Constipație la copii. Care sunt cauzele și ce rol are alimentația

Raluca Dumitrică
constipație la copii smochine
Iată un ghid care vă spune tot ce trebuie să știți despre constipație la copii.

Constipație la copii. Constipația se tratează și se previne prin alimentație

Se spune adesea „copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari”. Deşi este posibil ca această zicala să aibă în ea un sâmbure de adevăr, putem să spunem şi „copii mici, probleme mari”, iar una dintre aceste probleme mari cu care se confruntă copilaşii încă de la vârste mici este constipaţia. Iată un ghid care vă spune tot ce trebuie să știți despre constipație la copii.

Constipație la copii. Cauzele constipaţiei

Situată pe un loc destul de sus în lista îngrijorărilor părinţilor, constipaţia este dificultatea organismului de a elimina materiile fecale, această problemă digestivă afectând copiii începând cu vârsta de câteva luni şi având episoade de manifestare frecvente sau ocazionale.
Constipaţia apare mai adesea în momentul în care sunt introduse alimentele solide în meniul zilnic al celui mic, dar şi în absenţa unor preparate pline de fibre, a fructelor şi a legumelor din programul zilnic de masă al copilului. Alte cauze sunt şi consumarea constantă a unor produse care împiedică funcţionarea în parametri normali a activitaţii intestinale, lipsa hidratării sau băutul de lapte în exces. În situaţii rare, constipaţia se poate ivi şi din cauza unor afecţiuni metabolice sau organice, dar şi dacă există leziuni în jurul anusului, provocate de un alt episod de constipaţie şi care induc o frică faţă de momentul mersului la wc.

Constipație la copii. Alimentaţia potrivită pentru prevenirea constipaţiei

Pentru că un copil hrănit la sân are şanse foarte mici să fie constipat, laptele matern este unul dintre alimentele minune care ţin constipaţia la distanţă, iar datorită lui bebeluşii alăptaţi exclusiv nu au decât în situaţii extreme această problemă. După începerea diversificării, se întâmplă ca mulţi copilaşi să aibă dificultăţi în eliminarea materiilor fecale, din pricină că anumite alimente conţin factori favorizanţi în această direcţie.

De mare ajutor în obţinerea unui tranzit intestinal normal pentru copii sunt fructele şi legumele. Atenţie, însă! Deşi acestea sunt recomandate în prevenirea constipaţiei, nu înseamnă că toate se înscriu pe lista celor mai buni prieteni ai organismului în lupta cu problema digestivă. Perele, prunele, piersicile, caisele, merele, kiwiul, ananasul, strugurii,  smochinele şi curmalele și legumele ca mazărea, fasolea, salata verde, broccoliul, spanacul, dovleacul sau urzicile sunt cele mai prietenoase cu digestia.

Tot de ajutor în alimentaţia împotriva constipaţiei la copii sunt fibrele care se pot găsi în cereale integrale, pâinea graham, tărâţele de psyllium, care funcţionează ca un laxativ natural, dar şi unele produse lactate precum iaurturile, laptele bătut, sana sau kefirul.

Uleiul de in, mierea, nucile şi alunele (dacă cel mic nu prezintă alergii la acestea) sunt iarăşi foarte bune în lupta cu teribila constipaţie.

De evitat sunt bananele, orezul, morcovii, carnea în exces, pastele făinoase sau alte produse de panificaţie făcute din făină albă, brânza, dar şi produsele pe bază de cacao.

Trebuie reţinut că nu se poate vorbi de constipaţie la copii dacă cel mic reuşeşte să elimine fără disconfort materiile fecale chiar şi o dată la 3-4 zile, iar consistenţa acestora este moale. De asemenea, deşi părintele poate aplica aceste sugestii referitoare la alimentaţie în vederea ameliorării digestiei, nu trebuie să uite că medicul pediatru este singurul în măsură să analizeze fiecare situaţie în parte în cazul în care remediile aplicate nu funcţionează, iar copilul trece printr-o reală suferinţă din pricina constipaţiei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa