În cazul în care ai depistat o căpușă pe corpul tău sau al copilului, după extragere trebuie să urmezi un protocol pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire și, suplimentar, poți face analize pentru Lyme, care să confirme sau infirme infecția. După urmarea protocolului, poți face două tipuri de teste: analiza de laborator a căpușei, pentru a afla dacă este sau nu purtătoare a bacteriei periculoase, și analize de sânge pentru persoana mușcată, pentru a depista anticorpii specifici bolii.
Primăvara și vara, când plimbările în natură sunt frecvente, riscurile de a reveni acasă cu o căpușă înfiptă în piele sunt destul de mari, mai ales dacă ai frecventat locuri sălbatice sau parcuri cu iarbă înaltă și spații care nu au fost stropite contra căpușelor. Totuși, un număr redus de căpușe sunt infectate, iar dintre acestea, doar o parte te pot îmbolnăvi, mai ales dacă extragerea s-a produs târziu (mai mult de 24 de ore după mușcătură) și printr-o metodă greșită. Experții Centrului American pentru Prevenția Bolilor Transmisibile spun că o căpușă trebuie să stea între 36 și 48 de ore pentru a transmite boala Lyme. Chiar și în cazul în care o persoană a fost infectată, cu tratament adecvat și luat la timp, lucrurile pot fi ținute sub control.
Locul trebuie urmărit timp de 30 de zile
Protocolul clasic prespupune extragerea integrală și corectă a căpușei (cu o pensetă specială și fără a aplica substanțe de orice natură pe ea), dezinfectarea locului, administrarea tratamentului cu antibiotic (doxicilină pentru adulți și amoxicilină/ claritromicină pentru copiii mai mici de 8 ani, în dozele recomandate de medic), urmărirea locului pentru a identifica un posibil eritem și, dacă acesta apare, analize suplimentare. Eritemul specific (un cerc roșu în jurul mușcăturii) indică infectarea și apare de obicei după 7-10 zile, dar această perioadă se poate prelungi până la 30 de zile.
Părinții sunt uneori confuzi în privința tratamentului profilactic pentru copii, pentru că unii medici recomandă antibiotic imediat după extragerea unei căpușe, indiferent de cât timp a trecut de la atașare, iar alții consideră că riscurile sunt mai mari doar în cazul căpușelor care au stat atașate 36 de ore sau mai mult și că doar atunci se justifică administrarea antibioticului, ca măsură de prevenție.
Iată ce prevede protocolul indicat de Ministerul Sănătății:
De multe ori, mai ales în cazul copiilor, temerile legate de o posibilă infectare persistă chiar și după urmarea protocolului indicat de medic și chiar dacă nu a apărut niciun semn distinctiv în locul în care a fost atașată căpușa. Anxietatea nu este neaparat una nefondată, pentru că, uneori, rar, boala Lyme se poate instala fără a fi semnalizată pe piele. 20% dintre pacienții cu Lyme nu au dezvoltat eritemul specific.
Prin urmare, pentru siguranță, chiar și în lipsa semnelor și a simptomelor specifice, poți opta pentru una dintre cele două variante de mai jos sau chiar pentru ambele.
Iată detaliile pe care trebuie să le cunoști:
- CITEȘTE ȘI: Medic infecționist: „După ce veniți din parc, controlați copiii de căpușe din cap până în picioare”
Varianta 1: Testarea căpușei în laborator
Testarea căpușei este un demers opțional, unii medici îl recomandă, iar alții nu, însă poate fi o măsură suplimentară care să mai reducă din anxietatea provocată de riscul îmbolnăvirii. Acest demers nu trebuie să înlocuiască urmarea protocolului clasic, care presupune tratamentul profilactic stabilit de medic și urmărirea semnelor și a simptomelor care pot indica infectarea.
Testul care se face în astfel de situații căpușei extrase se numește Borrelia burgdorferi ADN și este disponibil în unele laboratoare de parazitologie ale facultăților de medicină veterinară și în în laboratoare ale clinicilor private. În laboratoarele private, acest test costă în jur de 334 de lei, iar rezultatul se obține în maximum 10 zile. Atenție, laboratoarele nu acceptă pentru analiză căpușe care au fost strivite sau ținute în alcool, formol sau alți conservanți.
În cazul în care rezultatul acestui test este unul pozitiv, nu înseamnă neaparat că persoana de pe care s-a extras căpușa este infectată. Pasul următor îl reprezintă un control la medicul infecționist și analize de sânge, urmate de tratament, dacă se adeverește infectarea.
Varianta 2: Analize pentru Lyme
Analizele de sânge care infirmă sau confirmă îmbolnăvirea se fac, cel mai devreme, la două săptămâni de la mușcătură, timp necesar pentru formarea anticorpilor specifici. „Dacă ne grăbim cu testarea, nu vom avea un rezultat concludent”, atenționează dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul „Matei Balș” din București. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la smartliving.ro, dr. Marinescu precizează că nivelul anticorpilor IgM atinge un vârf la 3-6 săptămâni de la debutul bolii, după care scade treptat, iar anticorpii de tip IgG devin detectabili după 4-6 săptămâni de la infectare.
Pentru confirmarea bolii, se fac două teste de sânge: primul măsoară anticorpii anti-Borrelia IgG și IgM, iar dacă iese pozitiv, se recurge la cel de-al doilea test (Western Blot), cu o specificitate mai mare pentru acești anticorpi. În cazul primului test, rezultatul poate fi fals pozitiv dacă pacientul suferă de boli reumatoide, lupus, mononucleoză sau dacă există reacții încrucișate cu anticorpi față de bacterii similare. Prin urmare, doar un rezultat pozitiv la ambele teste arată sigur prezența infecției în organism.
Metode de a preveni mușcăturile de căpușe
Pentru a evita îmbolnăvirea și stresul determinat de o potențială infectare, iată care sunt recomandările, valabile atât pentru adulți, cât și pentru copii:
- Evită locurile cu iarbă înaltă, preferate de căpușe, iar dacă locuiești la curte asigură-te că iarba este tunsă în permanență.
- Când mergi la iarbă verde sau în diverse locuri cu vegetație, poartă haine lungi, de culoare deschisă, și scutură-le bine înainte de a intra în casă.
- Spală hainele pe care le-ai purtat în natură la temperatură ridicată, pentru că apa rece sau călduță nu omoară căpușele.
- Folosește soluții speciale anti căpușe, care se aplică pe piele și pe haine. Atenție, alege-le pe care menționează explicit eficiența împotriva căpușelor!
- Verifică-ți piele imediat ce te întorci din locuri cu vegetație. Căpușele se fixează, de obicei, în zonele cu piele umedă și fină: la axilă, inghinal, în spatele genunchilor, în spatele urechii, în buric, pe scalp.