecitina (de obicei lecitina de soia) sunt adăugate pentru a ajuta la amestecarea ingredientelor și a îmbunătăți textura.
- Sare: unele tipuri de ciocolata pot conține o cantitate mică de sare, pentru a intensifica aroma.
Ingrediente suplimentare: multe tipuri de ciocolată pot conține ingrediente adiționale, cum ar fi nuci, fructe uscate, biscuiți, caramel sau alti aditivi care pot modifica gustul și textura.
Tipuri de ciocolată și compoziția lor
Ciocolata neagră: conține un procent mai mare de cacao (de obicei între 50% si 90%) și are un conținut mai scăzut de zahăr. Este considerată cea mai sănătoasă variantă datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
Ciocolata cu lapte: conține o proporție mai mare de zahăr și lapte, iar conținutul de cacao este mai mic (de obicei între 30% si 50%).
Ciocolata albă: tehnic nu este considerată ciocolată adevărată, deoarece nu conține solide de cacao. Este făcută din unt de cacao, zahăr și lapte, având un gust dulce și cremos.
Trucuri prin care să-i reduci copilului consumul de ciocolată
Pofta exagerată a copiilor pentru ciocolată nu se poate atenua peste noapte. Dar există trucuri cu ajutorul cărora poate fi determinat să consume mai puțină.
- Existența „sertarului cu dulciuri” și accesul la el îți va îngreuna misiunea de a-l convinge să consume mai puțină ciocolată, fiind permanent atras de „comoara din dulap”. Ține dulciurile într-un loc inaccesibil copilului și oferă-i ciocolată ocazional.
- Explică-i efectele nocive ale ciocolatei asupra dinților cu ajutorul imaginilor și videoclipurilor.
- Distrage-i atenția atunci când la televizor rulează reclame la ciocolată, pentru că ele îi pot stârni pofta.
- Păcălește-i pofta de ciocolată cu un desert sănătos. Iaurt cu fructe, salată de fructe (cât mai colorată, cu mai multe feluri de fructe), fructe uscate (curmale, smochine, caise etc).
- Prepară-i deserturi la care să folosești pudră de roșcove, un foarte bun înlocuitor pentru cacao.