Peste 11.200 de părinți au apelat serviciul de telemedicină ALOPEDI în primele nouă luni ale lui 2023. În aproape 70% din cazuri, părinții au primit recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu. În primele trei trimestre ale anului 2023, 1.620 de solicitări au fost pentru probleme respiratorii. Pentru probleme digestive – vărsături, diaree și dureri abdominale – s-au înregistrat 1.454 de apeluri, conform cifrelor raportate de ALOPEDI pe pagina de Facebook.
ALOPEDI este un serviciu de telemedicină gratuit pentru părinți, înființat în 2014 de către medicii pediatri de la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj Napoca. Astfel, părinții care au nevoie urgență de consult pediatric pot suna la numărul de telefon 0364917 la orice oră și în orice zi a săptămânii. Finanțarea liniei de gardă se face de la bugetul de stat, iar numărul de telefon este un număr cu tarif normal, putând fi accesat din orice rețea. Medicii înscriși în acest proiect au pregătire în pediatrie și medicină de urgență și au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic.
Cum se face evaluarea stării de sănătate la telefon
Evaluarea gravității se face pe baza unor algoritmi, explică dr. Daniela Dreghiciu, medic coordonator ALOPEDI, pentru Totul Despre Mame. „Părinții răspund unei cascade de întrebări în urma cărora medicul decide momentul și locul în care este necesar consultul. În cazul copiilor care pot fi îngrijiți la domiciliu, părinții sunt ajutați cu sfaturi privind îngrijirea copilului bolnav. De asemenea, li se explică semnele de alarmă la apariția cărora trebuie să se adreseze unui serviciu medical”, spune doctorul.
Astfel de consultații gratuite și urgente îi ajută pe părinți să se liniștească atunci când intră în panică, să parcurgă pașii corecți pentru tratarea copiilor sau să meargă la cel mai potrivit spital atunci când se impune acest lucru. Anul acesta, datorită evaluărilor făcute de către medicii cu experiență din cadrul serviciului ALOPEDI, 7 copii au beneficiat la timp de intervenția echipajului medical de urgență.
Potrivit medicului coordonator al acestui serviciu, apeluri provin din toată țara, dar și din străinătate. Mai mult de jumătate dintre acestea (55%) provin din Cluj. De la începutul anului, 147 de apeluri au fost primite de la părinții români aflați în alte țări.
Cine sunt medicii care răspund la telefonul Alopedi
Consultațiile telefonice sunt oferite de 30 de medici: Baichoo Adriana, Balea Daniela, Bâlc Valentina, Bența Ioana, Boboc Cristina, Bucur Mihai, Bud Camelia, Bulata Bogdan, Burlac Oleg, Căbulea Ramona, Chintoan Elena, Chira Anca, Colț Cătălina, Dreghiciu Dana, Epure Anamaria, Gagu Gabriela, Gherman Cristina, Harambaș Lia, Kozma Dan, Kudor Liana, Lazăr Călin, Maghear Andreia, Mate Edina, Moisiuc Simona, Oprean Andreea, Szilagyi Boglarka, Toth Timea, Vanani Oana, Vizitiu Ramona, Vlașin Diana.
Un raport realizat de cei implicați în acest proiect arată că problemele pentru care s-a cerut sprijin cel mai des la 0364917 sunt de natură respiratorie, febră și probleme digestive. Serviciul este accesat în principat de clujeni, dar și de părinți din București, Prahova, Brașov și Timiș.
Ce spun părinții care au sunat la ALOPEDI
Părinții care au apelat la medicii clujeni au doar cuvinte de laudă:
„Sunt cei mai profesioniști!5 zile consecutive am stat acasă cu copilul,se simțea foarte rău,a vomat, iar la spital mi s-a spus sa merg acasă deoarece copilul nu are nimic….Am sunat la Alopedi,mi-a răspuns o voce calda,m-a ascultat și m-a abordat cu blândețe și răbdare…am fost îndrumata către UPU unde am dat peste o doamna dr nemaipomenita,dr Daniela Dregheciu!Va multumesc Alopedi,va multumesc doamna dr,sunteți o binecuvântare Pt copii și părinții care va întâlnesc!!!”
Sunt de doua zile acasa, dupa ce am nascut si am sunat (deja) de 2 ori aici. Medici fanstastici cu sfaturi nemaipomenite si de-o blandete si intelegere cum rar mai intalnesti. Va multumesc din suflet si sunt sigura ca ne vom auzi in curand! Cu drag, bebe Ema si mama Simona.
Inspirat de modelul Peditel, alt serviciu destinat părinților
Proiectul a fost creat după modelul Peditel, un serviciu asemănător, pornit de la Cluj în 2014 și extins ulterior în toată țara. Cei care vor să doneze pentru susținerea proiectului ALOPEDI o pot face AICI.