articol sponsorizat de

Cum previi bolile cardiovasculare la copii. Sfaturi de la medic despre investigații de rutină și alimentație

O ecografie făcută la timp poate depista eventualele probleme, iar cu tratamentul potrivit, copilul poate duce o viață normală.

Theodora Fintescu, redactor
copil la cardiolog
Streptococul betahemolitic, netratat la timp, poate provoca afecțiuni la inimă.

    Bolile cardiovasculare la copii apar fie din cauza unor afecțiuni congenitale, fie din cauza stilului de viață și a alimentației greșite. Deși îngrijirea inimii pare o preocupare a adulților, nu e deloc așa: și copiii trebuie să facă ecografii cardiace, iar în lipsa lor, orele de educație fizică și sportul de performanță sunt riscante.

    Printre primele investigații făcute nou născuților se află cele cardiace. Imediat după naștere, medicul ascultă bătăile inimii, iar în cazul în care aude un suflu anormal sau are alte suspiciuni, recomandă efectuarea unei ecografii cardiace. Cu ajutorul acesteia, se pot identifica eventualele afecțiuni cardiace congenitale care, depistate la timp, cresc șansele ca, în urma unui tratament corect, copilul și, ulterior adultul, să ducă o viață normală.

    Vârsta la care apar bolile cardiovasculare este în scădere

    Medicul cardiolog Alice Munteanu, de la Spitalul Militar Central din Capitală, a explicat, în cadrul Sănătatea în Focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu Smart Living, care sunt cele mai frecvente greșeli de alimentație și stil de viață care pun în pericol sistemul cardiovascular. Chiar dacă efectele nu apar neaparat în copilărie, se vor vedea la vârstă tânără.

    ”Principalele boli cu care ne confruntăm la populația adultă sunt hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, obezitatea, diabetul zaharat, boli pe care până în urmă cu 10 ani nu le găseam așa frecvent la vârsta de 30 de ani, ba chiar și la 18 ani. Avem exemple de infarct de miocard la vârste extrem de tinere”, spune medicul.

    Bolile cardiovasculare la copii. Importanța ecografiei cardiace

    În ceea ce privește factorii de risc, ea îi enumeră pe cei mai importanți: creșterea în greutate, alimentația bogată în glucide sau în zaharuri concentrate, alimentația tip fast food, consumul excesiv de grăsimi și de alimente bogate în grăsimi saturate, lipsa sportului și neprezentarea la medic pentru investigații de rutină.

    ”Copiii ar trebui să facă obligatoriu o ecografie cardiacă la naștere, pe care să o repete până la 7 ani, când intră la școală și fac educație fizică și sport. Alții fac sporturi competitive, iar ei, obligatoriu, ar trebui să meargă la un consult cardiologic”, spune dr. Alice Munteanu.

    Legătura dintre streptococul betahemolitic și problemele cardiace

    O problemă de sănătate frecvent întâlnită atunci când copilul merge la creșă, grădiniță, școală, este prezența streptococului betahemolitic. Dr. Munteanu atenționează că, netratat la timp, acesta poate afecta valvele inimii. ”Această bacterie migrează în organism și produce afectarea valvelor, a valvei mitrale, a valvei aortice și, în timp, după ani de zile, îți dai seama că ai o afecțiune severă fiindcă n-ai tratat-o în copilărie cu un antibiotic banal”. Prezența streptococului betahemolitic se poate depista în urma unui exudat.

    Colesterolul crescut la copii

    În cazul afecțiunilor genetice care afectează sistemul cardiovascular, monitorizarea și stilul de viață sunt esențiale. ”Sunt copii care la vârsta de 18 ani au peste 250 colesterolul. Acești copii sau adolescenți au practic dislipidemie familială (grăsimi în sânge- n.red), iar acești copii sunt, din păcate, predispuși la boli cardiovasculare mult mai severe decât persoanele normale”, atenționează medicul. În cazul lor, chiar și cu regim alimentar, scăderea grăsimilor din sânge se face foarte greu.

    Pentru că obiceiurile alimentare se formează în copilărie, în tinerețe sau la vârsta adultă ele sunt foarte greu de modificat. ”E foarte greu să schimbi ritualurile unui copil care la vârsta de creștere consumă excesiv fast food, prăjeli, rântașuri, care consumă unt în fiecare zi, smântână, sosuri, mâncare în care predomină sosurile grase”, atenționează specialistul.

    Despre motivele pentru care un copil poate avea colesterol mărit și cum poate fi redus, aflați de la dr. Alice Munteanu, medic primar cardiologie și medicină internă:

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa