Soarele strălucește pe cer, vântul adie încetișor, pomii înfloresc, păsările se întorc din țările calde. A venit primăvara! Pe lângă toate lucrurile frumoase care vin cu ea, mai apar și o serie de probleme, iar părinții le cunosc foarte bine. Epidemii de boli contagioase (varicelă, roseola infantum, boala gură-mână-picior, boala obrajilor pălmuiți), viroze, gastroenterocolite, alergii, conjunctivite și astenii bat la ușă odată cu trecerea frigului.
Sunt boli de primăvară la copii și majoritatea micuților trec prin cel puțin un episod. Cei care merg în colectivități sunt cei mai expuși, dar nici ceilalți nu sunt feriți pe deplin. Lista acestor boli de primăvară la copii nu este lungă, iar afecțiunile nu sunt foarte grave, însă dau bătăi de cap întregii familii.
Boli de primăvară la copii. Varicela
Varicela este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei, cauzată de virusul varicelor-zosterian. Este cunoscută popular și sub denumirea de vărsat de vânt și afectează în principal copiii, dar nici adulții nu sunt scutiți. nstalarea virusului care produce varicela are semne ușor de recunoscut: febra mare și după puseul de temperatură apare și erupția. Totuși, există cazuri când starea bolnavului este bună înainte să iasă bubițele, apariția febrei nefiind obligatorie.
După debut, la 1-2 zile, apare erupția pe piele inițial sub formă de pete roșii care seamănă cu înțepăturile de insecte, iar apoi sub formă de vezicule cu lichid. Bubițele de vărsat de vânt apar prima dată pe față, pe spate și pe burtică, iar apoi se extind pe tot corpul, chiar și pe tălpi, pe scalp, pe urechi și pe mucoase, adică în nas, în gură, uneori chiar și pe organele interne. După câteva zile, veziculele se sparg și vor lăsa o urmă ce va forma o crustă. Această crustă se va desprinde după aproape 2 săptămâni și va lăsa o zonă mai decolorată pe piele.
Boli de primăvară la copii. Virozele
Virozele nu sunt afecțiuni complicate, dar sunt contagioase și se răspândesc în întreaga familie. Debutează cu febră sub 39ºC și se continuă cu tuse care durează aproximativ o săptămână, roșu în gât, căi nazale înfundate. O viroză trece în general în 4-5 zile, dar poate dura până la două săptămâni dacă nu sunt respectate recomandările medicului cu privire la odihnă și alimentație. În cazul virozelor respiratorii antibioticele sunt complet inutile, aceste tipuri de medicamente fiind concepute să acţioneze doar împotriva bacteriilor și nu a virușilor. Este adevărat că și o viroză se poate suprainfecta, însă doar medicul, în urma unei analize de sânge, poate pune un diagnostic corect și poate prescrie antibiotice.
Boli de primăvară la copii. Astenia
Ca și la adulți, cele mai comune simptome ale asteniei sunt și la copii stările de oboseală, schimbarea frecventă a stării de spirit, lipsa poftei de mâncare. Apare atunci când vremea începe să se încălzească pentru că organismul are nevoie să se adapteze la noile temperaturi. Nu există niciun tratament pentru astenia de primăvară, dar simptomele pot fi ameliorare. Pentru aceasta este indicat să stați cât mai mult în aer liber și să faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Somnul este și el important, iar un copil are nevoie de 9-10 ore de odihnă pe noapte. Hidratarea și alimentația trebuie adaptată noului sezon.
Boli de primăvară la copii. Gastroenterocolita
Cum copiii bagă tot timpul mâinile în gură, nu este greu să contacteze un norovirus sau vreo bacterie. Acesta se mai poate lua și din apă sau alimente contaminate sau prin contactul cu o persoană care este deja bolnavă. Primul semn de gastroenterecolită este diareea, care este însoțită de dureri de stomac, vărsături, stare de greață, febră, uneori și frisoane. La copii este important să se evite deshidratarea, de aceea se vor administra săruri de rehidratare. De asemenea, la cei mici simptomele durează mai mult decât la adulți și, de aceea, nu trebuie duși în colectivitate decât atunci când s-au vindecat complet. În general în 7 zile de la debut dispar toate simptomele.
Tratamentul gastroenterocolitei include antipiretice împotriva febrei, antivomitire, antidiareice, dar și regim alimentar, odihnă.
Boli de primăvară la copii. Alergiile
Alergenul este recunoscut drept inamic iar sistemul imunitar acționează în consecință. Cele mai recente cercetări în domeniu arată că alergiile sunt rezultatul unor dezechilibre ale sistemului imunitar. Alergiile de primăvară pot da reacții încrucișate, respectiv alergia la polenul unei specii de plante poate provoca reacții la mai multe plante din familia respectivă sau cu specii de plante cu structura genetică asemănătoare. De cele mai multe ori, persoanele cu alergii de primăvară ar trebui să evite consumul mierii de albine care conține întotdeauna urme de polen. De asemenea, atenție la administrarea ceaiurilor de plante și a condimentelor.
Boli de primăvară la copii. Conjunctivita
Dacă observi că cel mic se freacă în mod frecvent la ochi, verifică dacă nu cumva are zona inflamată și roșie. În acest caz este posibil să aibă conjunctivită, o afecțiune care este contagioasă. Tratată corect și la scurt timp după apariție conjunctivita nu pune mari probleme. Dacă boala este de natură virală, se vindecă în 2-3 săptămâni, iar în cazul în care are la origine o bacterie, antibioticele vor grăbi procesul. Pentru a determina tipul de conjunctivită și a primi tratamentul cel mai bun, mergeți cu copilul la medic.
Boli de primăvară la copii. Roseola infantum
Roseola infantum afectează exlusiv sugarii și copiii mici, pe a căror piele apare o erupție rozalie. Deși e considerată a fi o infecție acută, roseola, numită și “febra de trei zile”, are o evoluție autolimitată și un prognostic excelent. Roseola infantum la copii poate avea însă și complicații. Boala debutează brusc cu febră mare, între 37,9 și 40, cu o medie de 39 grade Celsius. Această persistă câteve zile, circa 3-4, însă uneori chiar și 7 zile. Simptomatologia mai cuprinde și apatie și somnolență, lipsa poftei de mâncare, stare de irascibilitate, creșterea în volum a ganglionilor din zona cefei, a celor de sub bărbie și de pe părțile laterale ale gâtului, roșu în gât, secreții nazale apoase. Erupția durează între 12 și 24 de ore.
Boli de primăvară la copii. Boala gură-mână-picior
Boala gură-mână-picior este o afecțiune contagioasă, de natură virală, foarte comună la copiii de vârste mici. Debutul este similar cu al celorlalte boli contagioase din perioada copilăriei. Mai întâi se instalează starea febrilă, apar durerile în gât, starea de moleșeală și iritabilitate, lipsa poftei de mâncare. Simultan cu acestea apare și iritația mai întâi în jurul gurii, mai apoi pe palme și apoi pe picioare. Perioada de incubație este de 3-7 zile, timp în care copilul este contagios, fără ca semnele clare ale bolii să apară, de unde și riscul mare de transmitere. Boala gură-mână-picior durează aproximativ 7-10 zile, fără medicație antivirală.