Artrita juvenilă reumatoidă. Ce să faci când copilul are dureri de articulații

Marina Rosenfeld

Dacă cel mic se plânge de dureri de articulații, e posibil să aibă artrită sau o boală reumatismală care afectează muşchii sau încheieturile. Cea mai comună formă de artrită este artrita juvenilă reumatoidă (AJR). Dacă cel mic se plânge de rigiditate, inflamare sau dureri de încheieturi, vorbiţi cu medicul despre aceste probleme.

Artrita juvenilă reumatoidă este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că unele celule şi ţesuturi sănătoase sunt atacate de corp, ceea ce conduce la inflamaţie. Experţii nu ştiu exact de ce corpul reacţionează în acest fel,  dar ei cred că există o predispoziţie genetică pentru a dezvolta JRA, iar un factor de mediu, cum ar fi un virus, ar putea să declanşeze boala.

Care sunt celelalte simptome?

Un copil cu AJR ar putea să resimtă dureri sau înroşire ori rigiditate în unele încheieturi. Simptomele se înrăutăţesc dimineaţa, înainte de a se pune în mişcare. Uneori, organele interne sunt afectate. JRA poate cauza umflarea ganglionilor, o erupţie uşoară şi febră. Dacă observați că cel mic şchiopătează dintr-o dată fără motiv cunoscut sau devine  neîndemânatic, medicul pediatru l-ar putea suspecta de artrită juvenilă.

Odată pus acest diagnostic, el nu este pe viață, depinzând de tipul de artrita. AJR poate apărea la orice vârstă, iar unii copii depăşesc simptomele la vârsta pubertăţii.

Care sunt tipurile de artrită juvenilă reumatoidă?

Există trei tipuri de artrită juvenilă reumatoidă:

  • Artrita pauciarticulară este cea mai comună formă şi e responsabilă de jumătate dintre cazuri, afectează patru sau mai puţine articulaţii, mai ales articulaţii mai mari, cum ar fi ale genunchilor. Între 20 şi 30% dintre copiii cu artrită pauciarticulară au şi inflamaţii ale ochilor, care pot duce la pierderea vederii, de aceea trebuie efectuate controale la oftalmolog în mod regulat. Cei mai mulţi copii cu acest tip de artrită reuşesc să depăşească boala.
  • Artrita juvenilă poliarticulară afectează cinci sau mai multe articulaţii pe orice parte a corpului. Copiii care suferă de acest tip de artrită riscă să devină anemici.
  • Artrita juvenilă sistemică, cunoscută şi sub numele de boala Still, este cea mai puţin frecventă şi cea mai severă formă a bolii. Cauzează dureri articulare, cu febră mare de 40 de grade sau mai mult, erupţie pe piept, coapse şi alte părţi ale corpului. Poate duce la inflamarea ficatului, a splinei şi a nodulilor limfatici. Si aceşti copii pot deveni anemici şi ar putea dezvolta artrită severă în multe articulaţii la vârstă adultă. Această formă poate fi ameninţătoare de viaţă, deoarece se poate inflama pericardul, adică ţesutul ce înveleşte inima. Acest tip de artrită reprezintă cam 20 % din totalul cazurilor.

 Cum se diagnostichează artrita juvenilă reumatoidă?

Dacă medicul are acestă suspiciune, vă va îndruma înspre un pediatru reumatolog. Acesta va prescrie medicamente ce reduc inflamaţia, adică antiinflamatorii nesteroidiene şi medicamente anti-reumatice, corticosteroizi, dacă este un caz grav şi agenţi biologici, dacă restul tratamentelor nu funcţionează. Copilul va trebui să testeze diverse tipuri de tratament pentru a se vedea care funcţionează şi care are cele mai puţine efecte secundare.

Medicul va recomanda şi exerciţii şi kinetoterapie  pentru a ajuta copilul să-şi menţină tonusul muscular. Înotul şi alte exerciţii ce nu pun mare presiune pe încheieturi sunt de mare ajutor.

Sursa: www.babycenter.com

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa