Care sunt simptomele amigdalitei și cum se tratează această afecțiune

Magda Popescu
care sunt simptomele amigdalitei

Amigdalitele sunt printre cele mai frecvente afecțiuni în rândul copiilor. Acestea pot duce la complicații grave dacă nu sunt tratate la timp. De cele multe ori sunt virale, însă mulți părinți tratează copiii cu antibiotice, în lipsa unui diagnostic corect. Care sunt simptomele amigdalitei și cum se tratează această afecțiune ne-a explicat dr. Elia Barbuceanu, medic specialist ORL, Clinica Hexi Med.

„Nu orice afecțiune se tratează cu antibiotice. Antibioticele luate fără antibiogramă sunt adesea ineficiente, iar pacienții se pot confrunta cu o agravare a bolii sau cu recidive dese. Este absolut necesar un istoric exact al bolii. Astfel, se va determina caracterul recurent al afecțiunii și, implicit, conduita terapeutică pentru care se va opta”, explica dr. Elia Barbuceanu.

Care sunt simptomele amigdalitei

Agenții patogeni (virali sau bacterieni) pot ajunge în organism atât prin cavitatea bucală, cât și prin nas. Când aceștia se întâlnesc cu celulele de apărare, începe ”lupta”. Care sunt simptomele amigdalitei? Prima consecință este mărirea în volum a amigdalelor. Această creștere poate determina și o înroșire sau chiar apariția unor puncte cu puroi.

„Principalul simptom al amigdalitei este durerea în gât. Urmează inflamarea și înroșirea acestora, cu depozite purulente, tuse, cefalee, durere la înghițire, febră (ce poate fi foarte crescută la copiii mici), oboseală, durere la nivelul urechilor sau gâtului, noduli limfatici măriți la nivelul gâtului.

Chiar dacă sunt mai rare, nici vărsăturile, respirația urât mirositoare și dificultatea la deschidere a gurii nu ar trebui ignorate. Dacă amigdalita este cauzată de un virus, precum virusul gripal, apar și simptomele gripale, cum ar fi rinoreea. Dacă afecțiunea este determinată însă de bacterii, pacientul poate prezenta iritații cutanate sau înroșirea feței”, adaugă dr. Barbuceanu.

Ca tratament, se recomandă repausul la pat și administrarea de antipiretice (medicamente care combat febra) sau antibiotice. Acestea, numai după un control în prealabil la medicul specialist.

Diagnosticul este stabilit de medicul ORL-ist

Diagnosticul acestei afecțiuni se stabilește de medicul de familie sau de medicul ORL-ist care, în funcție de gravitatea bolii, va prescrie tratamentul corespunzător. Dacă există simptome care să indice prezența unei bacterii, medicul specialist va confirma diagnosticul prin efectuarea unei culturi bacteriene, adică prin efectuarea unui exudat.

Netratată, amigdalita poate duce la colectarea de puroi și, implicit, la apariția unui abces între amigdală și țesutul moale care o înconjoară: peritonsilar, retrofaringian, parafaringian.

Unele din cele mai de temut complicații ale amigdalitelor cu Streptococ beta hemolitic (cel mai frecvet agent patogen în acest caz) sunt afecțiunile articulare, cardiace și renale (reumatismul articular acut, valvulopatiile și nefritele).

Mecanismul de producere nu este pe deplin cunoscut, însă cea mai vehiculată teorie este cea a reacției imune încrucișate. Anumite componente din structura bacteriei sunt asemănătoare cu componente din organismul nostru, astfel că anticorpii împotriva streptococului (ASLO) nu fac diferența și atacă structurile proprii organismului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa