În general varicela nu aduce după ea complicații, mai ales dacă virusul se instalează la o persoană sănătoasă. Singura neplăcere pe termen lung este apariția unei afecțiuni numită zona zoster, o boală virală care are la început simptomele undei răceli.
Există, totuși, câteva categorii de persoane care pot resimți mult mai puternic efectele varicelei: bebelușii, adolescenții, adulții, femeile însărcinate, persoanele bolnave de HIV, cancer, cei care au avut un transplant. Când vorbim despre complicații varicelă trebuie să luăm în calcul infecții bacteriene la nivelul pielii, pneumonie, infecții sau inflamații are creierului, hemoragii, septicemie, deshidratare.
În cazurile grave, este necesară spitalizarea pentru că în caz de complicații ale varicelei se poate ajunge și la deces. Moartea survine în cazuri foarte rare, mai ales la bolnavii care nu au fost vaccinați și au luat virusul de alte persoane, tot nevaccinate.
În cazul copiilor, complicațiile apar foarte rar. Simptomele clasice includ erupții pe piele, pe toată suprafața corpului care dispar după aproximativ o săptămână, febră, dureri de cap. Bubițele se pot infecta și în acest caz trebuie să mergeți neapărat la medic pentru a vă prescrie tratamentul adecvat.
Adulții pot avea simptome mult mai greu de suportat decât copiii și în cele mai multe cazuri ajung să fie spitalizați. Potrivit Center for Disease Control and Preventions din SUA, între 5 și 14% dintre adulții cu varicelă au asociate și probleme cu plămânii, de cele mai multe ori pneumonie. În cazul fumătorilor, riscul este și mai mare.
La adulți, simptomele apar cu două zile înainte de apariția erupției și includ dureri de cap, febră și dureri musculare, de cele mai multe ori severe.
Complicațiile varicelei la femeile însărcinate
Femeile însărcinate sunt și ele supuse complicațiilor, în special la nivelul plămânilor. Riscuri sunt și pentru bebeluș. Dacă varicela apare în primele 20 de săptămâni de sarcină, acesta poate dezvolta sindromul varicelei fetale. În săptămânile 13-20 de sarcină, posibilitatea ca fetusul să aibă acest sindrom este de 2%. Efectele lui includ defecte de vedere, leziuni la nivelul creierului, membre mai scurte. După cea de-a 20-a săptămână riscul varicelei la gravidă este de naștere prematură. Probleme mai mari pot apărea dacă femeia însărcinată face varicelă cu șapte zile înainte de naștere sau cu șapte după. În acest caz, bebelușul poate avea o formă mult mai severă a virusului, care poate duce chiar la deces.
În anumite cazuri de complicații varicela poate duce la pneumonie, septicemie, meningită mai ales în cazul persoanelor cu imunitatea scăzută.
În ciuda credinței populare, poți face varicelă de mai multe ori. De asemenea, cei care au făcut vaccinul în copilărie mai pot contacta virusul când sunt adulți. Dacă se întâmplă să faci varicelă a doua oară, vei avea o formă mult mai ușoară.
O altă complicație care apare uneori după varicelă este zona zoster, o boală virală care are la început simptomele undei răceli și care poate fi extrem de neplăcută la vârsta adultă.
Citiți mai multe despre varicelă și în articolele de mai jos:
- Ce complicații poate avea varicela? Gravidele și adulții, riscuri mai mari decât copiii
- Varicela la gravide. Cum pot fi protejate
- Este adevărat că e mai bine pentru copil să facă varicelă?
- Vărsatul de vânt – perioada contagioasă în care bolnavul trebuie să fie izolat