Atenționare: Zahărul în dieta copiilor vine mai ales din sucuri! 

Geta Roman, director editorial

  Zahărul din sucuri devine un pericol real pentru sănătatea copiilor. Așa că dacă te îngrijorează cât de mult zahăr mănâncă copilul tău, este momentul să acorzi mai multă atenție și cantității de zahăr pe care o bea.

  Studii noi asupra subiectului atrag atenția că zahărul din sucuri a ajuns să fie mai periculos decât părinții și medicii conștientizează. De asemenea, există o mulțime de alimente despre care nu se știe că sunt extrem de bogate în zahăr.

  Noi studii confirmă că adolescenții și copiii consumă mult prea mult zahăr din băuturile îndulcite. Un studiu făcut de CDC (agenție din SUA care se ocupă de controlul bolilor) arată că două treimi din copiii din Statele Unite beau cel puțin o băutură îndulcită pe zi (carbogazoase, energizante, cu cofeină, etc). Raportul arată de asemenea că băieții sunt chiar un pic peste medie: 20% din băieți beau două sucuri pe zi, față de 18% din fete.

  Cel mult o sticlă mică de suc pe săptămână

  Din moment ce zahărul adăugat contribuie la apariția problemelor de sănătate cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, glicemia ridicată și cariile, sunt destule motive să nu permitem copiilor să bea astfel de băuturi zilnic. „Recomandăm copiilor și adolescenților să limiteze consumul de băuturi îndulcite la mai puțin de un sfert de litru pe săptămână – mai puțin decât o sticlă mică de cola”, este sfatul oferit de American Heart Association.

  Băuturile energizante și ceaiurile la sticlă reprezintă de asemenea un pericol prin cantitățile de zahăr conținute. Multe din băuturile energizante, pe lângă cofeină, au și o tonă de zahăr. Unele pot avea 25 de grame la o cutie de 200 ml. Brandurile cunoscute de ceai cu aromă de lămâie sau cu alte arome au în jur de 32 de grame de zahăr la o sticlă. O ceașcă de suc de mere are 24 de grame. Dacă faci acasă ceaiul, poți să adaugi mult mai puțin zahăr.

  Ca o limită zilnică de zahăr, tinerii ar trebui să consume mai puțin de 6 lingurițe (în jur de 100 de calorii sau 25 de grame). Compară asta cu cele 39 de grame dintr-o doza de suc de 330 ml. Adună și adaosul de zahăr ascuns în alimente care par inocente, ca sosurile pentru paste, iaurtul și dressingurile pentru salate, și vei realiza cât e de ușor pentru copii să depășească limita dintr-o singură masă, fără să mai iei în calcul dulciurile.

  7 alimente ce conţin zahăr ascuns (+ alternative sănătoase)

  În afară de renunțarea la carbogazoase și alte băuturi dulci, experții recomandă părinților să evite să dea copiilor alimente procesate și dulciuri ca fursecurile, prăjiturile și cerealele îndulcite.

  Alimentele-surpriză ce conțin cantități mari de zahăr

  Experții oferă și o listă cu alimente-surpriză care ascund cantități mari de zahăr, care trebuie consumate cu precauție:

  Ketchup și sosurile pentru paste

  Este plăcut la gust, nu dulce – dar în general ketchupul are între 6 și 12 grame de zahăr la o jumătate de ceșcuță. Adică la fel de mult ca un biscuite cu ciocolată.

  Batoanele cu cereale sau muesli

  Căutați pe eticheta batoanelor cu cereale ingrediente ca sirop de porumb, zahăr brun, miere, sirop de zahăr brun, dextroză și fructoză. Unele au glazură de ciocolată sau de iaurt, fulgi de ciocolată, care pot mări cantitatea de zahăr conținută până la 8-12 grame de baton.

  Iaurtul

  Iaurtul este bogat în calciu și proteine, dar chiar și iaurtul degresat, cu arome de fructe, poate avea de la 15 la 30 de grame de zahăr la un pahar de 200 de grame (chiar dacă o parte din zaharuri este lactoza, și nu neapărat zahăr adăugat). Adică echivalentul unui cornet cu înghețată de ciocolată. 

  Dressingul pentru salată

  Dressingurile dulci au conținut ridicat de zahăr, în jur de 5-7 grame la două lingurițe. Așa că nu exagera. O variantă cu mai puțin zahăr ar fi niște oțet slab, făcut în casă și puțin ulei. Va avea de 5-10 ori mai puțin zahăr.

  Cerealele

  Cu toții știm că cerealele cu fructe, pentru copii, au un conținut ridicat de zahăr, dar chiar și cele care se laudă că sunt mai sănătoase pot fi la fel. Multe tipuri de cereale cu ovăz, porumb, tărâțe, au 10-20 de grame la un castronaș. Nu te lăsa păcălită de reclamă, citește cu atenție ce scrie mic pe eticheta cu ingredientele și informațiile nutriționale.

  Fructele conservate

  Mandarinele în sirop pot avea 39 de grame de zahăr la o ceașcă servită. Poți micșora cantitatea de zahăr scurgând siropul, rămânând cu doar 15 grame de zahăr. Dar mai bine mănânci fruct proaspete.

  Fructele deshidratate

  Cu toată apa eliminată, fructele deshidratate au mai mult zahăr raportat la masă decât fructele proaspete. O mână de stafide are mai mult de 25 de grame de zahăr. Mai bine mâncați un ciorchine de struguri, pentru doar 15 de zahăr.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa