Balanita și smegma la băieți. Cauze, simptome și tratament. În ce situații se recomandă circumcizia

Smegma și balanita pot fi cauzate de o varietate de motive, de la o igienă precară locală (nu se curăţă corect smegma – secreţia care se acumulează sub prepuţ), la excesul de igienă locală, prin utilizarea unor produse de curățat agresive care distrug flora locală benefică cu rol protectiv. Hai să aflăm totul despre aceste mici probleme ale băiețeilor!

Alexandra Ion

Inflamarea penisului la băieței poate părea o dramă, dar este o problemă relativ frecventă care se rezolvă complet dacă este corect diagnosticată și tratată.

Inflamarea penisului la băieței poartă numele de balanită și presupune umflarea glandului penian. Apare din cauze variate și poate fi combinată cu fimoza sau postita (inflamaţia prepuţului). Balanita este o boală frecventă a penisului care se poate manifesta la orice vârstă, dar este mai des întâlnită la băieții mai mici de patru ani. Afecțiunea este practic inexistentă la băieții circumciși. În medie, 1 din 25 de băieţi şi 1 din 30 de bărbaţi necircumcişi se confruntă cu această problemă cel puţin o dată în viaţă.

Cum se manifestă balanita la băieți

Simptomele apar în decurs de câteva zile și se accentuează de la zi la zi. Este vizibilă înroșirea glandului penian, însoțită de tumefacția ușoară a acestuia. Trebuie făcută diferența între o posibilă iritație de scutec și balanită. Boala afectează tot glandul, în timp ce iritația este mai accentuată pe o parte, iar restul simptomelor lipsesc.

Copilul poate reclama o anume senzație de durere locală, mai ales atunci când urinează. Dacă este mai mic și nu poate spune, el plânge când urinează sau după. Pe scutecele băiețelului pot fi vizibile scurgeri consistente cu miros neplăcut. Boala poate fi însoțită de diverse tipuri de erupții locale, iritații mai accentuate sau mai puțin evidente. Afecțiunea provoacă o sensibilitate dureroasă la nivelul prepuțului, care poate să fie combinată cu retracția dificilă și reducerea elasticității prepuțului.

Cele mai frecvente motive ale inflamării penisului

Balanita poate fi cauzată de o varietate de motive. Spre exemplu, de la igiena precară locală (nu se curăţă corect smegma – secreţia care se acumulează sub prepuţ). Sau, din contră, în cazul unui exces de igienă locală, prin utilizarea unor produse agresive care distrug flora locală benefică și cu rol protectiv. Balanita poate fi cauzată de fimoză, diverși alergeni, detergenți sau de infecția cu Candida albicans. Majoritatea microorganismelor care produc balanită se găsesc în mod natural la nivelul penisului, însă în număr redus. Dacă zona din jurul glandului penian și prepuț nu este curățată corect, aceste microorganisme au mediul ideal pentru a se înmulți și provoca infecția.

Printre alte posibile cauze se mai numără alergiile la medicamente (tetraciclina, sulfonamide), excesul ponderal (chiar și la copiii mai mici de patru ani), diabetul infantil și boala Reiter.

Cum se diagnostichează balanita

Diagnosticul este relativ simplu de pus. Un examen fizic realizat de medicul urolog sau medicul pediatru sunt, de regulă, suficiente. În timpul acestui examen se poate preleva o probă de secreție uretrală, care este trimisă la laborator pentru testare. De asemenea, se pot recomanda teste de urină sau de sânge pentru a verifica dacă există și diabet sau alte infecții. Opinia specialistului este necesară, mai ales că balanita poate ascunde alte boli și afecțiuni sau se poate complica cu afecțiuni ale căilor urinare.

Indiferent de cauză, testul de urină infirmă sau confirmă faptul că infecția s-a extins pe căile urinare. El este obligatoriu și trebuie realizat înainte de a începe tratamentul. Tot obligatoriu trebuie să fie și un control al glicemiei, balanita fiind frecventă în cazul copiilor care suferă de diabet.

Tratament împotriva balanitei

Tratamentul se instituie în funcție de cauza care a determinat apariția bolii (bacterii sau fungi). Antibioticele sunt utilizate dacă afecțiunea este de origine bacteriană, iar antifungicele dacă balanita a fost provocată de ciuperci. Terapia locală, cu retracția gentilă a prepuțului și spălarea cu apă călduță se va face zilnic, combinată cu unguente sau creme care reduc iritația și disconfortul local.

Este important de spus că simptomele cedează în 2-3 zile după începerea tratamentului, dar îngrijirea locală și medicația se continuă cel puțin șapte zile. Este indicat un nou test de urină la 3-4 zile după terminarea tratamentului medicamentos pentru a avea confirmarea că nu există o infecție a aparatului urinar. Dacă problema reapare, cel mai indicat tratament este circumcizia chirurgicală.

Ce complicații pot apărea?

Complicații care pot apărea includ:

  • agravarea durerii;
  • ulcerații (leziuni) ale glandului/prepuțului;
  • fimoza, care poate afecta urinarea și igiena;
  • parafimoza, cauzată, de regulă, de retragerea forțată a prepuțului. Acest lucru reprezintă o urgență urologică și e necesară prezentarea la specialist.

Ce este smegma?

Smegma este substanță moale, albicioasă, asemănătoare brânzei, produsă în mod normal de glandele penisului. Aceasta se colectează între penis și prepuț. Poate apărea la orice vârstă, atât la băieți, cât și la fetițe (apare în jurul clitorisului sau al labiilor mici) și nu prezintă motiv de îngrijorare. Rolul ei este de a lubrifia și menține hidratată pielea din această zonă. Dacă un băiat este necircumcis, va avea un prepuț care acoperă capul penisului. Transpirația, uleiul pentru masaj și celulele pielii pot rămâne sub prepuț, dacă zona nu este curățată corespunzător.

Când un băiețel dezvoltă smegma sub prepuț, părinții pot fi tentați să tragă prepuțul înapoi și să curețe capul penisului. Acest lucru nu este recomandat în mod obișnuit. Dacă prepuțul este retras cu forța, poate duce la dureri severe, sângerări și cicatrici.

Este esențial să discuți cu un medic pediatru pentru a determina dacă prepuțul unui copil este gata să fie tras înapoi. Majoritatea băieților au aproximativ 5 ani când își pot retrage prepuțul singuri. Unii băieți nu reușesc să retragă prepuțul până la adolescență, dar și acest lucru este încă considerat normal.

Când trebuie îndepărtată smegma

Smegma nu este semnul unei boli, dar este foarte important ca aceasta să nu se acumuleze în exces. Astfel, dacă penisul nu este curățat în mod regulat, smegma se poate acumula, devenind mirositoare, stimulând multiplicarea bacteriană (infecții) și împiedicând mișcarea prepuțului.

Cantitatea în care se produce smegma crește până la vârsta pubertății. După această vârstă, cantitatea de smegmă se diminuează în mod natural.

La sugari și băieți de vârstă mică:

  • Nu trageți înapoi prepuțul unui sugar sau al unui copil mic. Discută cu medicul pediatru pentru a stabili o vârstă adecvată pentru a retrage prepuțul;
  • Curăță organele genitale cu apă și săpun delicat ca parte a rutinei obișnuite de baie;
  • Nu utiliza substanțe antiseptice pentru a curăța sub prepuțul unui sugar.

Dacă prepuțul este retras prea devreme, acesta poate provoca dureri, sângerări și cicatrici ale pielii. Deci este important ca prepuțul sugarului și al copiilor mici să nu fie retras prea devreme.

Băieții și bărbații cu prepuțul retractabil ar trebui să ia următoarele măsuri atunci când curăță penisul pentru a elimina smegma:

  • Retrage ușor prepuțul înapoi, spre baza penisului.
  • Curăță capul penisului sub prepuț cu săpun delicat și clătește cu apă caldă.
  • Șterge organul genital cu un prosop moale.
  • Trage prepuțul înapoi peste capul penisului – nu îl lăsa niciodată retras.

Nu uita să discuți cu un medic pediatru dacă există dificultăți în retragerea prepuțului. Nu forța niciodată prepuțul înapoi, deoarece acest lucru poate duce la probleme atât imediate, cât și pe termen lung.

Dacă informațiile din acest articol ți-au fost utile, s-ar putea să fii interesată și de:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa