Anemia feriprivă sau lipsa fierului la copii. Ghid cu tot ce trebuie să știi

Raluca Dumitrică
anemie feriptivă

Anemia feriprivă sau lipsa fierului poate afecta buna funcționare a organismului celor mici

Fierul este un element vital pentru buna funcţionare a organismului de orice vârstă. Pentru că mulţi copii suferă de carenţe de fier, însă, aceştia ajung să fie diagnosticaţi cu anemie. Despre anemia feriprivă și despre simptomele la care să fie părinţii atenţi, dar şi despre tratamentul ce trebuie urmat în aceste condiţii, am aflat mai multe de la Dr. Georgeta Stănescu, medic primar hematologie şi coordonatorul programului complet de diagonostic şi monitorizare a anemiei feriprive în cadrul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria.

Anemia feriprivă (cu deficit de fier) la copii este cea mai răspândită formă de anemie, dar și una dintre cele mai frecvente carențe alimentare din lume. Anemia feriprivă este o afecţiune la care sunt predispuşi mai ales copiii în perioadele de dezvoltare si care este dată de lipsa unei cantităţi corespunzatoare de fier în organism. Semnele tipice la care părinţii trebuie să fie atenţi sunt: astenia, adinamia (o scădere accentuată a forţei musculare, care apare pe parcursul unor boli grave), lipsa de atenţie distributivă şi capacitatea diminuată de concentrare.
Din cauza lipsei de fier, pot apărea două anomalii ale răspunsului imun: depresia imunităţii mediată celular şi scăderea capacităţii de apărare împotriva infecţiei bacteriene. Ca dovadă, deficitul de fier este manifestat prin reducerea a 35% a numărului de limfocite T circulante.

Anemia feriprivă – Tratamentul anemiei cu deficit de fier

Tratamentul anemiei cu deficit de fier la copii presupune, pe lângă mărirea aportului de fier prin alimentaţie, şi administrarea unui preparat de fier, timp de 6 luni de la identificare.
Deoarece depozitele de fier ale sugarului sunt scăzute între luna a doua şi a şasea de viaţă, ca urmare a solicitării generale dată de procesul de creştere, în timpul acestei perioade critice, un copil normal, născut la termen, trebuie să absoarbă din dietă 0.4 – 0.6 mg Fier/zi. Pentru a atinge acest nivel de absorbţie, aportul de fier necesar pe zi este de 1 mg/kg corp/zi pentru nou-născutul la termen şi de 2 mg/kg corp/zi până la un maxim de 15 mg/zi în cazul nou-născuţilor prematuri. Aceste valori sunt imposibil de atins fără suplimente, iar recomandare este un aport de fier prin dietă, astfel:
• 0-6 ani: 15mg/zi fier
• 6-11 ani: 10mg/zi fier
• Pubertate: 18mg/zi fier

Atât laptele matern, cât şi cel de vacă au un conţinut de fier de 1mg/litru. Cerealele integrate cu fier sunt o altă sursă importantă în dietă, conţinând 0.4 mg fier/gram. Doza uzuală este de 3 până la 6 linguri de cereale şi constituie 3-6 mg fier, adică necesarul pentru suplimentarea zilnică a copilului.
Fierul se poate obţine şi din alimente precum carnea roşie, ficatul de vita sau porc, broccoli, prune uscate, peste, tofu, sfecla, fasole verde şi galbenă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa