Alte cazuri de purtători de meningococ la ”Gheorghe Lazăr”. Elevii fac tratament cu antibiotic

Theodora Fintescu, redactor

După decesul elevei de 18 ani diagnosticată cu meningită meningocogică fulminantă, Direcția de Sănătate Publică a testat 61 de elevi și 10 profesori de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, unde învăța tânăra.

Ministrul Sănătății a publicat astăzi, 24.04, rezultatele testelor. Conform acestora, în cazul unuia dintre elevii testați, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. ”Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă. Menționăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată. În data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică.

Rezultatul altor doi elevi: pozitiv- clinic sănătos

În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș. După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

În afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea și alte persoane. Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt și doi elevi ai Liceului Gheorghe Lazăr care, în urma testelor efectuate la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”, au fost depistați pozitiv – clinic sănătos.

Tratamentul cu antibiotic împiedică transmiterea bacteriei

Nici acești elevi nu au avut contact direct cu tânăra, ei învățând în altă clasă. Și în aceste cazuri, pe măsură ce au fost depistate, în 23 și 24 aprilie, au fost recoltate probe de exsudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător.

Conform specialiștilor de la Ministerul Sănătății, profilaxia cu antibiotic administrată la contacții direcți elimină eventuala stare de portaj. ”Portajul meningococului este o stare normală pentru 10-20% din populație, nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidență în jur de 1 la 100.000 de persoane”.

O tânără de 15 ani a decedat din cauza meningitei

Un alt caz de infecție cu meningococ a fost confirmat în 22 aprilie 2019, în  județul Botoșani. În acest caz, pacienta se afla sub tratament și evoluția este bună. În cursul zilei de 23 aprilie 2019, autoritățile sanitare au confirmat al treilea caz de infecție cu meningocococ la o elevă din județul Vaslui. În acest caz, tânăra a dezvoltat o formă fulminantă a infecției, care a dus la deces.

Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supraviețuiește în mediu, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și la uscăciune.

În România au fost înregistrate doar cazuri izolate, fără legatură între ele. Contacții au fost testați de autoritățile de sănătate publică și au primit profilaxie cu antibiotic.

Anual, în țara noastră sunt diagnosticate câteva zeci de cazuri, dintre care circa 20%  se soldează cu decese, conform datelor Ministerului.

Ce este meningita și care sunt simptomele

Meningita reprezintă o inflamație a meningelor, mucoasele ce învelesc creierul și măduva spinării, iar simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale inflamației creierului, encefalita. Este o afecțiuni gravă care, netratată la timp, poate duce la diferite complicații sau chiar deces. Există meningită virală și meningită bacteriană, aceasta din urmă fiind mai grav și cu evoluție fulminantă. Simptomele meningitei sunt următoarele:

Doctorul Mihai Craiu, pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, a a dus o serie de precizări privind cauzele bolii, simptomele și modul în care trebuie tratată.

Simptomele de boală sunt următoarele: febră, vărsături în jet (nelegate de mese), durere de cap, confuzie sau amețeală intensă, uneori convulsii sau comă, fotofobie și fonofobie (bolnavul este deranjat de zgomote cu intensitate normală și de lumină, preferă să stea izolat într-o cameră întunecată). De obicei, la copilul mare se produce o contractură a mușchilor (întărire) din zona cefei. Bolnavul nu poate să pună bărbia în piept sau, dacă face medicul aceasta mișcare, apare durere intensă la ceafă.

La sugarii care au fontanela deschisă se poate observa o bombare a fontanelei. Acesta poate fi singurul semn de boală, deoarece la sugarii mici pot lipsi semnele de iritație meningeală descrise. Unii pacienți au pe piele erupție purpurică (ca niște vânătăi) de culoare violacee și care nu dispare sau nu pălesc, când sunt apăsate cu degetul.

Prevenirea îmbolnăvirii se face prin respectarea normelor de igienă și prin vaccinare. Vaccinul meningococcic, care se poate face la orice vârstă, previne anumite forme de boală și nu este inclus în schema națională de vaccinare, dar se poate administra opțional.

În ultimii ani, au mai fost mediatizate cazuri de meningită la Sinaia și București, Brașov și Constanța.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa