Copiii se pot „îneca pe uscat” la multe ore după ce au plecat de la piscină. Cum îi protejați

Monica Gaina
inec

  Copiii se pot „îneca pe uscat”. Părinții ar trebui să știe că înecul nu se poate întâmpla doar în apă. Înecul pe uscat, numit și înec secundar, poate apărea și la mai multe ore după ce copilul a fost cât pe ce să se înece. Netratat, poate duce la vătămări ale creierului, probleme respiratorii sau moarte.

  Chiar dacă un copil „ia doar câteva guri” de apă într-un incident la piscină, ar putea să experimenteze înecul mai târziu, atenționează Purva Grover, directorul medical al secției de Urgențe Pediatrice de la Clinica de Copii Cleveland. „Poate nu observi când copilul inhalează apă din piscină, dar e important să urmărești câteva semne după ce copilul a fost la piscină sau a intrat în apă la mare,” a declarat medicul pentru USA Today Network. Înecul pe uscat poate apărea după ce copilul inhalează apă pe gură sau pe nări și apa ajunge în plămâni. Convulsiile plămânilor fac respirația dificilă, și plămânii se pot irita de la apă și se pot umple cu lichid, conform medicului american.

  Copiii se pot „îneca pe uscat”. Simptomele apar și la 48 de ore

  Copiii pot arăta simptome de înec uscat de la 24 la 48 de ore după ce au inhalat apă. Simptomele pot include tuse, vomă, febră, sufocare și schimbări de dispoziție.
  „Se întâmplă rar să nu prezinte simptome, dar copiii se pot culca, pentru ca apoi, noaptea, să aibă dificultăți în a respira. Poate dura câteva ore până când lichidul își face apariția în plămâni”, mai spune medicul american.

  Un părinte care observă simptomele ar trebui să meargă cu copilul la camera de gardă a celui mai apropiat spital de copii pentru control. Doctorul poate decide să dreneze plămânii. Medicii spun că deși incidentele de înec pe uscat sunt rare, e bine ca părinții să fie precauți. „Sfatul meu este ca atunci când un copil trece printr-o experiență apropiată de înec, primul lucru să fie consultarea unui specialist”, spune ea.

  Cum se previne

  Desigur, pentru a preveni un incident de înec pe uscat, trebuie prevenite experiențele apropiate de înec de la piscină. Părinții cred adesea că zgomotele din apă sau strigătele după ajutor îi vor alerta când copiii au probleme, dar nu e mereu cazul, conform lui Kate Carr, președinte și CEO al Safe Kids Worldwide, o organizație care promovează siguranța petru copii. „Când un copil e aproape de înec nu strigă. Te-ai aștepta ca zgomote de apă tulburată sau strigăte de ajutor să-ți atragă atenția, dar înecul se întâmplă în liniște”, atenționează specialistul.

  Copiii se pot „îneca pe uscat”: Un adult să fie paznic de piscină

  Ea propune ca adulții, la piscină, să aleagă un „paznic de piscină” care să stea tot timpul cu ochii pe copii. Safe Kids oferă cartonașe de „paznic de piscină” pe website-ul lor; acestea pot fi folosite pentru a ști al cui este rândul să fie paznic și pot fi pasate între adulți. Acea persoană ar trebui să se abțină de la disctracții ca telefonul, tableta sau o carte și să se concentreze numai pe urmărirea copiilor în piscină/în mare.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa