La ce oră trebuie să se culce un copil. Care este momentul perfect

Raluca Dumitrică
la ce oră trebuie să se culce un copil fetiță care doarme
Probabil că te-ai întrebat de multe ori: la ce oră trebuie să se culce un copil mic? Îți oferim toate informațiile de are ai nevoie în acest articol.

Toţi părinţii ştiu că un copil obosit devine din ce în ce mai agitat, nu se mai poate concentra cum trebuie şi este irascibil. Iată la ce oră trebuie să se culce un copil și ce să facem ca cel mic să ajungă cât mai rar în situaţia de a fi obosit și nervos!

Aşa cum niciun copil nu seamană cu altul, la fel de diferite sunt nu numai obiceiurile lor de somn, ci şi reacţiile lor la oboseală. Deşi fiica mea a învăţat să adoarmă singură de mai bine de 1 an şi jumătate, când este obosită îi este mai greu să se liniştească. Să vă explic: dacă seara când o pun în pătuţ îmi spune „pa mami, nani Darie” (adică mami se duce să-l culce pe Darie, frăţiorul), ştiu că este momentul bun şi o să adoarmă uşor. Nu este obosită, este doar somnoroasă, momentul propice de culcat copiii.

Dacă însă începe să spună „nu peca, mami, nani uişor, pişu, apă” sau are tot felul de cerinţe, exprimate eventual în acelaşi timp, îmi dau seama că deja e prea târziu, este prea obosită. Pentru că nu-i convine nimic din ce-i dau, îmi dau seama că am ratat momentul proprice adormirii şi bănuiesc că dimineaţa s-ar putea să se trezească mai devreme decât de obicei.

Citește și ”Soluții blânde pentru un somn liniștit”, cartea care  vine în întâmpinarea părinților epuizați. Somnul este adevărata piatră de încercare din viaţă oricărui părinte. Părinții în devenire au și ei foarte multe de învățat din această carte. Detalii AICI.

La ce oră trebuie să se culce un copil – Funcţionarea corpului din perspectiva somnului

Corpul nostru secretă atunci când se află în stare de somn melatonină (hormonul somnului) şi adrenalină şi cortizol (hormoni de stres), când este în stare de veghe. În cazul în organismul are nevoie de somn, temperatura corpului scade şi începe eliberarea de melatonină. Pe de cealaltă parte, când trebuie să rămâi trează, se secretă hormonii de stres. De aceea, dacă nu te-ai culcat atunci cînd corpul a avut nevoie, adică întârzii cu culcatul mai mult decît poate duce corpul la vârsta ta (atât ziua, cât şi noaptea), corpul trage concluzia că vrei să stai trează şi începe să producă mai multă adrenalină şi cortizol.

În ceea ce priveşte copiii, reacţia corpului lor la adrenalină şi cortizol nu este identică la toţi, dar pot exista următoarele scenarii: copilul este mârâit, nu te mai înţelegi cu el, se supără repede sau este foarte energic, nu are stare şi, în cazul copiilor mai mari, trece uşor de la plâns la de ras.

La ce oră trebuie să se culce un copil – Semne de oboseală

Iată care sunt semnele de oboseală excesivă (adică reacţia la surplusul de adrenalină şi cortizol suplimentar) la care un părinte trebuie să fie atent:

Adormirea: fie adoarme instantaneu, fie îi ia mai mult de 20 de minute (inclusiv copiii mai mari pot spune că nu le este somn). Adrenalina şi cortizolul îi contrabalansează melatonina şi nu are destule resurse la momentul respectiv să poată închide ochii.

Trezirile matinale: când copii se trezesc dimineaţa la 5, nu înseamnă că aceea este ora lor de trezire, ci, mai degrabă, că s-ar culca la loc, dar nu au suficiente resurse interne. Dacă au stat seara prea mult timp treji, în loc să doarmă, atunci melatonina de dimineaţă nu este la un nivel suficient să contrabalanseze adrenalina.

Treziri nocturne multiple (mai ales după primele 4 ore după culcarea de seară) sau treziri nocturne mai lungi, adrenalina fiind, şi în acest caz, vinovată.

Somnuri scurte ziua: dacă copilul se culcă obosit, riscul este că somnurile să fie foarte scurte (de 30-45 min), el neputând să-şi unească ciclurile de somn.

Cum ştim că numărul de ore care le doarme cel mic sunt suficiente?

Pentru a spune că un copil este odihnit pentru vârsta sa, el trebuie să se trezească bine dispus ziua după somn şi dimineaţa din somnul de noapte şi să nu fie mârâit ziua.

La ce oră trebuie să se culce un copil și ce somnuri nu sunt odihnitoare?

Pentru copiii care au depăşit vârsta de 4 luni, când are loc maturizarea ceasului biologic, următoarele momente nu sunt foarte odihnitoare:

Somnurile în afara orelor propice de somn, care, de obicei, sunt şi mai scurte;

Somnurile de zi după ora 17:00 pentru copiii care se trezesc la 7 dimineaţa;

Somnul nelegat. Gândiţi-vă si la voi, dacă dormiţi 8 ore legat sau 8 ore trezindu-vă din 2 în 2 ore, vă treziţi cu aceeaşi stare dimineaţa?

Este bine să cunoaşteţi tipul de temperament al copilului şi rebuie să fiţi atenţi la semnele de somn ale copilului. Dacă îl culcăm când dă semne de oboseală, înseamnă că deja corpul a primit doze zdravene de adrenalină şi cortizol care îi influenţează negativ somnul. Copilul va intra într-un cerc vicios al oboselii şi va rămâne acolo. Singurul mod prin care putem să scoatem un copil din cercul vicios al oboselii este să-l culcăm seara mai devreme. Acesta este singurul moment în care copilul poate recupera un somn de calitate bună.

Şi, nu uitaţi, un copil odihnit este un copil fericit!

Citește și ”Soluții blânde pentru un somn liniștit”, cartea care  vine în întâmpinarea părinților epuizați. Somnul este adevărata piatră de încercare din viaţă oricărui părinte. Părinții în devenire au și ei foarte multe de învățat din această carte. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa