Bunici sau bone? Ce avantaje și dezavantaje are fiecare opțiune

Raluca Dumitrică
bunici sau bone fetițe

Bunici sau bone? Fiecare alegere cu avantajele și dezvantajele ei

Ne iubim copiii până la curcubeu şi înapoi şi ne dorim să le fim întotdeauna aproape, dar sunt şi situaţii în care, din diferite motive, ne aflăm în imposibilitatea de a face acest lucru. Când în ecuaţie intră reluarea serviciului, lucrurile se complică cu adevărat. Şi pentru că uneori ne putem baza pe partenerul de viaţă să ne ţină locul, dar de cele mai multe ori nu, avem nevoie de o a treia persoană care să ne ajute cu cei mici atunci când este nevoie. Bunicii sau bonele sunt primele opţiuni în acest sens pentru multe familii cu copii, aşa că haideţi să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărei alegeri în parte! Așadar, ce alegem: bunici sau bone?

Bunici sau bone?

Pentru a alege o bonă, părinţii apelează fie la agenţii specializate, fie la prieteni şi cunoştinţe care, de cele mai multe ori, pot face recomandări potrivit propriei lor experienţe. În ceea ce priveşte bunicii, aceştia sunt mult mai la îndemână şi nu este nevoie decât de cel mult o muncă de convingere dinn partea părintelui pentru ca aceştia să-şi ocupe rolul de înlocuitor al său pe perioada abesenţei.
În unele ţări, în schimb, există agenţii de bone care angajează exclusiv bunici. Aşa este cazul Australiei, unde funcţionează o agenţie intitulată „Grandmas for hire” (Bunicuţe de închiriat) şi care, sub motto-ul „You can trust our grandmas”, le promite clienţilor bunicuţe desprinse din cele mai frumoase poveşti. Agenţia din Sydney a fost înfiinţată de o mamă cu un serviciu solicitant care a găsit un mare sprijin în propria mamă şi care şi-a propus să le aducă şi altor părinţi aflaţi în situaţia ei profesională şi familială un ajutor similar. Criteriul de selecţie a bunicuţelor a fost nu doar lucrul cu copiii o perioadă mai mare de timp, dar şi background-ul personal şi profesional al doamnelor aflate la anii pensiei. Au contat în alegerea acestora activităţile intelectuale şi motrice derulate de bunicuţe în trecut, dar şi dorinţa de muncă din partea doamnelor, inactive profesional la momentul în care se angajau ca bone.

Bunicii sau soluţia la îndemână

Revenind la alegeri, remarcăm că avantajele în cazul în care bunicii stau cu copiii sunt numeroase, iar părinţii ştiu bine acest lucru. Fiind familie, bunicii sunt extrem de apropiaţi de copii şi nu degeaba se spune că îşi arată afecţiunea faţă de aceştia mai mult decât şi-au arătat-o în urmă cu zeci de ani propriilor lor copii.
Totodată, părintele va avea un anumit grad de confort psihic ştiindu-şi copilul cu cineva din familie, cineva care, cel puţin la nivel de intenţie, nu va face ceva deliberat în detrimentul celui mici şi nici nu va face din asta „doar un job”. Nu trebuie uitat că bunicii sunt mai uşor de apelat şi în afara programului standard din timpul zilei pentru eventuale evenimente sau ieşiri în oraş ale părinţilor.
Nu în ultimul rând, relaţia cu bunicii poate fi una caldă şi frumoasă, dacă nu este erodată de frecuşurile zilnice dintre părinţi şi bunici şi, de ce să nu spunem şi acest lucru, bunicii sunt mult mai accesibili din punct de vedere financiar. Concluzionăm că, dacă bunicii nu pot fi disponibili mereu, pentru alte perioade, cum sunt vacanţele, e minunat pentru copii să petreacă mult timp împreună cu aceştia, pentru că vor avea parte de nişte amintiri unice.

Dezavantajele alegerii bunicilor ţin mai mult de zona de confort a stăpânilor casei. Bunicii pot aborda un stil de educaţie complet diferit de cel al părintelui şi îi pot reproşa adesea acestuia că face greşeli mai mici sau mai mari în ceea ce priveşte modul de parenting. De cealaltă parte, părinţii pot intra fecvent în conflict cu bunicii, care adesea se dovedesc a fi încăpăţânaţi şi nu vor să pună deloc în aplicare sfaturile copiilor lor, pentru că, nu-i aşa, „datoria” bunicilor este să-şi răsfeţe nepoţii şi, oricum, „ei ştiu mai bine”. Bunicii se vor arăta mereu mult mai îngăduitori la capitolul alimentaţie şi îi vor oferi copilului, pe ascuns, tocmai fructul oprit, nu-l vor priva de televizor, tabletă sau de alte gadgeturi moderne, pe considerentul că sunt facilităţi de care ar trebui să se bucure cât mai mult, şi îl vor lăsa uneori pe copil nesupravegheat, timp în care perdelele din sufragerie pot fi meticulos, dar rapid tăiate de micul poznaş cu o foarfecă.
Mai menţionăm că în unele cazuri, din pricina vârstei, bunicilor le poate fi greu câteodată să ţină pasul cu cei mici.

Bunici sau bone? Bona, un ajutor mult căutat

Multe familii care n-au bunici în preajmă apelează la serviciile de scurtă sau de lungă durată ale unei bone. În luarea acestei decizii sunt câteva avantaje demne de menţionat. O bonă are şanse mai puţine să-i dea părintelui foarte multe sfaturi sau să critice prea mult metodele sale de educaţie, iar relaţia dintre bonă şi părinte este una mult mai obiectivă. De aceea, acesta din urmă îi poate transmite bonei mai simplu ceea ce nu i se pare în regulă în legătură cu modul în care relaţionează cu copilul şi face acest lucru fără risc de „tragedii”.
Bona respectă instrucţiunile părintelui şi nu deviaza pe considerentul că „ştie ea mai bine”, dacă părintele simte nevoia să-i spună anumite lucruri cu care nu este de acord ea nu le va lua personal, încearcă să îşi facă treaba cât mai bine, că să nu-şi piardă jobul, iar la sfârşitul programului pleacă acasă, aşa că familia poate petrece timp împreună.

În ceea ce priveşte dezavantajele, există câteva lucruri care trebuie menţionate. Primul ar fi că bona te poate lăsa baltă de pe o zi pe alta. Un eveniment neprevăzut poate interveni în viaţa bonei chiar când aceasta se află în compania copilului, ceea ce va face ca ea să nu mai fie disponibilă chiar de a doua zi, iar programul familiei să fie foarte mult perturbat. Acest lucru nu elimină deloc compasiunea pentru situaţia neplăcută prin care trece bona şi nici dorinţa de a-i fi acesteia un sprijin la nevoie, dar realitatea este că absenţa sa va duce la o regrupare rapidă a celor doi părinţi, care se văd nevoiţi să găsească rapid o variantă de backup pentru o situaţie de acest fel. Pe de altă parte, copiii se pot ataşa nespus de aceasta şi pot suferi, dacă se termină colaborarea.

Pentru unii e un dezavantaj în toată puterea cuvântului, pentru alţii nu, dar nu trebuie pierdut din vedere că bona costă. Deoarece aceasta oferă servicii pe care le oferă orice angajat într-o relaţie firească de muncă, activitatea ei este remunerată potrivit ariei de acoperire pe care o desfăşoară. Preţul diferă, aşadar, în fuctie de numărul de operaţiuni domestice efectuate (supravegheat copilul, menaj, asistenţă şcolară şi loisir). Nu pierdeţi din vedere şi că bona este, totuşi, un străin în care nu poţi avea încredere ca în cineva din familie.

Bunici sau bone? Nimeni nu e perfect

Fără a vrea să-i descurajăm pe părinţi, trebuie spus că atât bona, cât şi bunicii pot fi cei mai drăguţi, empatici şi generoşi oameni din lume, dar sunt şi unii la care se poate aplica zicala „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Situaţii dramatice în care bona sau bunicii se transformă în maştera cea rea după ce părinţii pleacă la serviciu nu sunt puţine, iar unii dintre părinţi şi-au dat seama de acest lucru atât prin observarea comportamentului copilului, vizibil modificat, cât şi prin mărturii clare, obţinute cu ajutorul unor camere de filmat amplasate în diferite locuri din casă. Dacă scenariul acesta sumbru poate deveni realitate în mici cazuri, în mai multe cazuri cei care se ocupă de îngrijirea copiilor au fost surprinşi în faţa televizorului, pentru a nu pierde serialele preferate, sau chiar cu ochii-n telefonul mobil, conectaţi la reţelele de socializare.

Un lucru este sigur: mamele chiar au nevoie de ajutor, şi nu doar ocazional, aşa că, indiferent de alegere, bunici sau bone, nu va sfiiţi să cereţi acest ajutor. Asiguraţi-vă, însă, că faceţi alegerea cea mai bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa