Carnea de struț la copii? Cât este de sănătoasă și cum trebuie pregătită

Geo Mihalcea
carnea de struț la copii
Carnea de struț la copii? da, este o alegere cât se poate de sănătoasă!

Carnea de struț la copii nu este tocmai cel mai popular subiect de discuție pentru mămicile din țara noastră. După ce vei citi articolul de mai jos, cu siguranță că vei trece pe lista de cumpărături acest aliment, pentru că e plin de beneficii pentru sănătatea întregii familii. Struții cresc deja și-n România, deci procurarea cărnii nu mai este un impediment!

Probabil că eviți să-i dai copilului tău mai mic de 3-5 ani carne roșie, dar dacă ți-am spune că există o carne roșie pe care o poate consuma și sănătatea lui va avea de câștigat? Carnea de struț începe să câștige din ce în ce mai mulți adepți printre români, după ce au aflat ce conțitut scăzut de grăsimi are, cum scade nivelul colesterelului și protejează sănătatea inimii, iar lista e mult mai lungă!

Carnea de struț la copii? De ce este o bună opțiune

• Conține foarte puțină grăsime

Te-ai putea gândi, când îi vezi aspectul roșu, că are un conțitut ridicat de grăsimi, dar nu este așa nici pe departe! Are un conținut uimitor de scăzut: la 100 de grame de carne de struț, doar 3 mg sunt grăsime. Este uimitor, dacă te gândești că, pe de altă parte este extrem de bogată în protine și minerale.

• Nivel scăzut de colesterol în organism, după consum

Dacă îți ceream să faci o listă cu alimentele care scad nivelul de colesterol, n-ai fi trecut carnea de struț, așa-i?

Ei bine, adevărul este că nu carnea în sine îți va scădea colesterolul, dar consumul de carne de struț nu va duce la creșterea nivelului de colesterol, deoarece este aproape lipsită de grăsimi, conține grăsimi saturate și are un nivel extrem de scăzut de calorii.

• Reprezintă o bogată sursă de proteine

Când spui că vrei ca familia ta să aibă o dietă sănătoasă nu te referi întotdeauna la consumul de legume și fructe, nu?

Proteina animală nu trebuie ignorată într-o alimentație sănătoasă, deoarece este esențială pentru creșterea mușchilor, a imunității organismului și pentru forță! Proteinele conținute de carnea de struț sunt suficiente pentru a acoperi necesarul proteic din fiecare zi.

• E excelentă sursă de fier

Unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care le-ai putea obține din înlocuirea cărnii pe care o consumi de obicei cu carnea de struț este că aceasta reprezintă o excelentă sursă de fier, fără a crește nivelul de colesterol din organism!

Beneficiile pentru sănătatea copiilor și adulților în ceea ce privește aportul de fier sunt esențiale pentru metabolismul uman, deoarece fierul stimulează producția de celule roșii din sânge și-n același timp, previne apariția deficienței de fier.

• Are mult mai puține grăsimi saturate decât carnea de vită

Dacă ești în căutarea unei soluții alimentare mult mai sănătoase, carnea de struț poate fi o alegere excelentă. Unele studii au descoperit că grăsimea saturată conținută de carnea de struț este semnificativ mai mică decât cea din carnea de vită.

carnea de struț la copii
Poți găti carnea de struț după orice rețetă cu carne cunoscută de tine.

• Este cea mai slabă carne roșie

Nutriționiștii spun că o carne cu cât este mai slabă, cu atât este mai bună pentru sănătate. Explicația este simplă: carnea slabă este cea care furnizează organismului tău cantitatea necesară de proteine, fără să-ți faci griji în legătură cu conținutul de grăsimi ori de calorii.

Carnea de struț este considerată ca fiind cea mai slabă carne roșie, deoarece struțul este crescut în sălbăticie sau în ferme bio, în care primesc alimente nemodificate genetic sau pur și simplu nutreț direct din natură.

• Reprezintă o soluție pentru combaterea obezității

În multe tări, nu doar în România, obezitatea reprezintă o gravă problemă de sănătate atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Stilul de viață nesănătos, sedentarismul, alimentația incorectă, condițiile de mediu duc la creșterea zilnică a numărului de cazuri de pacienți obezi, mai ales printre copii.

Vestea bună este că multe studii științifice au arătat că una dintre soluțiile recomandate pentru combaterea obezității este consumul de carne de struț, deoarece este săracă în grăsimi și în calorii și este bogată în proteine și minerale.

• Are grijă de sănătatea inimii

Orice aliment care are un conținut scăzut de calorii și grăsimi este ideal pentru inimă, deci carnea de struț face parte din lista acestor alimente. Cum spuneam, carnea de struț este bogată în proteine și minerale.

În plus, fierul care se găsește din belșug în acest tip de carne este de mare ajutor pentru optimizarea funcției sistemului cardiovascular, în reducerea simptomelor hipertensiunii arteriale, în timp ce proteinele se vor asigura că mușchiul cardiac și artera sunt în stare bună de funcționare. Vrei ca puiul tău să aibă o inimă sănătoasă? Introdu în meniul uzual rețete cu carne de struț!

• Nu conține antibiotice ca alte tipuri de carne pe care le cumperi din comerț

Majoritatea fermelor de struț sunt ferme tradiționale, adică ele folosesc doare surse naturale pentru hrana păsărilor.

Înseamnă că folosirea antibioticelor este minină sau chiar zero, ceea ce este ideal pentru consumatorii care caută carne sănătoasă, fără antibiotice și fără modificări genetice; iar la cum arată lucrurile la ora actuală, carnea de struț este cea mai bună opțiune.

• Are un gust excelent

Dacă n-ai gustat până acum carne de struț vei fi surprins(ă) de gustul său desăvârșit! Așa că va fi destul de simplu să-l convingi și pe copilul tău, oricât de mofturos ar fi să guste și apoi să consume regulat. În plus textura și culoarea sunt extrem de asemănătoare cu alte tipuri de carne roșie pe care le-ai consumat până acum (vită, porc).

Când consumi carne de struț ai toate beneficiile cărnii roșii și albe la un loc, fără să te îngrași, ba mai mult, să ai grijă de sănătatea ta!

• Face parte din categoria „carne curată”

Vorbind despre „carne curată” ne referim la faptul că animalul nu a fost hrănit cu nutrețuri modificate genetic, nici nu s-au folosit antibiotice în procesul de creștere.

Carnea de struț este „curată”, așa cum am arătat și mai sus și de aceea, dacă ești preocupată de sănătatea familiei tale, de o dietă corectă și-ți vrei copiii cu un stil de viață sănătos, obișnuiește-i să consume frecvent carne de struț.

Carnea de struț la copii. Cel mai bun mod de preparare

Pentru mulți dintre noi, consumul de carne de struț reprezintă ceva nou. Dacă ești la început să-ți faci probleme că n-ai ști cum să o gătești, poate te ajută sfaturile nutriționiștilor noștri de mai jos:

• În general toate rețetele pe care știi să le prepari din carne albă sau roșie, le poți face și din carnea de struț. Vezi cât e de simplu?!

• Cu toate astea, carnea de struț conține extrem de puține grăsimi, deci nu se recomandă gătirea ei la foc mic sau lent, deoarece are un mod de gătire mult mai rapid decât al altor tipuri de carne.

• Dacă nu o gătești la temeratura potrivită, carnea de struț va deveni uscată și-și va pierde din aromă!

• O poți cumpăra din supermarket sau o poți comanda direct de la o fermă de struți din apropierea localității în care trăiești. Se poate congela, ca orice carne, deci poți cumpăra o cantitate mai mare, să-ți ajungă mai mult timp!

 

În timp ce o gătești și o consumi, nu uita că, dincolo de gustul desăvâșit, carnea de struț este o alegere sănătoasă pentru copiii tăi. Dacă stilul vostru de viață este unul sănătos, încearcă să înlocuiești carnea roșie pe care ai consumat-o până acum cu carne de struț și vei vedea în scurt timp o reală schimbare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa