Alimentația copilului cu varicelă, la fel de importantă ca izolarea

Teodora Radu
alimentatie varicela

Alimentația copilului cu varicelă. Dieta unui copil care a fost diagnosticat cu varicelă trebuie să se bazeze pe principiile unei alimentaţii sănătoase, adică fără mâncăruri cu grasimi, fără prăjeli, dulciuri rafinate şi sucuri cu acid. De asemenea, alimentația copilului cu varicelă nu trebuie să fie prea condimentată sau fierbinte, pentru a nu intensifica durerile cauzate de erupţiile de la nivelul gurii.

Înainte de toate, medicul pediatru Cristian Tofan și medicul nutriționist Gabriela Marinescu atrag atenția în volumul „Alimentația copilului mic“ că varicela este o boală infectocontagioasă eruptivă, caracterizată prin erupții veziculare (similare cu arsurile) pe piele și, uneori, în gură. Prin urmare, alimentația copilului cu varicelă este influențată mult de simptomele bolii, de cele predominante.

Alimentația în timpul febrei

În afară de bubițe pe tot corpul, cel mic suferă și din pricina febrei? Nu te panica! Înarmează-te cu calm și rămâi stăpână pe situație. Copilul cu temperatură mare are nevoie de multe lichide, cum sunt ceaiurile și compoturile.

Prepară-i supe strecurate sau pasate, sucuri din fructe proaspete și oferă-i lactate degresate și brânză de vaci. Îi poți găti budinci, piureuri din legume și fructe, ca să poată înghiți ușor.

Alimentația copilului cu varicelă după încheierea episodului febril

După ce și-a revenit cât de cât după febră, iar bubițele din guriță s-au mai rărit, cel mic poate trece ușor-ușor la dieta normală, potrivită vârstei lui și simptomelor care însoțesc varicela.Mai precis, pot apărea dureri de cap, dureri abdominale și în gât, scrie diethealthclub.com.

Iar erupțiile pe piele seamănă inițial cu niște mușcături de insecte, care se transformă apoi în vezicule roșii, umplute cu lichid.

Printre alimentele care ajută sistemul imunitar să lupte eficient cu virusul se numără portocalele și alte citrice, bogate în vitamina C și antioxidanți. Ar fi ideal să-i dai copilului măcar un pahar cu suc proaspăt de portocale (suc preparat în casă, pentru a evita aditivii și adaosul nefiresc de zahăr, care slăbesc și mai tare sistemul imunitar).

Ceaiurile sunt binevenite

Ceaiurile din plante sunt și ele mai mult decât binevenite în alimentația copilului cu varicelă. Aromate și cu proprietăți benefice organismului sunt cele preparate din scorțișoară, busuioc și mușețel.

Alte produse care întăresc imunitatea și ajută corpul să lupte și să elimine virusul sunt morcovii, ouăle, tofu, nucile caju, ghimbirul, usturoiul, sfecla roșie și fructele de pădure intens colorate, cum sunt afinele.

Îți recomandăm și următoarele articole dedicate subiectului VARICELĂ: 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa