Alimentația copilului în timpul tratamentului cu antibiotice

Ramona Dinescu
alimentatia-in-timpul-antibioticelor-totul-despre-mame

Alimentația copilului în timpul unui tratament cu antibiotice trebuie atent supravegheată deoarece, în funcție de tipul de antibiotic administrat, eficiența acestor medicamente poate fi anulată, redusă sau potențată.

Se știe deja că grapefruitul, sarea, laptele sunt alimente ce pot perturba acțiunea antibioticelor. Mai puțin știut este că acest fapt se datorează anumitor substanțe ce se găsesc în unele alimente sau în unele băuturi care pot modifica pH-ul la nivel gastrointestinal, ceea ce influențează gradul de absorbție al antibioticelor.

De aceea, atunci când copilului îi este prescris un anumit tratament medicamentos, este indicat să întrebi medicul dacă există restricții alimentare.

Citește și: Avertizare: ne îndreptăm cu paşi repezi spre era post-antibiotice

Printre alimentele care se comportă „bizar” se numără grapefruitul. În ciuda faptului că este unul dintre cele mai hrănitoare și mai sănătoase fructe, acesta interacționează cu peste 200 de medicamente, printre care și antibioticele, avertizează specialiștii. De aceea, se recomandă ca acest fruct să fie evitat în orice tip  de tratament medicamentos, cu atât mai mult în cazul antibioticelor, deoarece consumul de grapefruit potențează efectul în cazul anumitor tipuri de antibiotice și îl reduce în cazul altora.

Alimente interzise

De asemenea se recomandă ca în cazul administrării de antibiotice sarea și laptele să fie consumate cu moderație sau deloc. Specialiștii spun că atunci când dăm antibiotice din clasa penicilinelor copiilor, trebuie să le reducem consumul de sare, deoarece o alimentație bogată în sare poate duce la apariția unor colite pseudomembranoase.

Laptele este un alt aliment care trebuie consumat cu precauție atunci când luăm antibiotice, deoarece poate reduce absorbția substanțelor active.

Pe de altă parte, tetraciclina nu trebuie asociată cu alimente bogate în vitamina A, așa cum sunt laptele, brânza, pătrunjelul, spanacul, salata verde, gălbenușul de ou și uleiul de ficat de pește, deoarece pot determina apariția hipertensiunii intracraniene. Totuși, astfel de alimente pot fi consumate la una-două ore după ce a fost administrat antibioticul.

Suplimente benefice

Specialiștii sunt de părere că, în mod natural, flora intestinală are nevoie de aproximativ șase luni pentru a se reface în urma unui tratament de o săptămână cu antibiotice. Aici intervin suplimentele cu probiotice, care corectează mult mai repede aceste dezechilibre. Probioticele ajută la prevenirea alergiilor alimentare și a infecțiilor tractului digestiv, așa că, atunci când copilului tău i se recomandă un tratament cu antibiotice, întreabă-ți medicul ce suplimente cu probiotice ar trebui să urmeze cel mic.

În orice caz, pentru a reechilibra flora intestinală și pentru a proteja ficatul copiilor, este bine ca pe durata tratamentului cu antibiotice micuții să consume alimente bogate în probiotice, precum iaurt, chefir sau sana.

Citește și:
Legătura surprinzătoare dintre tantrumuri şi bacteriile intestinale
Bacteriile şi sarcina – 5 interacţiuni surprinzătoare
Despre antibiotice

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa