Boala Crohn la copii

Marina Rosenfeld

Boala Crohn la copii este o afecțiune cronică, în care părţi din tractul gastrointestinal se inflamează, iar copilul poate acuza dureri de burtă și o nevoie permanentă de a defeca, scrie babycenter.com.

Boala Crohn poate afecta straturi profunde de ţesut, de obicei aparţinând intestinului subţire şi colonului. Dar poate afecta orice altă parte a tractului gastrointestinal de la gură până la anus. Când boala se manifestă, simptomele includ diaree, dureri abdominale, scaune cu sânge şi senzaţia continuă de defecaţie. Simptomele bolii Crohn apar şi dispar.

Boala Crohn este tipul de boală inflamatorie ce afecteaza cel mai mult copiii. Pe locul doi este colita ulcerativă. Cam 38000 de copii din Statele United suferă de această boală, deşi experţii consideră că este subdiagnosticată. Boala Crohn este rar diagnosticată la copii mai mici de 6 ani, dar afectează copiii la orice vârstă- iar numărul de cazuri la copii mici este în creştere.

Care sunt simptomele bolii Crohn la copii?

Cele mai comune simptome sunt:

  • Diaree frecventă
  • Crampe sau durere abdominală în partea de jos a burţii
  • Scaune cu sânge
  • Oboseală
  • Pierdere în greutate
  • Pierdere a poftei de mâncare
  • Boală perianală( leziuni ale pielii în jurul anusului)
  • Senzaţia imperativă de defecaţie chiar dacă intestinele sunt goale
  • Întârzierea creşterii în greutate

Care sunt problemele asociate cu boala Crohn la copii?

Una dintre cele mai mari probleme este că această boală afectează creşterea copiilor. Copiii cu boală inflamatorie intestinală nu au poftă de mâncare şi nu pot absorbi eficient substanțele nutritive. Cam o treime din copiii diagnosticaţi cu boala Crohn au întârzieri de creştere, adică sunt mai scunzi decât ar trebui, iar pubertatea se instalează mai târziu.

Tratamentele actuale pot sa reducă din simptome şi să facă boala să intre în remisie pentru perioade lungi de timp, dar copiii cu boala Crohn mai pot avea pusee de boală de-a lungul vieţii, cam 1 din 10 are simptome cronice.

Dacă aveţi un copil ce suferă de boala Crohn, va avea nevoie de adaptare la şcoală pentru ca boala să nu interfereze cu abilitatea lui de a învăţa cu succes. Dar, în general, copiii care au această boală merg la şcoală constant, participă la sport şi alte activităţi şi duc o viaţă activă şi normală.

Care este cauza bolii Crohn la copii?

Cauza exactă a bolii nu se cunoaşte, dar se bănuieşte că a o problemă ce ține atât de genetică, cât şi de mediu. Factorii de mediu sunt implicaţi în declanşarea răspunsului imun ce declanşează inflamarea intestinului.

Un istoric familial de intestin inflamat crește riscul de a dezvolta boala Crohn, care e mai comună la băieţi decât la fete şi se manifestă mai ales la persoanele cu rude din neamul evreilor ASHKENAZI.

Cercetătorii studiază bacteriile şi viruşii ce trăiesc în intestine ca să le înţeleagă mai bine rolul în boala Crohn si modalitatea prin care le-ar putea folosi într-un tratament.

Cum se diagnostichează boala Crohn?

Medicul copilului va cere analize de sânge şi de scaun. Dacă acele teste sugerează inflamaţie a intestinelor sau dacă simptomele persistă, veţi fi îndrumaţi spre un medic specialist în boli digestive pentru teste mai detaliate.

Specialistul va face o endoscopie sau colonoscopie. Prin aceste proceduri, un tub subţire cu o cameră la un capăt (endoscop) va fi introdus prin gura copilului pentru a examina tractul gastrointestinal superior, sau prin anus pentru a examina colonul. Medicul ar putea preleva o probă de ţesut din intestine pentru a o examina la microscop şi pentru a căuta semne ale inflamaţiei. Aceste teste nu sunt dureroase, dar pot fi stresante, dat fiind faptul că cel mic  va fi sedat.

Pentru a confirma sau a exclude un astfel de diagnostic, copilul va trebui să facă şi radiografii, CT sau RMN.

Care este tratamentul bolii Crohn la copii?

Deşi nu există tratament pentru boala Crohn, ea poate fi ţinută sub control printr-o combinaţie de medicamente. Steroizii şi medicamentele ce suprimă sistemul imunitar pot reduce inflamaţia şi antibioticele pot trata infecţiile ce se dezvoltă în tractul digestiv.

Odată ce inflamaţia şi celelalte simptome, cum ar fi diareea, dispar, iar mucoasa intestinală se va fi vindecat, copilul va primi alte medicamente care sa prevină o recădere.

Copilul diagnosticat cu această afecțiune va trebui să meargă des la medic pentru monitorizarea simptomelor şi pentru monitorizarea creşterii, dar şi a  stării generale de sănătate. De-a lungul vieții, el rebuie supravegheat de un gastroenterolog care e specializat în boli inflamatorii pelvine.

De asemenea, trebuie să vă asiguraţi că nu întârziaţi cu imunizările copilului, pentru că medicaţia ce controlează boala deprimă sistemul imunitar. Vaccinurile ROR, antivaricelă şi împotriva rotavirusului nu sunt recomandate, pentru că ele conţin viruşi vii atenuaţi. Totuși, cele mai multe vaccinuri se fac cu viruşi inactivaţi, iar medicul va fi în măsură să vă spună ce vaccinări sunt recomandate.

Pot mâncarea şi dieta să influenţeze boala Crohn la copii?

Da, copiii ce au această boală trebuie să fie atenţi la dietă pentru a-şi controla mai bine simptomele. Copilul va trebui să meargă la un nutriţionist pentru a vedea ce alimente tolerează şi pentru a evita mâncarea ce accentuează simptomele. Va trebui să consume anumite alimente care îi asigură substanțele nutritive necesare, dar să ia şi suplimente pentru a acoperi lipsurile cauzate de boală.

Dacă un copil are boala Crohn ce afectează intestinul subţire, medicul va recomanda o formula lichidă de hrăire, uneori chiar prin tub, timp de 6-8 săptămâni, până boala intră iar în remisie.

Ce este dieta fără carbohidraţi şi cum ajută în boala Crohn?

Deşi unele persoane care suferă de această boală simt ca anumite alimente le îmbunătăţesc sau le agravează boala, nu există o dietă specifică şi există puţine astfel de studii.

Unii părinţi spun că au observat că ai lor copii se dezvoltă mai bine urmând dieta fără carbohidrați. Eliminarea carbohidraţilor elimină şi riscul creşterii necontrolate a drojdiilor şi bacteriilor în tractul intestinal, reducând inflamaţia.

Această dietă pune accentul pe consumul de: proteine, legume, fructe, nuci, iaurt de casă. Nu se consumă: cereale, produse cu lactoză, cartofi, dulciuri şi îndulcitori.

Dacă vă interesează această dietă pentru copil, vorbiţi mai întâi cu nutritionistul pentru a nu vă priva copilul de substanțe nutritive esenţiale.

Care sunt celelalte probleme de sănătate pe care boala Crohn le poate provoca?

Posibilele complicaţi includ:

  • Anemia, din cauza sângerărilor intestinale
  • Fistule, care sunt tuneluri de ţesut ce se dezvoltă între secţiuni din intestine sau între intestine şi piele, anus sau vagin
  • Aderenţe intestinale şi blocaje care pot interfera cu capacitatea intestinului de a absorbi substanțe nutritive
  • Întârzieri în dezvoltare din cauza absorbţiei deficitare de vitamine şi minerale
  • Obezitate
  • Probleme osoase
  • Inflamaţii ale ochilor
  • Pietre la rinichi
  • Pietre la fiere
  • Boli de ficat
  • Probleme dermatologice
  • Artrită şi dureri de încheieturi
  • Probleme mintale, cum ar fi depresia şi anxietatea
  • Risc de cancer de colon
  • Megacolon toxic, o afecțiune rară, în care colonul paralizează şi nu poate funcţiona normal. Poate fi tratat medicamentos, dar uneori este nevoie de operaţie şi de extirparea unei părţi din colon.

Surse:

AAP. 2015. Irritable bowel syndrome (IBS) and inflammatory bowel disease (IBD). American Academy of Pediatrics. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Irritable-Bowel-Syndrome-IBS-and-Inflammatory-Bowel-Disease-IBD.aspx [Accessed May 2017]

Breaking the Vicious Cycle. Undated. Beginner’s guide. http://www.breakingtheviciouscycle.info/p/beginners-guide/ [Accessed May 2017]

CCF. 2011. Facts about inflammatory bowel diseases. Crohn’s and Colitis Foundation. http://www.crohnscolitisfoundation.org/resources/facts-about-inflammatory.html [Accessed May 2017]

DeFilippis E et al. 2016. Health care maintenance for the pediatric patient with inflammatory bowel disease. Pediatrics 138(3):e20151971. http://pediatrics.aappublications.org/content/138/3/e20151971 [Accessed May 2017]

Kakodkar S et al. 2015. The specific carbohydrate diet for inflammatory bowel disease: A case series. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 115(8):1226-1232. http://www.andjrnl.org/article/S2212-2672(15)00504-3/fulltext [Accessed May 2017]

NASPGHAN. Undated. The specific carbohydrate diet: A case series. North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. https://med.stanford.edu/content/dam/sm/gastroenterology/documents/IBD/CarbDiet%20PDF%20final.pdf [Accessed May 2017]

NASPGHAN et al. 2007. Differentiating ulcerative colitis from Crohn disease in children and young adults: Report of a working group of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition and the Crohn’s and Colitis Foundation of America. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 44(5):653-674. http://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2007/05000/Differentiating_Ulcerative_Colitis_from_Crohn.23.aspx [Accessed May 2017]

NASPGHAN. 2012. Health supervision in the management of children and adolescents with IBD: NASPGHAN recommendations. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 55(1):93-108. http://www.naspghan.org/files/documents/pdfs/position-papers/Health_Supervision_in_the_Management_of_Children.19[1].pdf [Accessed May 2017]

UpToDate. 2016. Clinical presentation and diagnosis of inflammatory bowel disease in children. http://www.uptodate.com/contents/clinical-presentation-and-diagnosis-of-inflammatory-bowel-disease-in-children [Accessed May 2017]

UpToDate. 2017a. Overview of the management of Crohn disease in children and adolescents. https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-management-of-crohn-disease-in-children-and-adolescents [Accessed May 2017]

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa