Un copil vaccinat se poate îmbolnăvi! Iată când există riscul ca vaccinarea copilului să fie ineficientă

TOTUL DESPRE MAME

Sunt multe întrebari ale mamelor legate de situațiile posibile în care vaccinările ar fi ineficiente: Copilul s-a mișcat și o parte din ser a ieșit în timpul vaccinării. Sunt suspiciuni că vaccinul nu a fost ținut în condițiile de temperatură adecvate și nu mai este eficient. Ce este de facut când apar astfel de probleme? Care sunt regulile pe care atât medicii, cât și părinții trebuie să le respecte atunci când vorbim de administrarea corectă a vaccinurilor. Vă explicăm pe larg cu ajutor de la experți.

„Vaccinul oferă o protecţie semnificativă, de peste 90% faţă de infecţie şi forme severe de boală. Totuşi, este posibil ca un copil vaccinat să facă boala”, spune pediatrul Alexis Cochino. Spre exemplu, conform CDC Atlanta, cu două doze de MMR (vaccinul care protejează de Rujeolă, Rubeolă, Oreion) se previn în proporție de 97% bolile amintite, iar o singură doză are o eficiență de  93%.

Situațiile în care vaccinul poate fi ineficient sunt următoarele:

  • transportul/păstrarea neadecvată a vaccinului (se păstrează la rece; 2-8 grade C)
  • efectuarea incorectă a vaccinului (copilul s-a mișcat, vaccinul nu a fost făcut în mână sau picior);
  • pierderea/scăderea imunităţii ca efect al altor boli, oboselii sau malnutriţiei;
  • copii care primesc tratament imunosupresor pentru boli autoimune (artrita, lupus);
  • copii care primesc citostatice pentru boli maligne.

Ce este de făcut dacă s-a pierdut o parte din doză

Pentru situațiile în care copilul se mișcă în timp ce este imunizat și se pierde o parte din doză, există mai multe variante. „Dacă se pierde mai mult de jumătate din vaccin se repetă doza respectând regulile de spațiere între imunizări”, este recomandarea medicului de familie Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Și situațiile în care vaccinul nu a fost transportat corect și nu a fost păstrat în condiții optime pot fi o problemă semnificată.

„Daca nu s-a respectat lanțul de frig este posibil ca titrul de anticorpi obținut să fie insuficient. Avem două posibilități, să verificăm periodic titrul de anticorpi (n.r. prin testări specifice) sau să mai efectuăm un rapel, respectând regulile de recuperare”.

dr. Sandra Alexiu

Articolul continuă mai jos:

Iată care sunt cele mai importante boli ale copilăriei și riscurile lor

Bolile copilăriei. Rujeola sau pojarul

Este o boală virală cu cale de transmitere aerogenă, în spaţii închise putându-se transmite la două ore după ce o persoană cu rujeolă a ocupat zona. Persoana este contagioasă 4 zile anterior şi după debutul erupţiei.
Manifestările clinice sunt febra, tusea, coriza (inflamarea mucoasei nazale) sau conjunctivita, erupţia maculopapulară, anorexia (lipsa poftei de mâncare), diareea (mai ales la sugari) şi limfadenopatia (creşterea ganglionilor limfatici) generalizată.

Această boală are şi câteva complicaţii: poate duce la otită medie, pneumonie, encefalită acută sau panencefalită sclerozantă subacută (PESS). Trebuie menționat şi că administrarea vaccinului în primele 72 h de la expunere poate preveni boala.

Bolile copilăriei. Rubeola

Boală infecţioasă, în general uşoară, manifestată prin erupţie fugace şi adenopatii, rubeola se transmite pe cale aerogenă. Este contagioasă la debutul erupţiei, dar virusul poate fi diseminat cu 7 zile înainte şi cu 5-7 zile după apariţia erupţiei.

Simptomele rubeolei sunt sunt adesea uşoare şi până la 50% din infecţii pot fi subclinice sau asimptomatice. Perioada de incubaţie este de 14 zile, erupţia maculo-papuloasă este prima manifestare, urmată de o adenopatie retroauriculară şi occipitală (inflamarea ganglionilor din spatele urechii şi a capului).

Pe lista complicaţiilor se numără artralgia sau artrita, encefalita, manifestări hemoragice. O mare atenţie trebuie avută în cazul în care o gravidă intră în contact cu o persoană cu rubeolă. Infecţia cu rubeolă în primul trimestru de sarcină este teratogenă şi poate determina avort spontan sau defecte congenitale (surditate cataractă cogenitala, defecte cardiace, retard mental şi altele).

Bolile copilăriei. Oreionul

Este o boală acută virală ce afectează glandele salivare şi uneori pancreasul, testiculul sau ovarul. Este o cauză frecventă a meningitei aseptice şi a surdităţii neurosenzoriale la copil. Oreionul poate fi prevenit prin vaccinare.

Se transmite pe cale aerogenă sau prin contact cu picături sau salivă în perioada de contagiune. Virusul a fost izolat cu 7 zile înainte de apariţia manifestărilor clinice şi 9 zile după debut.

Manifestările clinice includ mialgii (durei musculare), anorexie, stare generală de rău, cefalee, febra, parotidită (tumefacţie la nivelul glandelor parotide). În perioada de viremie, virusul se răspândeşte în mai multe ţesuturi, inclusiv meninge, pancreas, testicule şi ovare, iar inflamatia ţesuturilor infectate duce la simptomele caracteristice de meningită aseptică şi parotidită.

La capitolul complicaţii pot apărea meningita aseptică, encefalita, orhita, pancreatita, surditatea sau ovarita.

Bolile copilăriei. Varicela

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecţioasă acută extrem de contagioasă, produsă de virusul varicelo-zosterian. Se transmite pe cale aerogenă, prin secreţiile de la nivel conjunctival sau prin inhalarea lichidului vezicular. Este contagioasă cu 1- 2 zile înaintea apariţiei erupţiei şi până la 4-5 zile după sau până când leziunile au format cruste.

Ca manifestări clinice enumerăm o stare premergătoare erupţiei manifestată cu febra şi stare de rău generalizat. Ulterior apare o erupţie pruriginoasă în valuri, care evoluează rapid de la pete la băşici şi la leziuni veziculare înainte de formarea de cruste.

Complicaţiile pot fi infectarea bacteriană a leziunilor, pneumonia, encefalita, meningita aseptică şi sindromul Reye.

De remarcat că recupererea după infecţia cu virus herpes zoster determina imunitate pe viaţă la persoanele sănătoase; un al doilea episod de varicelă nu este comun, dar acesta se poate înregistra la persoanele cu imunodepresii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa