Grija față de sănătatea proprie și a familiei este pentru fiecare dintre noi în topul listei cu rezoluții pentru 2023. Ca să te bucuri de sănătate, începe noul an cu un obiectiv clar: un set de analize periodice de prevenție pentru fiecare membru al familiei, de la mic la mare. Iată ce analize recomandă medicii pentru fiecare.
Sănătatea familiei este esențială pentru a te bucura de o stare de bine pe parcursul noului an. Ca să poți avea grijă de tine și de familie, trebuie să te asiguri periodic că sunteți cu toții în cea mai bună stare de sănătate. De aceea, include pe lista de rezoluții pentru noul an un obiectiv ușor de îndeplinit chiar din prima lună a lui 2023: un pachet de analize pentru fiecare membru al familiei tale.
Cum afli de ce analize periodice ai nevoie pentru tine și copii
Testele de sânge și diferitele investigații de prevenție variază foarte mult în funcție de vârsta copilului sau adultului, dar și de alte criterii, precum sexul, greutatea corporală, istoricul medical al familiei, obiceiurile alimentare, vicii precum fumatul și bolile diagnosticate deja.
În funcție de toate aceste criterii, poți afla printr-o metodă foarte simplă care sunt analizele periodice de care aveți nevoie, de la mic la mare. Răspunzând la câteva întrebări, Senzorul de sănătate dezvoltat de Synevo România generează pachete personalizate de analize gândite special de către medicii de laborator pentru fiecare vârstă și în funcție de stilul de viață al fiecărui pacient.
Printr-un algoritm de selecție a analizelor în baza criteriilor selectate, Senzorul de sănătate sugerează analizele de care are nevoie un copil sau un adult. Acest instrument este foarte util în situațiile în care accesul la medicul de familie sau pediatru este mai dificil, așa cum adesea se întâmplă.
Află mai multe din acest articol despre cum funcționează Senzorul de sănătate.
„Peste 40% dintre pacienții Synevo vin la analize fără recomandarea specialistului, iar Senzorul de sănătate poate fi un prim pas, un ghid spre o evaluare personalizată”, a explicat pentru Totul despre Mame asistent universitar dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România.
Între 12 decembrie 2022 și 28 februarie 2023, Synevo România derulează o campanie de prevenție prin care poți beneficia de 15% reducere la orice pachet de analize de prevenție personalizate prin intermediul Senzorului de Sănătate sau la oricare dintre profilurile modulare de analize pentru femei, bărbați sau copii disponibile atât în centrele Synevo, cât și în shop-ul online.
Analize periodice recomandate copiilor
În general, după vârstă de 2 ani, toți copiii ar trebui să efectueze teste de sânge – o dată la doi ani dacă nu au probleme de sănătate care să necesite o frecvență mai mare de atât. Până la această vârstă, dacă dezvoltarea este armonioasă și medicul copilului nu recomandă altfel, analizele nu sunt considerate necesare.
Cât despre testele de sânge recomandate, din setul de analize de bază nu trebuie să lipsească:
- hemograma;
- feritina;
- glucoza serică;
- creatinina serică;
- bilirubina totală;
- alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT).
- calciul ionic.
Hemograma oferă informații importante despre statusul imun al copilului, iar împreună cu feritina (utilă în aprecierea depozitelor de fier din corp), ajută la depistarea unei posibile anemii.
Glucoza serică (glicemia) se recomandă pentru evaluarea riscului de diabet și este o analiză foarte importantă în contextul actual, în care prevalența acestei boli este într-o continuă creștere printre copii și adolescenți, după cum semnalează specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății.
„Creatinina, bilirubina și alaninaminotransferaza sunt teste prin care verificăm sănătatea rinichilor și a ficatului. Ele sunt importante la orice vârstă, indiferent de stilul de viață”, detaliază dr. Antoanela Curici.
Nu în ultimul rând, verificarea calciului trebuie să facă parte din testele de bază pentru copii și adolescenți. Un aport necorespunzător de calciu în intervalul de vârstă 14-18 ani poate afecta creșterea oaselor.
Aceste analize de bază pentru copii și adolescenți pot fi completate cu alte câteva teste importante:
Magneziul seric
Acest mineral ajută la absorbția calciului, fiind important, deci, pentru creșterea osoasă. În perioada adolescenței, care este marcată de un ritm de creștere accelerat, fetele în mod deosebit se confruntă cu o carență de calciu și magneziu. Determinarea lor din sânge este, așadar, cu atât mai importantă în adolescență.
O altă problemă întâlnită frecvent în perioada adolescenței este anemia prin deficit de fier, care afectează, de asemenea, fetele într-o măsură mai mare decât băieții.
Analize pentru tiroidă
Tot vârsta adolescenței este momentul în care trebuie să verificăm sănătatea tiroidei. Această glandă are un rol foarte important în dezvoltarea fizică și cognitivă, iar adolescența aduce o furtună hormonală în organism care-i poate afecta buna funcționare.
Dozarea TSH este recomandată la această vârstă pentru depistarea unor eventuale boli tiroidiene. TSH este un hormon cu rol în reglarea cantității de hormoni tiroidieni din sânge. Nivelul scăzut al acestuia semnalează o producție crescută de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Când nivelul TSH este peste valoarea de referință, acest lucru arată că tiroida nu produce suficienți hormoni (hipotiroidism).
Profilul lipidic
Colesterolul crescut nu mai este o problemă care afectează doar adulții. Pe fondul alimentației dezechilibrate, nesănătoase, sedentarismului și obezității care afectează un număr tot mai mare de copii și adolescenți, aceste probleme sunt frecvente acum și în rândul lor.
Ghidul Societății Americane de Pediatrie recomandă ca prima testare a colesterolului să aibă loc în intervalul 9-11 ani și chiar mai devreme de atât în cazurile în care copilul suferă de obezitate sau dacă părinții ori bunicii au boli cardiovasculare de la vârste tinere.
Grăsimile din sânge pot fi evaluate prin intermediul unei analize numite profil lipidic. Ea oferă informații despre nivelul colesterolului total, colesterolului HDL („bun”), colesterolului LDL („rău”) și trigliceridelor.
Vitamina D
Testul 25-OH-vitamina D este important pentru depistarea unui posibil deficit de vitamina D care poate favoriza rahitismul la copii. Există un motiv în plus pentru care ar trebui să includem această analiză pe lista testelor de prevenție de la început de an: „un nivel optim de vitamina D ajută celulele imune să funcționeze în parametri optimi și să limiteze infecțiile respiratorii”, explică specialistul în medicină de laborator.
Dacă, în urma testării, identificăm un deficit, îl putem corecta astfel încât să ne putem bucura de o iarnă fără răceli.
Examenul de urină
Această analiză este recomandată cu o frecvență anuală fiecărei categorii de vârstă. „Împreună cu creatinina și ureea serică, examenul de urină – biochimie și sedimente – ne oferă foarte multe informații despre cum funcționează rinichii, cât de bine filtrează bariera de la nivelul lor”, potrivit medicului Antoanela Curici.
Răceală sau alergie? Testul care le diferențiază
În sezonul rece, infecțiile respiratorii sunt foarte frecvente la copii, dar la fel sunt și alergiile de tip respirator. Pentru că au manifestări respiratorii foarte asemănătoare, părinții au adeseori dificultăți în a deosebi răcelile de alergii. Pentru aceasta, au la dispoziție o analiză de sânge care diferențiază cele două patologii: testul Phadiatop Infant.
„Acesta este un test cu un amestec echilibrat de alergeni, astfel încât să arate eventuala predispoziție de a dezvolta boli alergice – atât de tip respirator, cât și alimentar. Un rezultat pozitiv, care este însoțit de cele mai multe ori și de simptomatologie, impune efectuarea unor analize suplimentare pentru a depista alergenul la care copilul reacționează și pentru a lua măsuri specifice fiecăruia în parte”, explică dr. Antoanela Curici.
Analize periodice recomandate femeilor
Indiferent de vârstă sau de stilul de viață, analizele de bază recomandate femeilor trebuie să includă:
- o hemogramă completă;
- transaminazele, enzime care își au originea în ficat și care sunt un bun indicator al bolilor hepatice;
- bilirubina, care oferă și ea informații despre starea ficatului;
- creatinina serică, utilă pentru evaluarea funcției renale;
- acidul uric, ce poate semnala tulburări renale sau prezența gutei, o boală inflamatorie care afectează articulațiile;
- glucoza serică (glicemia), pentru evaluarea riscului de diabet.
Măsurarea periodică a glicemiei este un test foarte important pentru femei și bărbați deopotrivă, în condițiile în care România este una dintre țările cu cea mai ridicată prevalență a diabetului zaharat din Europa. Unul din 10 români are acest diagnostic și aproape unul din trei are prediabet, potrivit datelor publicate de Forumul Român de Diabet. Și mai alarmant este că decesele legate de diabet sunt de două ori mai numeroase la noi, comparativ cu țările mai dezvoltate din UE. Motivul: românii ajung la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.
Minerale importante pentru sănătatea femeii
Din profilul de analize de bază nu trebuie să lipsească dozarea unor minerale importante pentru sănătatea femeilor, recomandă dr. Antoanela Curici:
- feritina (fierul);
- calciul ionic;
- magneziul.
Din adolescență și până la menopauză, femeile au un necesar crescut de fier, spre deosebire de bărbați. Riscul de anemie prin deficit de fier se menține și după vârsta adolescenței la ele, motiv pentru care dozarea acestui mineral rămâne importantă.
Aportul optim de calciu este important pentru a menține densitatea osoasă până la menopauză, iar apoi, pentru a oferi protecție împotriva osteoporozei. Dozarea acestuia poate oferi informații despre prezența unor boli osoase, disfuncții ale glandelor paratiroide, malabsorbție sau hipertiroidism.
Magneziul este important pentru absorbția intestinală și metabolismul calciului, cele două minerale fiind strâns legate între ele. Deficitul de magneziu afectează metabolismul calciului, dar poate provoca și probleme neuromusculare (slăbiciune musculară, tremur, convulsii) sau probleme cardiace – aritmii.
Evaluarea tiroidei
Bolile tiroidiene sunt de 5-8 ori mai frecvente la femei decât la bărbați, potrivit statisticilor American Thyroid Association. Hipertiroidismul și hipotiroidismul sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale tiroidei, iar testul iniţial recomandat pentru diagnosticul lor este dozarea TSH.
Suplimentar, atunci când există o suspiciune de boală tiroidiană, se poate efectua un profil care include și alți parametri: FT4 (tiroxina liberă;) și Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza). Fluctuațiile de greutate, stările de nervozitate și palpitațiile sunt simptome care trebuie să ne orienteze către acest profil de analize pentru afecțiunile tiroidiene.
Profilul lipidic
În perioada fertilă a femeii, riscul de boli cardiovasculare este mai redus decât în cazul bărbaților, însă el nu poate fi exclus. Infarctul miocardic afectează un număr tot mai mare de femei tinere, semnala un studiu al Universității Johns Hopkins. Factorii de risc pentru problemele cardiace apar de la vârste mai tinere, explică specialiștii americani.
Nivelul crescut al grăsimilor în sânge (colesterol și trigliceride) reprezintă una dintre cele mai importante cauze de evenimente cardiovasculare precum infarctul și accidentul vascular cerebral. „Femeile nu accesează teste de screening și prevenție tocmai din cauza mitului conform căruia afecțiunile cardiovasculare nu afectează femeile până la menopauză”, atrage atenția dr. Antoanela Curici.
Profilul lipidic permite evaluarea riscului de boli cardiovasculare și trebuie să facă parte din analizele uzuale recomandate femeilor.
Hemoragii oculte din materiile fecale
Cancerul colorectal face mai multe victime decât orice alt tip de cancer în România. Conform datelor GLOBOCAN (Global Cancer Observatory) din 2020, cancerul de colon a urcat pe primul loc la numărul de cazuri noi, înaintea cancerului de plămâni, sân și prostată.
Pentru că este al doilea cel mai frecvent cancer la femei și al treilea cel mai întâlnit la bărbați, se înțelege necesitatea efectuării unei analize periodice de screening pentru depistarea precoce. Testul de detecție a hemoragiilor oculte în materiile fecale evidențiază pierderi de sânge gastrointestinal care pot avea la origine o formațiune malignă. Depistarea cancerului colorectal în stadii incipiente (stadiile I și II) oferă bolnavilor șanse mari de vindecare.
Testul este recomandat atât femeilor, cât și bărbaților începând cu vârsta de 50 ani, când incidența acestui cancer crește, sau mai devreme în cazul persoanelor care au rude de gradul 1 diagnosticate cu tumori colorectale înaintea vârstei de 60 de ani.
Analize periodice ginecologice
Pe lângă aceste teste uzuale de sânge, orice pachet de analize pentru femei trebuie să cuprindă, an de an, trei investigații ginecologice foarte importante pentru sănătatea reproductivă:
- Diagnostic molecular – infecții cu transmitere sexuală din secreție vaginală/cervicală, prin care pot fi diagnosticate infecții genitale cauzate de bacterii (Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis), virusuri (Herpes simplex – tip 2, Papillomavirus), fungi (Candida albicans) sau protozoare (Trichomonas vaginalis);
- Examenul Babeș-Papanicolau, prin care pot fi depistate celule anormale la nivelul colului uterin ce se pot transforma în celule canceroase;
- Testarea HPV, recomandată periodic tuturor femeilor active sexual. Unele dintre cele aproximativ 100 de virusuri HPV înrudite sunt asociate cu un risc crescut de cancer de col uterin. Organizația Mondială a Sănătății recomandă testarea HPV de screening de la vârsta de 30 de ani și apoi la 5-10 ani.
Analize periodice recomandate bărbaților
Profilul de analize de prevenție recomandat bărbaților trebuie să identifice afecțiunile frecvente la ei, cum sunt bolile cardiovasculare și problemele prostatei, dar și teste pentru evaluarea funcției hepatice, renale sau pentru identificarea riscului de diabet, la fel ca în cazul copiilor și femeilor.
Un profil extins de analize periodice de prevenție pentru bărbați ar trebui să conțină următoarele teste:
- hemograma completă;
- glucoza serică;
- transaminazele;
- bilirubina;
- creatinina serică;
- acidul uric seric;
- ureea serică;
- profilul lipidic (colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol total și trigliceride);
- TSH;
- testul PSA;
- testul de detecție a hemoragiilor oculte în materiile fecale.
Testarea PSA se recomandă pentru screeningul cancerului de prostată și este o analiză de sânge care măsoară nivelul antigenului specific prostatic. „Începând cu vârsta de 50 de ani (sau 40 de ani în cazul existenței unui istoric familial de cancer de prostată), bărbații au indicație de a-și verifica anual nivelul sangvin al antigenului specific prostatic”, potrivit medicului Antoanela Curici.
Nivelul crescut al PSA semnalează o afecțiune a prostatei, dar nu este specific pentru cancerul de prostată. O valoare crescută poate semnala și suferințe benigne ale acestui organ, precum adenomul de prostată (prostată mărită în volum) sau prostatita (o inflamație a prostatei). În aproximativ 25% dintre cazuri, cancerul de prostată nu influențează antigenul specific prostatic. În ciuda acestei limitări, testarea PSA rămâne cea mai eficientă metodă de screening pentru această maladie.
Tu când ți-ai făcut ultima oară analizele?
Prevenția sau monitorizarea stării de sănătate nu este o prioritate pentru o bună parte dintre români, iar pandemia de COVID-19 a acutizat tendința de a amâna sau evita analizele medicale e și vizitele la medic. În pandemie, un sfert dintre români (23%) nu și-au făcut deloc analize de sânge, iar 29% nu au apelat la investigații de monitorizare sau prevenție, semnala un studiu Ipsos derulat în iulie 2021.
În lipsa unei afecțiuni cronice sau acute, comportamentul românilor este mai puțin orientat spre prevenția problemelor de sănătate, mai arată studiul menționat. Dacă amânăm sau evităm diferitele analize periodice de prevenție, riscăm să ne confruntăm cu boli în stadii avansate de evoluție și cu numeroase complicații, adesea ireversibile.