Când este contagios un copil bolnav? – este întrebarea care îi macină pe părinți în momentul în care află că în clasa/ grupa copilului a apărut un caz de gripă/ varicelă/ rujeolă/ conjunctivită etc. De multe ori, se întâmplă ca un copil aparent sănătos să interacționeze cu colegii lui și să transmită virusul în perioada de incubație, chiar dacă cel mic nu are încă simptome. La fel de bine, se poate întâmpla ca un copil cu simptome ușoare, în curs de vindecare, să nu transmită nimic. Iată când este contagios un copil bolnav, cu sau fără simptome, în funcție de boala de care suferă:
Când este contagios un copil cu viroză
Rinoreea, nasul înfundat, durere de gât, tusea, febra sunt simptomele frecvente ale virozei, iar copiii afectați transmit boala în perioada în care se simt cel mai rău (3-5 zile) și în care simptomele sunt deja instalate.
Fiind vorba de o afecțiune virală (provocată de virusuri, nu de bacterii), viroza se transmite cel mai ușor în spații închise, pe cale aerogenă, prin particulele de secreții eliberate în timpul strănutului, tusei sau al vorbitului. Indirect, virusul se poate lua și de pe suprafețele pe care ajunge, astfel: copilul care tușește împrăștie particule pe jucării, măsuța de lucru sau diverse alte obiecte, copilul sănătos atinge obiectele cu mâna, pe care ulterior o duce la gură sau la nas.
Contagiozitatea scade pe măsură ce se diminuează simptomele bolii.
Când este contagios un copil care are Covid
La fel ca orice alt virus care provoacă viroze, SARS-CoV-2 se transmite de la o persoană la alta în principal prin intermediul particulelor eliberate în aer de persoana infectată. Virusul poate fi transmis cu două- trei zile înainte de apariția simptomelor și, mai rar, chiar și în lipsa simptomelor. În comunitate, copiii se pot infecta direct de la persoana bolnavă sau indirect, atingând obiecte și suprafețe pe care a ajuns virusul și atingându-și ulterior gura sau nasul.
În 2023, în România și Europa circulă subvariantele SARS-CoV-2 Eris și Pirola, care, la copiii mici, se manifestă atât cu simptome specifice de viroză, cât și cu tulburări digestive. În multe cazuri, simpomele digestive sunt cele care apar primele.
- CITEȘTE ȘI: COVID 2023. Medic: „La copii, infecția cu noua tulpină Eris debutează cu simptome digestive”
Când este contagios un copil cu gripă
Virusul gripal se transmite atât prin tuse sau strănut, cât și prin atingerea suprafețelor pe care au ajuns particule provenind de la persoana infectată. Copiii sunt contagioși cu 24 de ore înainte de apariția simptomelor și în zilele următoare, când simptomele sunt puternice (4-5 zile). Contagiozitatea scade după 5 zile, iar la o săptămână de la debutul simptomelor riscul de infectare este aproape zero.
Virusul gripal rezistă pe suprafețe 1-2 zile, iar pe piele nu mai mult de 5 minute. El poate fi distrus prin expunerea la soare, folosirea dezinfectantelor și a detergenților, precum și prin fierbere, în cazul lichidelor în care au ajuns particule cu virus.
- CITEȘTE ȘI Cât durează gripa şi răceala la copii?
Când este contagios un copil cu varicelă
Varicela este o boală a copilăriei provocată de virusul varicelo-zosterian și se manifestă prin erupții pe toată suprafața corpului. Virusul se transmite cu ușurință în comunitățile de copii, atât prin intermediul particulelor eliberate în aer prin strănut, tuse, vorbit, cât și prin contactul cu veziculele de pe piele sau prin alimente și băuturi contaminate.
Virusul se transmite cu 1-2 zile înainte de apariția pe piele a primelor vezicule sau a altor simptome specifice varicelei și, ulterior, pe toată durata bolii, până când se se usucă toate blisterele de pe piele. Spre deosebire de alte virusuri, acesta are o perioadă mare de incubație, iar simptomele apar după aproximativ 15 zile de la contactul cu persoana infectată.
- CITEȘTE ȘI: De ce să nu ieși afară când ai varicelă
Când este contagios un copil cu Boala Obrajilor Pălmuiți
Numele științific al acestei boli este eritem infecţios sau infecţia cu parvovirusul B19. Numele de Boala Obrajilor Pălmuiți vine de la faptul că erupția caracteristică bolii, localizată inițial pe obraji, pare o palmă aplicată pe față.
Este o afecţiune virală, care se transmite prin secreţii nazale sau orale, eliminate prin suflatul nasului sau tuse şi strănut. Se poate transmite şi prin contactul cu sângele infectat sau, în cazul unei gravide, de la mamă la făt. Boala se transmite și în perioada de incubație, deci înainte de apariția febrei și a erupției. Boala nu se mai transmite odată ce copilul nu mai face febră, ceea ce se întâmplă de obicei după 24 de ore de la erupție.
Când este contagios un copil cu rujeolă
Rujeola (pojarul) este o boala infecţioasă cu contagiozitate foarte mare, care afectează în special copiii. Primul semn al rujeolei este febra mare, care debutează după 10-12 zile de la expunerea la virusul de rujeolă, și care durează 4-7 zile.
Virusul rămâne activ și contagios în aer și pe suprafețele infectate până la 2 ore. Boala poate fi transmisă de o persoană infectată cu 4 zile înainte de apariția semnelor specifice pe corp și 4 zile după erupție, prin picături de salivă și secreții din nasul, gura sau gâtul persoanei infectate.
- CITEȘTE ȘI: Cum protejezi de rujeolă un bebeluș nevaccinat?
Când este contagios un copil care are conjunctivită
Un copil se poate infecta prin contactul direct cu germenii, atingând un obiect contaminat anterior de o persoană infectată. La grădiniță, asigurați-vă că cel mic are propriul lui prosop și că doarme pe lenjeria lui, curățată perioduc, pentru a elimina riscul acestei infecții. Copilul este contagios de la instalarea primelor semne de boală și riscul de a da infecția mai departe dispare în 24 de ore după administrarea tratamentului.
Conjunctivita poate fi virală sau bacteriană, iar tratamentul se stabilește și în funcție de acest aspect.
Când este contagios un copil care are roseola
Roseola este o boală virală ce afectează în special copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani. Debutul este marcat de obicei de febră mare și erupții. De cele mai multe ori, roseola este însoțită și de afecțiuni respiratorii ușoare și de noduli limfatici inflamați, localizați la baza gâtului.
Roseola se răspândește când copilul bolnav vorbește, strănută sau tușește, transmițând picături de salivă sau secreții în aer. De asemenea, se transmite prin contactul cu suprafețele contaminate. Boala este contagioasă pe durata episoadelor de febră, iar după ce eritemul specific dispare nu mai este contagioasă.
- CITEȘTE ȘI: Herpangina și roseola, boli contagioase frecvente ale copiilor mici. Simptome, diagnostic, tratament
Când este contagios un copil care are infecție cu streptococ
Streptococul de grup A este cel mai des întâlnit la suprafața pielii și în interiorul gâtului și reprezintă o cauză comună de infecții, atât la copii cât și la adulți. Se răspândește prin picăturile de salivă provenite din strănutul sau tusea unei persoane infectate sau prin contactul cu obiectele contaminate.
Streptococul beta-hemolitic de grup A provoacă afectiuni precum: infectii respiratorii, faringite, amigdalite, reumatism articular acut, scarlatină.
Faringita streptococică, cea mai frecventă în comunitățile de copii, este deosebit de contagioasă și se răspândește ușor pe cale respiratorie prin contactul cu picăturile Pflugge (secreții eliminate în timpul vorbitului, tușitului sau strănutului). Infecția se poate răspândi și prin intermediul veselei folosite în comun.
Copilul nu mai este contagios în 24 de ore după începerea tratamentului cu antibiotic.
Când este contagios un copil cu boala Gură-Mână-Picior:
Afecțiunea debutează cu febră, apetit scăzut, oboseală și dureri de gât. La 1-2 zile după debutul febrei, se dezvoltă la nivel oral o serie de leziuni. Apar inițial ca niște pete roșii mici mai mici ca blisterele și ulterior devin mici ulcerații. Sunt localizate de obicei pe limbă, gingii sau pe fața internă a obrajilor. Pot să apară și iritații fără prurit, unele cu blistere. Iritațiile apar de obicei pe palme și tălpi, zona fesieră sau genitală. Durează până la 6 zile, dar de obicei 3-6 zile.
Boala este contagioasă în prima săptămână dar virusul rămâne în organism și poate fi depistat în materiile fecale timp de mai multe săptămâni. Se transmite prin contactul cu secrețiile de la nivelul nasului sau gâtului, salivă, lichid din vezicule sau materii fecale, precum și prin contactul cu obiecte contaminate. Perioada de incubație este de 3-7 zile.