Cariile la copii: de ce apar?

Alexandra Ion

Cariile la copii înseamnă, de cele mai multe ori, carii pe dinții de lapte.

Cazurile de carii pe dentiția definitivă la copii sunt mai rare, din fericire, dar pot să apară și ele, mai ales pe molarii de 6 ani – numiți astfel pentru că apar în jurul vârstei de 6 ani,  în spatele dinților de lapte, direct, fără să aibă un predecesor de lapte.

De ce apar cariile la copii?

Există forme diferite de carii la copii, unele foarte grave care pot afecta sănătatea dinților definitivi. Părinții merg, în general, pe ideea că oricum dinții se vor schimba, iar dentiția de lapte, nu contează, dar nu e întocmai corect. Un copil care are carii pe dentiția de lapte are un risc crescut cu 50%  de a face carii pe dentiția definitivă, înainte de vârsta de 18 ani.

Cea mai frecventă carie la copil este caria de biberon care este o formă severă de carie, cauzată de obiceiurile alimentare nesănătoase la vârsta copilăriei și mai ales obiceiul copilului de a bea lapte sau alte lichide dulci în timpul nopții. Caria de biberon este favorizată și de obiceiul de a lăsa copilul cu biberonul în gură multă vreme, pe post de suzetă. În timpul somnului, cantitatea de salivă scade (saliva având rolul de proteja dentiția), iar laptele, fie îndulcit, fie ca atare, rămâne pe suprafața dinților și povoacă caria dentară. Același efect îl au sucul de fructe sau alte lichide îndulcite. Caria de biberon este frecventă la copii alimentați artificial, copilul alăptat refuzând – de regulă biberonul și suzeta, iar laptele matern fiind mult mai blând cu dentiția copilului.

Caria de biberon afectează în special dinții frontali superiori, chiar de la vârste foarte mici (1-2 ani), iar până la 5-6 ani dintele este complet măcinat și distrus, deseori rădăcina fiind grav afectată și, în unele cazuri, poate fi ”contaminat” și dintele definitiv.

Știai că dinții definitive se formează în cursul vieții întrauterine și stau ascunși în gingia copilului până când le vine vremea să erupă? În acest timp, are loc o consolidare și o definitivare a acestora, astfel că infecțiile dinților de lapte, abcesul pe dinții de lapte, vor afecta și dentiția definitivă.

Cum prevenim caria de biberon

Ideal este să prevenim cariile la copii, fie că sunt carii de biberon, fie că sunt carii pe alți dinți de lapte sau, mai grav, pe molarii de 6 ani. Cariile pe dentiția de lapte și, mai ales cele de biberon (75% din cariile la copil sunt carii de biberon), sunt foarte de greu de tratat. Prevenția înseamnă curațarea gurii copilului și folosirea unor perii de dinți pentru copii de la 1-2 luni și, obligatoriu, din momentul în care apar dinții de lapte.

Ideal este ca igiena orală să înceapă de la 2-3 luni, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu acest ritual. O alimentație corectă și evitarea formării obiceiurilor care duc la apariția cariei de biberon (noaptea copilul poate să primeasca apă sau ceai neîndulcit), sunt cele mai bune căi de prevenție.

O măsură bună este ca, odată cu apariția dinților de lapte și a diversificării alimentației, să oferi copilului sucuri și alimente cu lingurița sau cana și cât mai puțin cu biberonul.

În plus, ca măsură de siguranță, vizitele la medicul stomatolog trebuie să înceapă din momentul în care apar dinții de lapte și să se repete la fiecare șase luni de zile.

Citește și:

Care e legătura între dieta prenatală și problemele dentare ale copilului?

Când apar dinţii bebeluşului?

7 semne că apar primii dinţişori

Cum ştii dacă are nevoie de aparat dentar?

7 greşeli pe care le facem cu bune intenţii şi care afectează dinţii copilului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa