Poţi face roşu în gât de la îngheţată sau lichide reci?

Andreea Popa

Te poate durea gâtul doar pentru că ai băut lichide prea reci sau ai mâncat îngheţată? Haideți să vedem dacă lichidele prea reci sau îngheţata le pot provoca copiilor „roşu în gât”.

Trebuie să ne ferim copiii de băuturile foarte reci, vara? Pot acestea, sau îngheţata, să le provoace micuţilor dureri de gât? Am rugat-o pe Dr. Cristina Goanţă, medic specialist ORL în cadrul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon” şi în cadrul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria, să ne explice care este legătura dintre alimentele sau băuturile foarte reci şi „roşul în gât”.

„Cele mai frecvente cauze ce duc la durere în gât sunt respiraţia pe gură (produce uscarea gâtului şi irită faringele), gripa, mononucleoza infecţioasă, corpi străini la nivelul faringelui, faringitele virale sau intervenţiile chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia). Există unele studii care spun că lichidele reci scad imunitatea locală şi astfel crește riscul ca unele particule nocive să afecteze faringele”, explică Cristina Goanţă.

Totuşi, atrage ea atenţia, cea mai frecventă cauză a durerilor în gât nu sunt apa prea rece sau îngheţata, ci infecţia, fie ea virală sau bacteriană: „Deci spălatul pe mâini înainte de fiecare masă şi evitarea contactului cu oamenii ce au afecţiuni ale faringelui sunt cele mai importante metode de prevenţie, chiar daca par un clişeu”.

Uneori, băuturile reci ajută la durerea de gât

Atunci când pe copil îl doare deja gâtul, cel mai bine ar fi să nu primească alimente foarte reci, mai spune specialistul ORL. Totuşi, există unele situaţii în care îngheţata, de exemplu, i-ar putea alina durerea.

„Dacă durerea este apărută după o operaţie la nivelul faringelui (scoaterea amigdalelor sau a vegetaţiilor adenoide), atunci îngheţata sau băuturile reci se pot dovedi benefice şi scad durerea şi inflamaţia locală, uneori fiind utile şi în controlul sângerării postoperatorii. În schimb, dacă durerea este dată de o infecţie, este de preferat să se consume lichide la temperatura camerei sau călduţe. Dar niciodată fierbinţi, deoarece vor produce iritaţie locală şi vor potenţa durerea!”, atrage atenţia Cristina Goanţă.

Şi, nu uita, în orice afecţiune a gâtului, hidratarea este foarte importantă. Iar astfel vine şi o veste bună pentru cei mici de la medicul specialist: „Şi suptul acadelelor ajută, deoarece creşte cantitatea de salivă eliberată local, iar zona este astfel mai hidratată şi scade senzaţia dureroasă”. Iar dacă bomboanele sunt şi fără zahăr, cu atât mai bine!

Factori de risc pentru „roșu în gât”

Potrivit Cristinei Goanţă, copiii şi adolescenţii sunt printre cele mai afectate categorii de persoane, care au un risc mai mare de a suferi de „roşu în gât”. Dar se pot confrunta mai des cu dureri de gât şi persoanele fumătoare sau cele care sunt expuse fumului de ţigară, persoanele alergice, cele expuse la substanţe toxice, cele care suferă de infecţii sinusale cronice, cele care petrec mult timp în spaţii închise sau persoanele care au imunitatea scăzută. „Unele persoane vor suferi de durere în gât dacă respiră aer uscat. De exemplu, dacă vor călători în ţări cu clima prea uscată sau dacă umiditatea e foarte scăzută. Aceşti factori sunt însă atenuaţi dacă respiraţi pe nas”, mai spune specialistul ORL.

Voi le daţi băuturi reci copiilor?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa