Balanita și smegma la băieți. Cauze și tratament, în ce situații se recomandă circumcizia

Smegma și balanita pot fi cauzate de o varietate de motive, de la o igienă precară locală (nu se curăţă corect smegma – secreţia care se acumulează sub prepuţ), sau excesul de igienă locală prin utilizarea unor produse de curățat agresive care distrug flora locală benefică cu rol protectiv. Hai să aflăm totul despre aceste mici probleme ale băiețeilor!

Alexandra Ion

Inflamarea penisului la băieței poate părea o dramă, dar este o problemă relativ frecventă, care se rezolvă complet dacă este corect diagnosticată și tratată.

Inflamarea penisului la băieței poartă numele de balanită, adică umflarea glandului penian. Apare din cauze variate și poate fi combinată cu fimoza sau postita (inflamaţia prepuţului). Balanita se poate manifesta la orice vârstă, dar este mai des întâlnită la băieții mai mici de patru ani. Problema este practic inexistentă la băieții circumciși. În medie, 1 din 25 de băieţi şi 1 din 30 de bărbaţi necircumcişi se confruntă cu această problemă cel puţin o dată în viaţă.

Cum se manifestă balanita

Simptomele apare în decurs de câteva zile și se accentuează de la zi la zi. Este vizibilă înroșirea glandului penian, însoțită de tumefacția ușoară a acestuia. Trebuie făcută diferența între o posibilă iritație de scutec și balanită. Boala afectează tot glandul, în timp ce iritația este mai accentuată pe o parte, iar restul simptomelor lipsesc.

Copilul poate reclama o anume senzație de durere locală, mai ales atunci când urinează. Dacă este mai mic și nu poate spune, el plânge când urinează sau după. Pe scutecele băiețelului pot fi vizibile scurgeri consistente cu miros neplăcut. Boala poate fi însoţită de diverse tipuri de erupţii locale, iritații mai accentuate sau mai puțin evidente. Afecțiunea provoacă o sensibilitate dureroasă la nivelul prepuțului, care poate să fie combinată cu retracția dificilă și reducerea elasticității prepuțului.

Printre posibile cauze se mai numără alergiile la medicamente (tetraciclina, sulfonamide), excesul ponderal (chiar și la copiii mai mici de patru ani), diabetul infantil și boala Reiter.

Diagnosticul este relativ simplu de pus, examenul fizic fiind suficient, dar opinia medicului pediatru sau al medicului urolog este necesară, mai ales că balanita poate ascunde alte boli și afecțiuni sau se poate complica cu afecțiunei ale căilor urinare.

Cele mai frecvente motive ale inflamării penisului

Balanita poate fi cauzată de o varietate de motive, de la o igienă precară locală (nu se curăţă corect smegma – secreţia care se acumulează sub prepuţ), sau excesul de igienă locală prin utilizarea unor produse de curățat agresive care distrug flora locală benefică cu rol protectiv. Balanita poate fi cauzată de fimoză, diverși alergeni, detergenți sau infecția cu Candida albicans. Majoritatea microorganismelor care produc balanită se găsesc în mod natural la nivelul penisului, însă în număr redus. Dacă zona din jurul glandului penian și prepuț nu este curățată corect, aceste microorganisme au mediul ideal pentru a se dezvolta și provoca infecția.

Tratament împotriva balanitei

După diagnosticare, tratamentul se instituie în funcție de cauza care a determinat apariția bolii (bacterii sau fungi). Antibioticele sunt utilizate dacă afecțiunea este de origine bacteriană, iar antifungicele dacă balanita a fost provocată de ciuperci. Tratamentul variază de la caz la caz, iar terapia locală, cu retracția gentilă a prepuțului zilnic și spălarea cu apă călduță face parte din tratament combinat cu unguente sau creme care reduc iritația și disconfortul local.

Indiferent de cauză, un test de urină pentru a confirma sau nu dacă infecția s-a extins pe căile urinare este obligatoriu și trebuie realizat înainte de a începe tratamentul. Tot obligatoriu trebuie să fie și un control  al glicemiei, balanita fiind frecventă în cazul copiilor care suferă de diabet.

Este important de spus că simptomele cedează în 2-3 zile după începerea tratamentului, dar îngrijirea locală și medicația se continuă cel puțin șapte zile. Este indicat un nou test de urină la 3-4 zile după încetarea medicației pentru a avea confirmarea că nu există o infecție a aparatului urinar. Dacă problema reapare, cel mai indicat tratament este circumcizia.

Ce este smegma?

Smegma arată ca o substanță asemănătoare brânzei, care poate apărea la orice vârstă, și, de cele mai multe ori nu prezintă motiv de îngrijorare. Dacă un băiat sau un bărbat este necircumcis, vor avea un prepuț care acoperă capul penisului. Transpirația, uleiul și celulele pielii pot rămâne sub prepuț dacă zona nu este curățată corespunzător.

Când un băiețel dezvoltă smegma sub prepuț, părinții pot fi tentați să tragă prepuțul înapoi și să curețe capul penisului. Acest lucru nu este recomandat în mod obișnuit. Această separare normală permite ca prepuțul să fie tras înapoi și curățat. Dacă preputul este retras cu forța, poate duce la dureri severe, sângerări și cicatrici.

Este esențial să discutați cu un medic pediatru pentru a determina dacă prepuțul unui copil este gata să fie tras înapoi. Majoritatea băieților au aproximativ 5 ani când își pot retrage preputul singuri. Unii băieți nu reușesc să retragă prepuțul până când sunt adolescenți, iar acest lucru este încă considerat normal.

Îndepărtarea smegmei

Dacă penisul nu este curățat în mod regulat, smegma se poate acumula și poate deveni mirositoare, infectată sau poate împiedica mișcarea prepuțului.

La sugari și băieți de vârstă mică:

  • Nu trageți înapoi prepuțul unui sugar sau al unui copil mic. Discută cu medicul pediatru pentru a stabili o vârstă adecvată pentru a retrage prepuțul.
  • Curăță organele genitale cu apă și săpun delicat ca parte a rutinei obișnuite de baie.
  • Nu utiliza substanțe antiseptice pentru a curăța sub prepuțul unui sugar.

După cum s-a menționat mai sus, dacă preputul este retras prea devreme, acesta poate provoca dureri, sângerări și cicatrici ale pielii, deci este important ca prepuțul sugarului și al copiilor mici să nu fie retras prea devreme.

Băieții și bărbații cu preputul retractabil ar trebui să ia următoarele măsuri atunci când curăță penisul pentru a elimina smegma:

  1. Retrage ușor prepuțul înapoi spre baza penisului.
  2. Curăță capul penisului sub prepuț cu săpun delicat și clătește cu apă caldă.
  3. Șterge organul genital cu un prosop moale.
  4. Trage prepuțul înapoi peste capul penisului – nu îl lăsa niciodată retras.

Nu uita să discuți cu un medic pediatru dacă există dificultăți în retragerea prepuțului. Nu forța niciodată prepuțul înapoi, deoarece acest lucru poate duce la probleme atât imediate, cât și pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa