Anorexia este o tulburare alimentară de natură psihica ce poate afecta deopotrivă și copiii, și adulții. Nu se cunoaște cauza exactă a anorexiei, însă sunt mai mulți factori care pot influența comportamentul alimentar al copilului.
Cunoscută medical sub denumirea de anorexia nervosa, aceasta tulburare de alimentație se caracterizează printr-o imagine de sine distorsionată ce conduce la o alimentație restrictivă, prea multă mișcare fizică extenuantă și alte măsuri comportamentale ce împiedică o persoană să crească în greutate sau să se mențină la o greutate sănătoasă.
Pot suferi copiii de anorexie?
Specialiștii susțin că anorexia poate afecta orice persoană. Este adevărat că cele mai predispuse sunt femeile adulte, însă se întâlnesc și cazuri de anorexie la copii și preadolescenți. Se pare că această afecțiune poate lovi indiferent de natura socioeconomică sau de etnie.
În Statele Unite ale Americii, medicii au raportat cazuri de anorexie și la copii de 6 ani, iar după vârsta de 12 ani deja este un subiect comun de discuție.
Modul de viață și stilul alimentar s-au schimbat mult în ultimii 20 de ani, alimentele sunt tot mai procesate, iar procentul de supraponderabilitate al oamenilor este în creștere. De aici vine și dorința acerbă de a slăbi. Un copil care crește într-o familie ai cărui părinți sunt obsedați de diete alimentare, un copil care se dezvoltă într-un mediu în care este mult mai important aspectul exterior decât cel interior al individului, cu ușurință poate cădea în capcana anorexiei. Și da, se poate întâmpla la vârste destul de mici, mai ales dacă părinții îl încurajează permanent să fie foarte atent la ce mănâncă și la cât mănâncă. Factorii sociali pot avea cea mai mare influență asupra instalării acestei afecțiuni.
De câte feluri este anorexia?
Există două tipuri de comportamente anorexice, amândouă conduse de reducerea consumului de calorii:
– Tipul restrictiv caracterizează acea persoană care își limitează sever consumul de calorii și în special alimentele ce conțin grăsimi și carbohidrați.
– Tipul bulimic caracterizează acea persoană care mănâncă aproape orice și imediat după masă își provoacă vomă sau ia diferite laxative sau medicamente cu scopul de a scăpa de conținutul intestinal.
Care sunt simptomele anorexiei?
Un copil care suferă de anorexie, poate avea următoarele simptome, deși, de reținut este faptul că acestea se pot manifesta diferit de la un individ la altul:
– O greutate corporală extrem de mică cauzată de o alimentație deficitară.
– Frică intensă de a se îngrășa sau comportamente persistente precum diete drastice și exerciții fizice epuizante pentru a preveni creșterea în greutate, mai ales în situații în care are o greutate sub cea normală.
– Incapacitatea de a-și evalua greutatea și forma corpului, având impresia că este gras, deși se află sub greutatea normală vârstei și înălțimii sale.
Simptomele fizice relaționate anorexiei nu vor întârzia nici ele să apară și pot include următoarele semnale:
– Deshidratare
– Dureri abdominale
– Piele uscata
– Constipație
– Letargie
– Amețeală și stări de vomă
– Intoleranță pentru temperaturi scăzute
– Apariția lanugo (acel păr fin ce apare în zona abdomenului)
– Pierderea ciclurilor menstruale (la fete).
Persoanele care suferă de anorexie pot fi retrase social, iritabile, deprimate sau cu toane.
La început, cei care suferă de anorexie vor ține manifestările acestei afecțiuni cât mai ascunse și mai ferite de ochii celorlalți. Însă părinții, prietenii sau educatorii copilului pot observa cu ușurință că ceva nu este în regulă cu copilul. Atunci se va impune consultul pediatrului și bineînțeles al unui psihoterapeut.
Trebuie menționat că anorexia prin efectul său de malnutriție afectează fiecare organ din corp, motiv pentru care este indicat a fi diagnosticată și tratată cât mai devreme. Altfel, așa cum se știe deja, au existat oameni care au murit din cauza acestei afecțiuni.
Printre complicațiile la care poate duce anorexia se număra bolile cardiovasculare, aritmia, hipotensiunea, pierderea sărurilor minerale din sânge (în special în cazul celor care folosesc laxative și medicamente), anemia, probleme gastrointestinale (în special constipația), probleme renale, endocrine și complicații ale sistemului osos.