De cât fier are nevoie copilul tău și cum prevenim anemia feriprivă la copii (P)

Magda Popescu
alimente cu fier

De anemia feriprivă la copii se teme orice părinte. Lipsa fierului din organism, mai ales când acesta este în creștere, provoacă boli grave și simptome care îngrijorează atât părinții, cât și medicii. Fără fier suficient, corpul nu poate produce hemoglobină. Aceasta înseamnă că țesuturile și organele nu vor primi oxigenul de care au nevoie. 

De cât fier au nevoie copiii și cum prevenim anemia feriprivă la copii? Explicații medicale și sfaturi de prevenție

Fierul este un mineral găsit în totate organismele vii. Este o componentă importantă a hemoglobinei, o parte a globulelor roșii care transportă oxigenul din plămâni în organism. Fierul conferă hemoglobinei puterea de a „transporta” oxigenul în sânge.

Când există deficiență de fier, înseamnă că organismul copilului nu poate produce hemoglobină, așadar există mai putine celule roșii în sânge. Aceasta este o afecțiune numită anemie feriprivă la copii. Când un copil suferă de anemie, mai puțin oxigen ajunge la celule și țesuturi și afectează modul în care organismul funcționează.

Fierul joacă un rol important în funcția musculară, crearea de energie și dezvoltarea creierului. Ca urmare, un copil cu deficit de fier poate avea probleme de învățare și de comportament.

Care este cantitatea de fier de care au nevoie copiii?

În funcție de vârsta lor, copiii au nevoie de diferite cantități de fier:

  • Bebelușii alăptați obțin suficient fier de la mamele lor până la vârsta de 4-6 luni. După această perioadă, aceștia au nevoie ca alimentația să fie diversificată și mesele să conțină hrană bogată în fier, depozitele din primele luni de viață terminându-se în această perioadă. Sugarii cu vârste cuprinse între 7-12 luni au nevoie de 11 miligrame de fier pe zi.
  • Copiii de 1-3 ani au nevoie de 7 miligrame de fier în fiecare zi. O alimentație diversificată îi ajută să asimileze fierul necesar.
  • Între 4 și 8 ani, organismul copiilor are nevoie de 10 miligrame de fier asimilat din alimente precum carnea roșie, leguminoasele sau legumele cu frunze verzi.
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani au nevoie de 8 miligrame de fier pe zi.
  • În adolescență, perioadă de creștere rapidă, organismul are nevoie de fier suplimentar. Băieții ar trebui să primească 11 miligrame de fier pe zi, iar fetele adolescente ar trebui să primească 15 miligrame.

Cum se manifestă anemia feriprivă la copii? Simptome și diagnostic

Anemia feriprivă la copii se dezvoltă în timp. În primul rând, cantitatea de fier din organism scade și copilul începe să aibă deficit de fier. În acest caz, funcția musculară și creierul sunt afectate. Celulele roșii din sânge nu se schimbă prea mult în acest moment, deoarece organismul folosește cea mai mare parte a fierului pentru a produce hemoglobină. Dar în timp, pe măsură ce fierul este consumat, corpul începe să producă mai puține celule roșii și devine anemic.

La acel moment, simptomele pot include:

  • oboseală și slăbiciune
  • pielea palidă, mai ales în jurul mâinilor, unghiilor și pleoapelor
  • bătaia rapidă a inimii sau un murmur de inimă
  • iritabilitate
  • apetit scăzut
  • amețeli sau sensibilitate la lumină

Cum se pune diagnosticul?

Anemia feriprivă la copii este adesea observată în timpul unui control medical. Este bine ca bebelușii să primească teste de sânge pentru anemie în primul an de viață. Medicii recomandă testarea uneori mai devreme pentru anumiți copii, cum ar fi copiii prematuri, care au cantități mai mici de fier în corpul lor la naștere decât copiii născuți la termen.

Pediatrul sau medicul de familie poate lua în considerare posibilitatea unei deficiențe de fier la un copil care este obosit și slab. Consultul costă în adresarea unor întrebări despre dieta și creșterea copilului și poate recomanda un test de sânge pentru a verifica nivelurile de hemoglobină sau de fier. De asemenea, medicul poate face un test de scaun, deoarece anemia feriprivă la copii poate fi uneori cauzată de pierderea treptată a unor cantități mici de sânge prin tractul intestinal.

Deficitul de fier la copii poate fi prevenit! Iată câteva recomandări medicale

    • Sugarii mai mici de 1 an trebuie să bea numai lapte matern sau o formulă pentru sugari care conține fier și trebuie diversificați la 6 luni, alimentele bogate în fier adăugate cât mai repede în alimentația lor.
    • Alimentația copiilor ar trebui să includă mai multe alimente bogate în fier. Surse bune de fier sunt: carne roșie, carne de pasăre, somon, ton, gălbenuș de ou, legume verzi cu frunze, mazăre uscată și fasole, melasă, fructe uscate și stafide, pâine îmbogățită cu cereale integrale.
    • Absorbția fierului se face mai ușor dacă orgaismul primește în același timp și vitamina C. Oferiți copiilor alimentele bogate în fier alături de alimente sau băuturi bogate în vitamina C (roșii, broccoli, suc de portocale, căpșuni etc.)
    • Încercați să gătiți alimente într-o tigaie din fontă, care vă poate ajuta să îmbogățiți alimentele cu fier.
    • Academia Americană de Pediatrie recomandă ca toți copiii să fie testați pentru anemie feriprivă între 9 luni și 12 luni și, pentru cei care au factori de risc pentru deficitul de fier, testarea să se repete la vârste mai mari. În funcție de rezultatele screening-ului, medicul copilului dumneavoastră vă poate recomanda un supliment de fier pe cale orală sau o testare suplimentară.
    • Frecvent, medicii recomandă suplimentele alimentare combinate, care să ajute organismul să obțină doza optimă de fier. O soluție bine tolerată și recomandă copiilor de peste 1 an este siropul Alinan® Happy Ferro®, o combinație unică de acid folic, vitamina B12 si fier bisglicinat, cea mai absorbabilă și mai ușor tolerata formă de fier, care nu provoacă reacții gastrice, dureri abdominale, stări de vomă, greață sau constipație.  Alinan® Happy Ferro® este ușor de administrat copiilor, iar gustul bun de caramel îi face să-l ia cu plăcere. Este potrivit sugarilor, preșcolarilor și școlarilor pentru a acoperi aportul zilnic recomandat de fier.

 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa