Totul despre bolile eruptive contagioase ale copilăriei

Ileana Mirescu

Am stat de vorbă cu medicul specialist pediatru Nakisa Serafinceanu de la Centrul Medical Materno-Infantil Persepolis despre bolile eruptive contagioase ale copilariei. Am aflat ce simptome au varicela, rosela, rubeola, rujeola, scarlatina, boala mână-gură-picior și boala obrajilor roșii.

De asemenea, am mai aflat ce complicații pot apărea în urma acestor boli eruptive contagioase ale copilăriei și alte lucruri importante pe care ar trebui să le știe orice părinte despre bolile copilăriei.

Trebuie să vă mărturisesc că am întrebat-o la un moment dat pe mama, femeie cu experienţă şi cu doi copii mari, cum se manifestă fiecare dintre aceste boli eruptive contagioase ale copilăriei în parte. Mi-a zis că le-am avut pe toate, ce mă mai interesează? Da, mamă, dar am un copil care n-a avut niciuna până acum! Nici măcar varicelă sau roseolă, ce să mai discutăm de scarlatină sau de boala mână-gură-picior? Tocmai de aceea, am de gând să păstrez articolul de mai jos la îndemână.

Varicela (vărsat de vânt)

Este o boală virală. Infectarea poate fi uneori congenitală (transmisă de la mama care este infectată în perioada sarcinii la făt), varicela fetală având o formă severă, adesea asociată cu multe malformaţii congenitale. La bebeluşi, în schimb, prezintă doar erupţia tipică şi semnele clasice, ca la copiii mai mari.

Simptomele apar cu una-două zile înainte de erupţia cutanată:

– uşoară febră

– inapetenţă (lipsa poftei de mâncare)

– dureri abdominale (mai rar)

Aceste stări continuă şi două-patru zile după ce veziculele dispar de pe piele.

Cum arată erupţia

Erupţia seamănă cu o pişcătură de ţânţar după care devine veziculă. În caz că aceasta se sparge, se poate infecta dacă cel mic se scarpină şi după vindecare va rămâne semn. Nu există un anumit loc în care apar veziculele. De regulă, un copil face câteva sute (peste tot pe corp) şi doar câteva lasă semne. Erupţiile vin în general în două-trei valuri şi nu trebuie să te sperii dacă peste leziunile vechi observi că apar şi leziuni proaspete.

Cum se transmite

Prin aer şi prin salivă.

Cât timp e contagios copilul

Cel mic poate infecta şi alti copii chiar din momentul în care încep să apară simptomele, deci cu una-două zile înainte de erupţie, şi în prima săptămână după ce aceasta apare. Boala poate dura între una şi trei săptămâni, până când cad toate crustele.

Sfaturi

În primul şi în primul rând, să vă prezentaţi cu copilul la medic!

Cel mai important lucru este confortul copilului pe durata bolii. Trebuie să aveţi grijă să nu-şi rupă veziculele când se scarpină, ca să nu rămână cu „amintiri” pe piele pentru toata viaţa. Îi puteţi face duş sau baie la 37 de grade şi îl puteţi şterge uşor prin tamponare cu un prosop moale. Alt lucru util pe care îl puteţi face este să-i tăiaţi unghiile încă de la primul semn de boală.

Se mai pot folosi geluri sau mixturi pentru scăderea pruritului. Medicul îţi va recomanda antitermice pentru scăderea febrei şi unguente specifice pentru bubiţe. În cazuri mai grave, medicul  poate recomanda medicamente specifice antivirale (de regulă, acestea li se prescriu copiilor foarte mici, celor astmatici, celor cu deficienţă primară sau secundară de sistem imunitar, sau copiilor care sunt sub tratament cu cortizon).

Când copilul prezintă febră peste 39.5 grade C, vomită, nu poate să suporte lumina, este confuz, nu poate să meargă  sau respire bine, trebuie să mergeţi de urgenţă la medic.

Roseola Infantum

Este o boală specifică vârstei sugarului (6-15 luni), dar poate să apară şi la vârsta preşcolară mică (în jur de trei ani). Este o boală eruptivă simplă, care dispare de la sine fară nicio medicaţie.

Simptome:

-febră mare, de până la 40 grade, timp de câteva zile

Cum arată erupţia

Febra dispare brusc şi apare o erupţie papulomatoasă (bubiţe mici) de 2-3 mm în spatele urechilor, în zona toracelui, apoi cuprinde faţa şi membrele.

Cum se transmite

Prin aer şi prin salivă

Cât timp e contagios copilul

Din păcate, rozea infantis este contagioasă înainte de apariţia febrei, deci nu există mijloace de prevenire. Erupţia dispare după câteva zile, între una şi trei.

Sfaturi

Roseola este o boală benignă şi în afară de controlul febrei şi hidratarea copilului nu necesită altă terapie. Complicaţii ar putea să apară doar din cauza febrei mari care poate provoca convulsii febrile.

Rubeola (pojărel)

Simptomele pot să apar cu una-şapte zile înainte de erupţia cutanată:

– febră

– dureri de cap

– stari de oboseală

– dureri ale globului ocular din cauza creşterii presiunii intracraniene

– apar ganglioni în zona gâtului

Cum se transmite

Pe cale respiratorie

Cum arată erupţia

Erupţia apare la 1-7 zile după primele simptome, este maculopapuloasă şi începe de la faţă, de unde coboară pe trunchi şi extremităţi. Pe corp erupţia este mult mai accentuată faţă de extremităţi. Aceasta este pruriginoasă (dă senzaţie de mâncărime) şi durează, în medie, trei zile.

Cât timp este contagios 

O săptămână înainte şi o săptămână după apariţia erupţiilor. De regulă, boala apare primăvara şi vara (foarte rar iarna).

Sfaturi:

Bineînţeles că trebuie să te prezinţi cu cel mic la medic încă de la primele semne. Rubeola se aseamănă foarte bine cu alte boli virale, de aceea sunt recomandate analizele de sânge pentru a avea un diagnostic clar.

Rujeola (pojar)

Simptomele durează două-trei zile şi seamănă cu cele de răceală:

– tuse expectorantă

– rinoree

– febră

– conjunctivită

– semnul caracteristic este semnul Koplic (leziuni roşiatice cu centru alb sau albăstrui în interiorul obrazului sau în gură)

Cum arată erupţia

După trei-patru zile de la debutul simptomelor apare erupţia cutanată, la început în spatele urechilor, apoi pe frunte, gât, mâini, trunchi şi picioare. Leziunile seamănă foarte mult cu cele de pojărel (rubeolă), dar nu sunt însoţite de mâncărime.

Cât timp e contagios copilul

Perioada de incubaţie începe cu 10 zile înainte de apariţia simptomelor, iar boala durează în total două săptămâni după care pacientul are rezistentă faţă de boală toata viaţa. De regulă, aceasta debutează la sfârşitul sezonului rece si în primăvară.

Sfaturi:

Boala se tratează simptomatic, cu măsuri de prevenire a febrei şi tratarea tusei, căreia trebuie să-i acorzi multă atenţie pentru că pot apărea suprainfecţii pulmonare sau pneumonie virală. Complicaţiile rujeolei sunt mai frecvente în rândul copiilor mici (sub cinci ani) şi la adulţii care au peste 20 de ani. În afară de penumonie, aceste complicaţii pot fi orbire, encefalită, diaree severă care duce la deshidratare şi creşte posibilitatea unei insuficienţe renale.

Parvovirus B19 (boala obrajilor roşii)

La această boală, erupţia debutează brusc, în prima zi în obraji, iar a doua zi se răspândeşte pe restul corpului şi vine concomitent cu febra şi cu durerile articulare. Boala durează cinci zile, dar erupţia poate reveni după câteva săptămâni din cauza căldurii, supraîncălzirii sau stresului.

Cât timp este contagios copilul

Această boală este contagioasă înainte de apariţia erupţiei şi nu după.

Sfaturi

Este indicat să te prezinţi cu cel mic la medic când observi semnele. Tratamentul constă  în reducerea febrei şi controlul durerilor articulare. În cazul adulţilor, poate apărea artrita ca o complicaţie a acestei boli.

Scarlatina

Aceasta este o boală eruptivă bacteriană, frecventă în rândul copiilor cu vârste între patru şi opt ani, erupţia cutanată venind ca reacţie a organismului impotriva bacteriei care o provoacă. După vârsta de 10 ani, în general, copiii capătă imunitate împotriva acestei boli.

Simptome:

– febră

– frisoane

– vărsături

– ameţeli

– ganglioni cervicali

– faringoamigdalită acută (limba de zmeură)

Cum arată erupţia

Papule foarte mici şi dure care acoperă toată faţa, gâtul, trunchiul, mai puţin la încheieturi. Când boala se ameliorează, apare descuamarea pe toată suprafaţa corpului, dar şi în palme şi tălpi.

Cum se transmite

Pe cale aeriană, prin atingerea obiectelor (jucării, ustensile de scris, haine, tacâmuri, etc).

Sfaturi

Confirmarea bolii se face prin exudat faringian, iar tratamentul constă în administrarea unui antibiotic pentru 10 zile, pe lângă folosirea antitermicelor. Este indicat consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea. Complicaţiile sunt rare şi apar în cazul în care tratamentul nu este complet efectuat sau copilul are rezistență la antibioticele prescrise.

Boala mână-gură-picior

Această boală se confundă deseori cu varicela, dar are o incubaţie mai scurtă decât aceasta, trei-şase zile spre deosebire de 10-21 de zile în cazul varicelei şi apare în perioada iunie-octombrie.

 Simptomele apar cu una-două zile înainte de erupţie:

– febră

– dureri faringiene

– tuse

– dureri articulare

Cum arată erupţia

Aceasta se limitează la regiunii gurii, faringelui, tălpilor şi palmelor, spre deosebire de varicela care apare pe tot corpul. Leziunile pot lăsa urme, dacă se rup (cele de varicela nu lasă semne) şi sunt dureroase faţă de acelea.

Cum se transmite

Prin contact respirator şi fecal-oral.

Sfaturi

Da, trebuie să mergeţi la medic. O să vă recomande antitermice pentru combaterea febrei şi, dacă e situaţia, medicamente împotriva durerii faringiene. Antibioticele nu ajută la nimic, aceasta fiind o boală virală.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa