Cancerul la copii: primele simptome

Ramona Dinescu
cancerul la copii totul despre mame

Am alcătuit o listă cu cele cele mai întâlnite cinci forme de cancer la copii și cu primele simptome la care trebuie să fim atenți

Cancerul rămâne în continuare boala secolului și, deși formele incipiente pot fi vindecate, este afecțiunea de care ne temem cel mai mult, cu atât mai mult cu cât ar putea fi vorba de copiii noștri.

Formele de cancer care apar la copii sunt diferite de cele care se instalează la adulți, sunt de părere specialiștii de la Institutul Oncologic București. În cazul celor mici, stilul de viața și mediul în care se dezvoltă nu joacă niciun rol în dobândirea vreunei forme de cancer. În schimb, vinovat pare să fie rezultatul schimbărilor ADN-ului la nivel celular, ce se instalează foarte devreme în viață.

Conform statisticilor, datorită medicinei moderne, mai mult de 80% dintre copiii diagnosticați cu cancer supraviețuiesc cinci ani sau mai mult. Cu toate acestea, cancerul este a doua cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani (după accidente).

Cancerul la copii poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele afecțiunilor comune pot masca cu ușurință simptomatologia canceroasă.

Iată cele mai comune forme de cancer la copii și simptomele acestora:

Leucemia limfoblastică acută este cea mai comună formă de cancer pediatric și ocupă un procent de aproximativ 30% dintre cancerele dezvoltate de copii. De obicei poate apărea în jurul vârste de 2-4 ani și este mult mai întâlnită în rândul băieților. Debutează la nivelul măduvei spinării, se răspândește în sânge și poate afecta și organele interne.

Simptome:

– dureri de oase și articulare

– oboseală

– stare de slăbiciune, moleșeală

– sângerări

– febră

– scădere în greutate

Mai multe informații despre simptomele leucemiei, aici: Leucemia la copii: care sunt primele semne

Tumorile cerebrale și alte tumori ale sistemului nervos reprezintă peste 25% din totalul cancerelor pediatrice. Există multe tipuri de tumori la nivelul creierului, iar tratamentul este diferit pentru fiecare în parte. Majoritatea acestora încep să afecteze partea inferioară a creierului – precum cerebelul sau celulele cerebrale – și, deși aceste tipuri de cancer sunt diferite de cele întâlnite la adulți, simptomele sunt relativ asemănătoare:

– dureri de cap

– amețeli

– probleme de echilibru

– tulburări de vedere sau de auz

– stări de vomă frecvente

Neoroblastomul apare în special la copii mai mici de 5 ani, mai mult la băieți decât la fetițe. Simptomatologia este destul de evidentă și ar trebui să te trimită imediat la medic:

– afectarea abilității de a merge

– schimbări la nivelul ochilor (ochi bulbucați, cearcăne, pleoape căzute)

– dureri în zone diferite ale corpului

– diaree

– tensiune arterială crescută

Tumora Wilms debutează la rinichi și reprezintă cea mai comună cauză de cancer renal pediatric. Afectează de obicei un singur rinichi, dar există și cazuri în care îi atacă pe amândoi. Această afecțiune este întâlnită în cazul copiilor mici, în vârstă de 3-4 ani, și nu este mai deloc comună în cazul copiilor peste 6 ani.

Simptome:

– abdomenul umflat sau nodul la nivelul abdomenului

– febră

– dureri

– grețuri

– scăderea poftei de mâncare

Limfoamele debutează în anumite celule ale sistemului imunitar numite limfocite. Aceste tipuri de cancer afectează ganglionii limfatici sau alte țesuturi limfatice precum amigdalele sau timusul. Pot afecta și măduva osoasă și alte organe și pot cauza diferite simptome în funcție de zona afectată. Există două tipuri de limfoame:

Limfomul Hodgkin este foarte rar întâlnit la copii mai mici de cinci ani și care este destul de asemănător cu cel instalat în cazul adulților, atât ca manifestări, cât și ca tratament

Limfomul Non-Hodgkin apare de obicei la copii mai mici, dar foarte rar la copii mai mici de trei ani și este foarte diferit de cel apărut în cazul adulților. Acest tip de cancer de obicei se dezvoltă repede și necesită tratament intensiv, însă răspunde mult mai bine acestuia decât în cazul instalării la adulți.

Simptome:

– umflarea nodulilor limfactici de la nivelul gâtului, subsoarei sau vintrei

– pierdere în greutate

– febră

– transpirații

– stare de slăbiciune, moleșeală

Pentru mai multe informații despre sănătatea copilului, îți recomandăm și:

Mic dicționar de boli ale copilului (1)

Mic dicţionar de boli ale copilului (2)

Dacă vrei să fii la curent cu toate articolele pe care le publicăm, dă-ne și un like pe Facebook!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa