Alimentația copiilor nu încetează nicicând să îi preocupe pe părinți. Provocările timpurilor moderne îi și pun, adesea, într-o poziție de permanentă informare și de căutare a celor mai bune soluții pentru a le asigura copiilor lor un meniu zilnic care să le ofere tot ceea ce organismul lor are nevoie. Despre alimentație am stat și noi de vorbă cu Anna Ghica, Integrative Health Coach certificat internațional, absolventă în 2013 a uneia dintre cele mai renumite școli internaționale de nutriție, Institute for Integrative Nutrition din New York.
TOTUL DESPRE MAME: Ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă pentru copii?
Anna Ghica: E o întrebare complicată, căreia voi încerca să-i dau un răspuns cât mai simplu. Complicată, din cauza existenţei atâtor teorii nutriţionale şi atâtor păreri personale atât de aprige, în acest domeniu. Deci, foarte simplu: o alimentaţie sănătoasă se bazează pe alimente naturale, integrale, se ţine departe de mâncarea ambalată, de dulciurile procesate şi pune accentul pe fructe şi legume, crude şi gătite.
TOTUL DESPRE MAME: Unii copii au o paletă restrânsă de preferinţe alimentare. În ce măsură se pot seta obiceiurile alimentare pe baza gusturilor şi dorinţelor copiilor?
Anna Ghica: Din punctul meu de vedere, practicile industriei alimentare sunt majoritar atât de perfide, încât să alegem mâncărurile doar pentru explozia de gusturi – foarte dulce, foarte sărat – ne pune sănătatea în primejdie. Afirm acest lucru pentru că majoritatea copiilor vor alege un croissant ambalat în locul unei căni de căpşune proaspete. Cred că pe noi, părinţii, ne ajută o atitudine echilibrată, în care nici nu interzicem, nici nu exagerăm cu pericolele. În plus, educaţia contează, de la cele mai mici vârste, dar mai ales contează exemplul personal.
TOTUL DESPRE MAME: Printre părinţi circulă anumite mituri referitoare la mesele celor mici: fără apă în timpul mesei, carnea nu se mănâncă în fiecare zi, toate mesele principale trebuie să se termine, obligatoriu, cu desert. Care este adevărul în ceea ce priveşte aceste mituri?
Anna Ghica: Dificil de răspuns… Cum stabilim care sunt miturile şi care sunt adevărurile? Căci există o multitudine de păreri experte… O abordare bună mi se pare aceasta: adoptăm nişte reguli în familie şi ne ţinem de ele, vedem ce funcţionează şi ce nu – urmărim digestia copiilor noştri, imunitatea, nivelul de energie. Şi suntem flexibili, dispuşi să schimbăm ceea ce observăm că provoacă rău.
TOTUL DESPRE MAME: „Trebuie să mănânci tot!”, „Hai, mai ia o gură, te rog!” sau „Nu ne ridicăm de la masă până când nu e goală farfuria!” sunt doar câteva dintre replicile pe care părinţii români le spun copiilor lor. De unde obsesia românilor pentru mâncare?
Anna Ghica: E obsesia părinţilor din orice spaţiu geografic, pe care o deplâng teribil. Vine de la generaţiile anterioare şi nu ne face decât să ne rupem de mesajele propriul corp. Copiii îndopaţi au cele mai mari şanse să devină adulţi cu o raportare problematică la mâncare.
TOTUL DESPRE MAME: Există, totuşi, şi copii care pur şi simplu nu mănâncă. Ce ne poate indica acest lucru?
Anna Ghica: Răspunsurile pot fi foarte multe, deci treaba noastră atunci este să investigăm. Pot fi probleme de ordin medical şi clar trebuie să le excludem. Uneori e cazul să începem noi să diversificăm ceea ce le oferim copiilor noştri, să facem experimente culinare noi. Alteori se impune să fim mai jucăuşi şi imaginativi şi să transformăm actul mâncatului într-o joacă.
TOTUL DESPRE MAME: Unii părinţi cred că mâncarea sănătoasă e exclusiv cea gătită, servită acasă, la prânz şi la cină, nu şi gustările pentru şcoală. Dar ce fel de gustări sănătoase la pachet pot să le pună părinţii celor mici?
Anna Ghica: Dar şi gustările pentru şcoală e bine să fie făcute de noi acasă. Eu cred 100% în home cooking, ca singura manieră în care controlăm cu adevărat calitatea dietei noastre. Fructele, o sticluţă cu smoothie sau suc fresh, fursecuri gătite de părinţi, sandwich-uri cu pâine cu maia şi avocado sau ce mai preferă copilul (nu mezeluri!), o felie de plăcintă făcută în casă, brioşe proaspete cu făină integrală preparate împreună etc.
TOTUL DESPRE MAME: Revenind la mâncare gătită, care este alternativă sănătoasă la deserturile clasice cu mult zahăr în compoziţie?
Anna Ghica: Nu pot să nu răspund decât sub influenţa stilului meu de viaţă: consumul de fructe diminuează apetitul pentru dulciurile cu zahăr. Există deserturi crude, găsim o mulţime de reţete peste tot, care reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă. Sau putem găti deserturile clasice substituind zahărul alb sau brun cu alternative superioare: nectar de cocos, zahăr de cocos, sirop de arţar autentic, miere.
TOTUL DESPRE MAME: Ce sfat aveţi pentru familiile de azi: meniu special (sănătos) doar pentru copii sau meniu special pentru întreaga familie?
Anna Ghica: Cred că am anticipat puţin mai devreme: copiii sunt oglinda părinţilor lor, inclusiv în plan alimentar. Hrana sănătoasă trebuie să fie un proiect de familie.
TOTUL DESPRE MAME: Ce impact are asupra copiilor implicarea lor în procesul de gătit?
Anna Ghica: Cred că foarte bun. Nu numai că e prilej de distracţie şi de interacţiune cu copilul, dar şi de educaţie. De cele mai multe ori, un copil care a tăiat şi el o banană în rondele va fi mult mai dornic să guste sau să mănânce dintr-o salată de fructe. În plus, ştiţi că există copii în lume care nici nu ştiu cum arată un cartof?
TOTUL DESPRE MAME: Ce importanță ar avea orele de educaţie alimentară în şcoli, predate încă din ciclul primar?
Anna Ghica: Eu cred că ne-ar prinde foarte bine, uneori copiii sunt un factor de mobilizare pentru schimbare şi de educare în familiile lor. Doar că ar fi tare bine să nu fie o altă materie aridă, teoretică, printre altele. Am urmărit de curând un documentar despre câteva şcoli care îşi implicau elevii în cultivarea legumelor, în lecţii de gătit în care li se prezentau şi câteva noţiuni teoretice.
TOTUL DESPRE MAME: Auzim adesea de copii care nu vor să ia un pacheţel sănătos la şcoală, de teamă că vor fi ironizaţi de ceilalţi copii. Cum poate să ţină un copil piept curentului alimentar nociv din jur?
Anna Ghica: Văzând că familia lor e un model constant şi consistent. Şi prin educaţie. În plus, există de la un punct şi dorinţa de a fi puţin diferit pentru a te evidenţia. Apoi, cred că poate fi şi o metodă prin care copilul să fie încurajat să se apropie de cei cu care împărtăşeşte anumite valori. Iar şcoala nu e totul, noi că părinţi ne socializăm copiii şi în alte cercuri, să nu uităm acest lucru.
TOTUL DESPRE MAME: Cum îi putem, doamna Anna Ghica, să îi facem pe copii să înţeleagă că părinţii chiar sunt preocupaţi de sănătatea lor atunci când nu le cumpără toate dulciurile şi semipreparatele din magazine?
Anna Ghica: Povestindu-le despre motivele noastre că părinţi. Oferindu-le prilejuri de socializare cu copii ai căror părinţi au preocupări similare. Şi păstrând un echilibru şi o anumită flexibilitate, care vor inspira aceeaşi atitudine şi în copiii noştri, după părerea mea.
Despre mâncare sănătoasă pentru copii vom afla și sâmbătă, 24 septembrie, la ora 12.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu, la evenimentul de lansare a cărții „V de la varză – povestea oii galactice When – When”, de Ileana Muntean, apărută la Editura Multi Media Est Publishing, Cartea va fi lansată în prezența autoarei și a invitatului special, actorul Șerban Pavlu. Pentru copiii prezenți va fi organizat un concurs surpriză! Cei care doresc să participe sunt rugați să ne scrie un e-mail pe adresa [email protected],