Bolile de sezon ale copiilor și STRIDORUL, un zgomot care ar trebui să vă trimită urgent la medic

TOTUL DESPRE MAME

Apa extrem de rece băută de copii, expunerea prelugită la aer condiționat sau țipatul pot cauza copiilor inflamații ale laringelui și corzilor vocale. Dr. Mihai Craiu atenționează că există o manifestare care impune prezentarea urgentă la medic, respectiv STRIDORUL. Specialistul explică mai jos, într-un filmuleț, cum sună stridorul.  

Consumul de apă extrem de rece poate să ducă la apariția unei inflamatii a laringelui și a corzilor vocale. „Acest fenomen poate să apara și după expunerea prelungită la curent (de la aer condiționat), de la particulele mobilizate de un aparat de climatizare nefolosit de multa vreme sau la țipat multă vreme – la petreceri de vacanță sau concerte”, atenționează pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii conf. dr. Mihai Craiu,  medic primar pediatru, coordonatorul Unității de Primiri Urgențe la INSMC „Alessandrescu – Rusescu” și profesor la UMF „Carol Davila” din București.

Suferința laringelui și STRIDORUL

Principalele manifestari ale suferinței laringiene sunt tusea „lătratoare”, vocea răgușita și/sau stridorul. Stridorul este un zgomot ce poate fi un semn de mare alarmă pentru părinți. „Dacă auziți stridor la copilul dvs apelati IMEDIAT la medic. Poate fi laringita din cauza tipatului excesiv sau a bautului unor mari cantitati de apa rece… Dar poate fi si aspirație de corp strain”, mai atenționează medicul pediatru, care explică că s-au confruntat chiar de curând la spital cu un astfel de caz. „Colegele mele de gardă la INSMC (spre norocul pacientului erau de gardă doi dintre cei mai buni medici pediatri din spital si probabil din Bucuresti, ambii cu mare experiență în urgențe pediatrice) au diagnosticat și tratat o așa-zisă răceală ca fiind aspirație de corp strain (copilul primise alune). Date de parinti unui copil mic!”, a mai explicat medicul pediatrul Mihai Craiu.

Iată cum se manifestă mai exact stridorul:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa