Cât durează o alergie la praf, polen, animale sau alimente?

Geo Mihalcea

Cât durează o alergie? Nu este un răspuns standard la această întrebare, deoarece există o gamă largă de alergii, iar fiecare organism are propiul său ritm de funcționare. Copiii sunt în mod deosebit sensibili şi predispuşi la una dintre următoarele alergii: praf, polen, animale ori alergii alimentare. Lista este mai lungă, dar, ca să nu intram în panică inutil, le vom lua la bani mănunți pe cele mai comune! Primul sfat? Mergi la medic de la primele simptome și nu trata copilul după ureche!

Manifestarea alergică este un răspuns particular al organismului la întâlnirea cu o anumită substanţă care, în mod normal, nu este dăunătoare. Procesul se derulează în două etape. Prima fază este cea a sensibilizării. Copilul intră în contact cu alergenul, să spunem praful de casă. El nu va avea niciun simptom. Sistemul imun a sunat însă alarma, fabricând în cantităţi mari anticorpi de tip E (IgE), care se fixează de unele globule albe, denumite mastocite. Mastocitele se găsesc în piele, în trahee, în mucoasa nazală, la nivelul mucoasei tubului digestiv şi în jurul vaselor de sânge.

Când micuţul întâlneşte din nou alergenul, are loc faza de agresiune. Anticorpii se luptă cu „inamicul”, iar mastocitele eliberează mari cantităţi de histamină. Aceasta declanşează inflamaţia. Apoi, de fiecare dată când substanţa alergenică revine, noi valuri de anticorpi sunt sintetizaţi şi aruncaţi în circulaţie! Uneori, totul se sfârşeşte cu erupţii cutanate roşiatice şi mâncărime, alteori consecinţele pot fi destul de grave, precum probleme de respiraţie.

Alergii alimentare

Sensibilitatea la anumite alimente afectează de cel puţin trei ori mai mulţi copii decât adulţi. Dintre ei, cei mai expuşi sunt copiii mai mici de trei ani. Cel mai adesea, reacţiile alergice sunt provocate de alimente bogate în proteine: ouă, soia, grâu, lapte, alune, peşte. Reacţiile alergice la alimente, uneori greu de recunoscut, se pot „exprima” printr-o mare gamă de simptome generate de substanţele eliberate în urma contactului cu alergenul.

Copilul mic este nervos, agitat, îşi freacă mâinile şi picioruşele, liniştindu-se pentru puţin timp atunci când îi facem masaj, îl îmbrăcăm sau îmbăiem. Colicile tulbură somnul sugarului. Pot apărea greţurile şi stările de vomă, diareea persistentă şi apetitul slab. Copilul face des otită, eczeme, urticarie. Năsucul îi curge întruna. Ziua este agitat, iar noaptea adoarme greu. Unul sau mai multe dintre aceste semne de alarmă apar atunci când reacţiile alergice sunt discrete. Dacă apare o criză severă, imediat după expunere, diagnosticul e simplu de pus.

Pentru a descoperi alergenul, este de folos un „jurnal de bord” în care să notezi, scrupulos, tot ce mănâncă micuţul de-a lungul zilei. Când urticaria se repetă, compară listele şi vei descoperi coincidenţele. Sau arată-le alergologului, care are mai multă experienţă. O dată depistată cauza, se elimină din alimentaţie produsul,
iar antihistaminicele rămân principalul aliat.

Cât durează să înceapă o reacție după consumul unui aliment alergen?
De obicei, simptomele încep la câteva minute după consumul unui aliment și până la două ore după. În unele cazuri, după ce primele simptome dispar, un al doilea val de simptome revine la una până la patru ore mai târziu (sau uneori chiar mai mult). Această a doua undă se numește reacție bifazică. Riscul unei reacții bifazice este motivul pentru care pacienții care au o reacție severă ar trebui să stea sub observație medicală timp de patru până la șase ore pentru observație.

Rinita alergică de sezon

Ca şi adulţii, copiii strănută şi respiră cu dificultate din cauza polenului sau a alergenilor pereni (acarienii). Rinita sezonieră se recunoaşte după ritmicitatea apariţiei, în funcţie de anotimp: primăvara, vara şi toamna devreme. La început va fi confundată cu un banal guturai, însă după o vreme – circa două săptămâni – persistenţa răcelii pune semne de întrebare.

Semnele comune sunt: congestie nazală (nas înfundat cu secreţie abundentă, apoasă), strănut frecvent, respiraţie uşor îngreunată, cu gura deschisă, ochi roşii şi înlăcrimaţi, mâncărime a urechilor, nasului, gâtului. Mucoasa sinusurilor se umflă şi poate bloca canalele de legătură cu cavitatea nazală, ceea ce predispune la infecţie sau durere. Copilul devine neliniştit, iritabil.

Cât timp durează simptomele rinitei alergice?

Din păcate poate dura cât e primăvara de lungă, dar, din fericire există tratament adecvat care să țină simptomele în frâu! Pentru a evita complicațiile (cum ar fi apariția astmului) apelează la metode eficiente de intervenție precoce cu ajutorul alergologului!.

Alergii la animalele de casă

Pisicile sunt principalele vinovate, dar şi câinii pot declanşa reacţii alergice, la concurenţă cu hamsterii sau iepuraşii. La fel şi nevinovatele zburătoare sau acvariul cu peşti. Aceste alergii apar de obicei în copilărie.
Părul de pisică dă cea mai frecventă formă de alergie la animalele de casă. Peste 40 % dintre suferinzii de astm sunt sensibili la alergenii răspândiţi de feline. Aceştia se găsesc în special în salivă.

La căţei, alergenii sunt conţinuţi în salivă, în pielea care se descuamează (un fel de mătreaţă), dar şi în urină. Rasele cu păr scurt pot declanşa alergie în egală măsură cu rasele care au păr lung, deoarece părul de câine devine alergenic prin contaminare cu salivă, dar rasele cu păr lung produc o mai mare cantitate de scuame (mătreaţă). Pentru a ţine alergia sub control, antihistaminicele orale sunt cel mai des recomandate.

Copiii predispuşi la crize de astm trebuie să aibă la îndemână şi un spray bronhodilatator, pentru a controla accesele de respiraţie dificilă, iar la recomandarea specialistului, e necesar să urmeze una din variantele de tratament de fond pentru astm.

Cât durează alergia la animalul de companie?

Un animăluț este ca și un membru de familie și, dacă ai un copil alergic, îți va fi foarte greu să găsești o soluție, deoarece, odată ce medicul l-a descoperit ca fiind alergic, așa rămâne, cât timp va fi în proximitatea sursei.

Din păcate, în cazul reacţiilor alergice repetate sau severe, nu poţi decât să îndepărtezi animalul (vei provoca o traumă emoţională copilului, dar îi vei proteja sănătatea).

În cazul alergiilor mai uşoare, este recomandat:

* să speli pisica sau căţelul o dată pe săptămână, cu apă călduţă şi foarte puţin şampon special;
* să schimbi aşternutul din cuşca iepuraşului sau hamsterului;

* să nu ţii acvariul în camera copilului;
* să nu laşi copilul să hrănească peştii sau ţestoasa;
* să foloseşti filtre pentru acvariu corespunzătoare şi să schimbi periodic apa;
* să aşezi colivia păsării într-un loc ferit de curent;
* să cureţi pervazul camerei copilului de orice excremente de porumbei sau vrăbii;
* să-ţi schimbi hainele imediat după ce ai periat câinele sau pisica;
* să păstrezi o igienă riguroasă a casei, aspirând şi spălând pe jos zilnic;
* să foloseşti un aspirator performant, cu filtre de calitate; să schimbi des filtrele.

Alergia la praf

Copiii fac frecvent alergie la praful din casă, în care sălăşluiesc în voie nişte microorganisme numite acarieni. Dar şi excesul de produse de curăţenie pe care le folosim sau fumul de ţigară pot agrava evoluţia bolilor alergice.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în clipa în care copilul tău este diagnosticat cu o alergie este să îndepărtezi pe cât posibil sursele de praf din casă. Acestea sunt:

• Bibliotecile şi rafturile deschise. Cărţile adună mult praf, de aceea sunt de preferat bibliotecile închise cu geamuri.

• Covoarele şi mocheta. Parchetul, linoleumul sau gresia sunt variante mult mai igienice, mai ales în casa în care există alergici.

• Storurile orizontale, draperiile, husele de tot felul, pernuţele decorative. Nu este un efort prea mare să renunţi la materialele textile care adună praf.

• Pernele, pilotele, plăpumile şi saltelele umplute cu fulgi sau lână. Pentru copil, foloseşte saltele şi perne antialergice (lucru specificat pe etichetă).

Al doilea este să te asiguri că faci curat într-un mod eficient. Asta înseamnă să aspiri zilnic, să ştergi praful cu o cârpă umedă, să speli pe jos şi să aeriseşti, de preferat, în afara orelor cu trafic intens. Nu strică să investeşti într-un aspirator performant, cu filtre speciale sau chiar cu apă. Altfel acarienii se vor înmulţi bine-mersi în sacul aspiratorului, de unde îi vei „arunca” înapoi în cameră la fiecare „curăţenie”.

Cât durează alergia la praf?

Până pui în aplicare planul de mai sus și din casa ta dispare orice urmă de praf!
Nu uita, o alergie durează cât este expus copilul la factorul declanșator și câteva ore după!

Sună aici pentru ajutor!

Clinica de Alergologie şi Imunologie Clinică, Spitalul Clinic Malaxa – tel.021/255.54.05
Clinica de alergologie a Spitalului Clinic Colentina, Bucureşti – tel. 021.317.32.35
Spitalul Clinic de Copii „Marie Curie”, Bucureşti – tel. 021.460.30.26
Spitalul Clinic de Copii „dr. Victor Gomoiu”, Bucureşti – tel. 031.413.6700
Spitalul de Urgenţă „Grigore Alexandrescu”, Bucureşti – tel. 021/316.9366
Oricărei clinici de pediatrie din ţară.
Oricărui cabinet de alergologie şi imunologie clinică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa