În România, toti copiii beneficiază de asistență medicală de sănătate gratuită prin sistemul public de asigurări de sănătate. Totuși, dacă vrei să aibă parte de tratament sau altfel de servicii de sănătate în sistemul privat atunci existe alternative cu bani. Iată ce soluții ai pentru asigurarea de sănătate pentru copii.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, studenţii-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti beneficiază de asigurare de sănătate. În aceeași situația sunt și tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.
Încă de la naștere trebuie să înscrii copilul pe lista unui medic de familie. Acesta îl va consulta, îi va da tratament și trimitere către medici specialiști atunci când este nevoie. Toate acestea sunt acoperite de asigurarea de sănătate de stat.
Asigurarea de sănătate de stat
În baza asigurării de sănătate de stat, poți merge cu copilul pentru analize și consultații și în sistemul privat în limita fondurilor disponibile. De asemenea, trebuie să ții cont că nu toți medicii angajați sau colaboratori ai clinicilor private lucrează cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dacă vrei o programare la unul dintre aceștia va trebui să plătești suplimentar.
În cazul în care copilul are o condiție ce implică internare există două variante. Fie ajungi cu el la camera de gardă a unui spital și cei de acolo hotărăsc că este nevoie de spitalizare, fie mergi cu trimitere de la un alt medic. Nici în acest caz nu trebuie să plătești nimic pentru copil, dar părintele/ adultul care stă cu el va trebui să achite o sumă de bani pentru fiecare noapte de spitalizare. Suma este diferită de la spital la spital. De cele mai multe ori se plătește doar dacă cel mic are peste 3 ani.
Tratament în străinătate în baza asigurării de sănătate la stat
Pacienții români european pot accesa două căi de finanțare a unui tratament în străinătate. Este vorba de formularul S2 (E112) și de finanțarea prin Ministerul Sănătății. Deși există multe similarități între cele două, sunt și câteva diferențe cheie care trebuie înțelese pentru a alege calea potrivită fiecărui pacient.
Varianta 1: Tratamentul în străinătate în baza formularului S2 (E112)
Pentru situația trimiterii la tratament în străinătate, în baza formularului S2 (E112), trebuie îndeplinite două condiții cumulative. Dacă acestea sunt îndeplinite, casa de asigurări de sănătate nu poate refuza eliberarea formularului.
- tratamentul respectiv să se regăsească printre serviciile medicale prevazute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
- acest tratament să nu poată fi acordat în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obținerea lui în Romania;
Varianta 2: Fonduri pentru tratamente în străinătate în baza ordinului 1011
Pacienții care au nevoie de un tratament în străinătate pot obține fonduri în baza ordinului 50/2005 modificat cu Ordinul 1011/iunie 2011. Iată pașii necesari pe care trebuie să îi urmați pentru decontare serviciilor prin Ministerul Sănătății.
Abonamente la clinicile private
Dacă vrei să beneficiezi de consultații doar în sistemul privat de sănătate din România atunci poți opta pentru două variante. Fie îi faci copilului un abonament într-o astfel de clinică, fie îi faci o asigurare privată de sănătate.
Abonamentele la clinicile private de sănătate au mai multe pachete cu diverse servicii incluse. Marea majoriatea au în variantele standard un set anual de analize gratuit, acces la o linie telefonică de urgență și reduceri la consulații la diverse specialități medicale, investigații și spitalizare. Prețurile pornesc de la 100 lei/ lună și pot ajunge până la 400 lei/lună. Trebuie să știi că nu toți medicii care colaborează cu clinicile private oferă consultații în baza abonamentului. Trebuie să întrebi înainte de a te decide ce alegi.
- CITEȘTE ȘI: Asociația Medicilor Independenți, alternativa la rețelele medicale private și spitalele de stat
Asigurarea privată de sănătate
O altă variantă este să faci o asigurare privată de sănătate. Aceasta acoperă cheltuielile medicale ce pot apărea în urma unui accident sau a unei îmbolnăviri. Beneficiezi de sprijin financiar în cazul unei spitalizări. Multe dintre firmele de asigurări au parteneriate cu aproape toate spitalele private din țară, iar unele dintre ele și din străinătate.
Experiența unei mame: Operație de polipi în baza asigurării de 250 de lei/lună
Maria are un băiat de 3 ani care a avut nevoie de o operație de înlăturare a polipilor. ”Aveam un istoric medical în familie, așa că de la naștere i-am făcut o asigurare de sănătate basic, pentru care plătim 250 lei pe lună. Ea ne oferă orice presupune spitalizare în spitale de stat și private. Cu unele dintre ele asiguratorul are contract direct, către altele trebuie să faci solicitare.”, explică Maria. Procedura este destul de simplă. Atunci când ai nevoie de spitalizare ceri o preautorizare de la asigurator în baza fișei de pacient de la medicul de familie și apoi mergi la spitalul la care ai nevoie.
Maria și-a dorit ca operația de înlăturare a polipilor să fie făcută de un anumit medic pentru care ea a adunat o mulțime de referințe bune. Problema a apărut când a vrut să se programeze la spitalul de stat unde acesta lucra, iar termenul dat era de câteva luni bune. Atunci a hotărât să apeleze la asigurare de sănătate pe care o plătea de 3 ani. În felul acesta a reușit să se programeze foarte repede. Asiguratorul i-a decontat toate costurile, aproximativ 7.500 de lei.
Cum funcționează asigurarea privată de sănătate
Dacă copilul tău are nevoie de o intervenție chirurgicală va trebui să suni la compania unde ai asigurarea și să anunți acest lucru. Ți se va cere o copie a fișei de pacient de la medicul de familie pentru ca asiguratorul să verifice dacă afecțiunea era sau nu pre-existentă încheirii poliței de asigurare. Apoi, îți alegi un spital din lista celor partenere, aștepți pre-autorizarea și mergi pentru spitalizare. Sunt cazuri în care decontarea se face direct pentru că asiguratorul are contract în acest sens cu clinica. O altă variantă este să plătești tu și să îți recuperezi banii de la firma de asigurări.
Contractele cu firmele de asigurări de sănătate oferă beneficii financiare chiar și în cazul în care te vei interna cu copilul într-un spital de stat, chiar dacă acolo nu plătești nimic. Trebuie doar să anunți asiguratorul de situația ta.
- CITEȘTE ȘI: Condițiile de naștere în Anglia. „Am născut la stat, având condiții pe care în România le găsești la privat”
Costurile cu o asigurare de sănătate medicală privată pentru copii pornesc de la 250 lei/lună. Dacă vrei să acoperi și situații speciale, cum ar fi cele în care apare o afecțiune oncologică, atunci sumele cresc considerabil.