Când e mai bine să ții copilul acasă dacă e bolnav

Mihaela Călin
mama fiica racita ceai

Când e mai bine să ții copilul acasă dacă e bolnav. Lista ta cu lucruri de făcut este aproape completă pentru ziua de azi. Bucătăria este în mare parte curată. Tocmai ai terminat acel mare proiect, la care ai muncit atât și, pentru a sărbători, ai programat mâine un prânz cu fetele, în timp ce copilul e la școală. Dar lucrurile nu sunt niciodată așa simple pentru o mamă…

Apoi auzi din capătul holului o tuse. Deschizi ochii. „Nu. E totul în regulă, doar un mic gâdilat în gât. Copilul e bine.”
Apoi tuse, tuse și iar tuse.
„Nu, e bine! Dacă stau aici și nu mă mișc, poate că nu se va întâmpla nimic…”
„Mamiiiiiiiiiiii! Nu mă simt bineeeeee!”
Suspini.
Fugi repede după umidificator, paracetamol și să-ți îmbrățișezi copilul. Apoi vine întrebarea inevitabilă – poate merge mâine copilul la școală? Cu siguranță nu este o întrebare la care să poți da un răspuns simplu.
Pe de o parte, copiii sunt făbricuțe ambulante de viruși – dacă i-am ține acasă pentru fiecare strănut și tuse, nu ar mai merge niciodată la școală. Pe de altă parte, nu vrem să-i punem pe copiii noștri în situația în care ar putea să se îmbolnăvească mai rău – sau să îmbolnăvească alți copii.
Dacă nu știi ce să faci, poți oricând să iei legătura cu medicul pediatru pentru a-i cere opinia. În plus, majoritatea școlilor au propriile politici în legătură cu copiii bolnavi. Dar, ca regulă generală, iată care sunt sfaturile experților consultați de www.huffingtonpost.com:

1. Când e mai bine să ții copilul acasă dacă e bolnav. Febră

Cel mai clar simptom dintre toate este febra. Dacă cel mic are febră, rămâne acasă. Febra înseamnă o temperatură de 38°C sau mai mare. Înainte de a trimite copilul la școală, asigură-te că au trecut 24 de ore de la ultimul episod de febră.

2. Nas înfundat și tuse

Un nas înfundat sau o tuse ocazională nu sunt suficiente pentru a garanta o zi liberă de la școală. Dar dacă secrețiile nazale sunt foarte dense și / sau tusea este frecventă, puternică sau sună a tuse „productivă”, probabil că este mai bine să ții copilul acasă.
Tusea poate persista pentru o lungă perioadă de timp la copii, dar dacă persistă timp de câteva zile sau este însoțită de febră, adresează-te medicului pediatru. În cazul în care tusea sună ca un lătrat, dar și dacă școlarul acuză probleme cu respirație, apelează imediat la medic.

3. Când e mai bine să ții copilul acasă dacă e bolnav. Probleme cu burtica

Când copilul varsă sau are diaree, ar trebui să rămână acasă. Înainte de a trimite copilul la școală, asigură-te că au trecut 24 de ore de la ultimul incident de vomă sau diaree. Asigură-te că toată lumea de acasă se spală bine pe mâini, deoarece bolile de stomac tind să fie foarte contagioase.
Nu uita să încurajezi copilul să bea multe lichide. Dacă nu bea, contactează imediat medicul.

4. Erupții pe piele

Acest lucru poate fi dificil de depistat – între explozii ale alergiilor, piele uscată și diverse iritații, pielea copiilor arată diferit în fiecare zi. Erupțiile sunt aproape imposibil de diagnosticat prin telefon, așa că dacă ești îngrijorată din cauza unei erupții cutanate, cel mai bine ar fi ca aceasta să fie evaluată de un dermatolog/alergolog/pediatru. Medicul poate ajuta la determinarea cauzei erupției cutanate și a contagiozității ca să știi dacă îți poți duce sau nu copilul la școală.

Dacă bănuiești că micuțul tău are păduchi (se manifestă cu mâncărimi în spatele cefei și urechilor), ar trebui să rămână acasă.

5. Conjunctivită

Pe aceeași linie este conjunctivita. De obicei, copilul se va trezi dimineața cu pleoapele lipite, cu secreții la ochi sau va avea ochii foarte roșii. Acest lucru este extrem de contagios, așa că nu mai sta pe gânduri și nu trimite copilul la școală. În funcție de tipul conjunctivitei, virală sau bacteriană, medicul îți poate prescrie un medicament care va curăța rapid ochii copilului.

6. Când e mai bine să ții copilul acasă dacă e bolnav. Dureri

Acest simptom este unul dificil. Adesea copiii se plâng de toate juliturile și zgârieturile, mai ales atunci când toată treaba se lasă cu primirea unei înghețate. Totuși dacă micuțul tău se plânge de durere persistentă, dacă durerea îl împiedică să se joace și, bineînțeles, dacă asiști la rănirea lui, ține-l acasă și caută imediat ajutor medical.

Nu uita că tu îți cunoști cel mai bine copilul. Până la urmă, vei lua decizia corectă. Pediatrul va fi acolo pentru a te călăuzi, dar tu știi cel mai bine care este momentul potrivit pentru a duce copilul la școală.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa