Alimentația copilului cu varicelă. Dieta unui copil care a fost diagnosticat cu varicelă trebuie să se bazeze pe principiile unei alimentaţii sănătoase, adică fără mâncăruri cu grăsimi, fără prăjeli, dulciuri rafinate şi sucuri cu acid. De asemenea, alimentația copilului cu varicelă nu trebuie să fie prea condimentată sau fierbinte, pentru a nu intensifica durerile cauzate de erupţiile de la nivelul gurii.
Înainte de toate, medicul pediatru Cristian Tofan și medicul nutriționist Gabriela Marinescu atrag atenția în volumul „Alimentația copilului mic“ că varicela este o boală infectocontagioasă eruptivă, caracterizată prin erupții veziculare (similare cu arsurile) pe piele și, uneori, în gură. Prin urmare, alimentația copilului cu varicelă este influențată mult de simptomele bolii, de cele predominante.
Ce este varicela?
Varicela este o infecție care provoacă o erupție cutanată cu mâncărime, asemănătoare veziculelor. și este provocată de un virus numit varicela-zoster. Varicela este foarte contagioasă, dar este mult mai puțin comună astăzi, deoarece există un vaccin care te protejează de el. Copiii sunt cei mai susceptibili de a face varicela, dar și adulții neimunizați pot fi afectați.
Înainte de disponibilitatea primului vaccin împotriva varicelei în 1995, aproape toată lumea a suferit această boală în copilărie. Dar, de la sfârșitul anilor 1990, rata de infectarea scăzut cu aproape 90%. Astăzi, majoritatea copiilor primesc un vaccin împotriva varicelei ca parte a programului lor de imunizare de rutină. Odată ce ai avut varicela, nu o vei mai lua de la o altă persoană. Dacă nu ești vaccinat, poți face la orice vârstă, iar adulții care se îmbolnăvesc fac forme ceva mai grave decât ale celor mici.
Care sunt cele trei etape ale varicelei?
Cele trei etape ale varicelei se referă de obicei la felul în care arată erupția cutanată:
- Etapa 1 este o erupție roșie și cu denivelări. Acest lucru poate dura câteva zile.
- Etapa 2 este o erupție cutanată cu vezicule pline de lichid. Acestea se deschid după aproximativ una sau două zile.
- Etapa 3 este atunci când veziculele se usucă. Această etapă durează și câteva zile.
- Chiar dacă erupția trece prin trei etape, pot apărea toate tipurile de bășicuțe în același timp. Aceasta înseamnă că unele se pot forma, în timp ce altele se deschid deja. Întreaga erupție cutanată poate dura până la aproximativ 10 zile.
De unde începe de obicei varicela? De obicei, apare mai întâi pe față și pe trunchi (piept și spate). De acolo, se răspândește în restul corpului până la degetele de la mâini și de la picioare.
La ce vârstă se poate face? Acum că există un vaccin pentru prevenirea varicelei, majoritatea copiilor din România nu fac varicelă. Dar la cei care nu sunt vaccinați, este mai frecvent să-l facă între 3 și 6 ani.
De ce este rară varicela acum? Varicela nu este la fel de comună ca odinioară, deoarece vaccinul împotriva varicelei a redus foarte mult numărul de cazuri.
Simptome și cauze
Simptomele varicelei sunt ușor de observat. Acestea apar, de obicei, în următoarea ordine:
- Febră.
- Senzație de oboseală.
- Durere de cap.
- O durere de stomac care taie pofta de mâncare.
- O erupție cutanată însoțită de mâncărime și care arată ca multe vezicule mici.
- Bubițe umplute cu un lichid care arată ca o apă lăptoasă.
- Cruste după spargerea veziculelor.
- Pete pe piele.
- Cruste care se estompează.
- Copiii care au fost vaccinați împotriva varicelei sunt de obicei protejați. Dar vaccinul nu este 100% eficient și unii copii vor avea o infecție ușoară, în ciuda faptului că le-a fost administrat. Vestea bună este că aceste infecții „recursive” sunt de obicei foarte ușoare.
Cum se răspândește varicela?
Copiii se pot îmbolnăvi de varicelă la orice vârstă. După expunerea la virus, cel mic poate părea să fie bine timp de una până la trei săptămâni înainte de a apariția primelor simptome. Copiii pot răspândi virusul de la una până la două zile înainte de a da semne de boală până când toate veziculele formează cruste.
Varicela se răspândește prin:
- Intrarea în contact cu cineva care are boala.
- Respirarea aerului de la o persoană infectată care strănută sau tușește.
- Intrarea în contact cu fluidele din ochii, nasul sau gura unui copil infectat.
Ce complicații sunt posibile cu varicela?
Complicațiile de la varicelă sunt puțin probabile, dar posibile. Acestea pot include:
- Infecții bacteriene ale pielii, sângelui și țesuturilor moi
- Encefalita sau sindromul Reye
- Pneumonie
- Deshidratare
- Probleme legate de coagularea sângelui
- Probleme hepatice
- Chiar și atunci când varicela era răspândită, copiii sănătoși au avut, în general, forme ușoare. Dar varicela poate provoca simptome mai grave la adulți.
Grupele de risc. Copiii sănătoși care fac varicela nu au de obicei complicații grave. Cu toate acestea, a avea un caz sever de varicelă ar putea fi mai periculos pentru:
- Bebelușii al căror părinte natural nu avea varicela sau vaccinul.
- Persoanele însărcinate care nu au avut varicelă.
- Oricine de peste 18 ani.
- Persoanele cu tulburări ale sistemului imunitar.
- Persoanele cu cancer sau HIV.
- Persoanele care urmează chimioterapie.
- Persoanele care au avut un transplant de organe.
Varicela poate fi fatală? Este foarte puțin probabil. Majoritatea copiilor și adulților se recuperează fără complicații. Dintre cei care mor de varicelă, cei mai multi sunt adulți. În 2022, au existat mai puțin de 30 de decese din cauza varicelei în SUA și mai puțin de 1.400 de spitalizări.
- CITEȘTE ȘI: Varicela la gravide. Cum pot fi protejate
Alimentația copilului cu varicelă
Tratamentul varicelei se concentrează adesea pe gestionarea simptomelor. În acest demers, respectarea alimentelor recomandate în această perioadă poate ajuta la reducerea severității simptomelor. Având în vedere acest lucru, iată câteva dintre cele mai bune recomandări pentru copii, atunci când au varicelă:
- Alimente moi. De cele mai multe ori, erupția cutanată nu se limitează la exterior, poate afecta și limba, gâtul și gura. Așadar, se recomandă ca dieta în timpul varicelei să includă alimente moi care nu vor irita aceste leziuni. Alimentația copilului cu varicelă poate conține, așadar, alimente precum: cartofi dulci, piure de cartofi, omletă, fasole și linte, tofu, pui fiert, avocado, pește poșat etc.
- Alimente reci. Deoarece febra este un simptom comun al varicelei, consumul de alimente reci poate ameliora o parte din disconfortul și iritația pe care le experimentează pacientul. Alimente precum înghețata, smoothie-urile, milkshake-urile, brânza de vaci, iaurtul, chefirul etc. pot ajuta la combaterea căldurii la nivel intern. Aceste alimente pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea disconfortului leziunilor bucale.
- Alimente fade. Alimentele condimentate și sărate agravează leziunile bucale ale celui mic, iar hrana ideală de consumat în timpul varicelei nu este foarte condimentată – cu alte cuvinte, mâncarea fadă. Alimentele condimentate pot, de asemenea, să deshidrateze organismul și să streseze sistemul digestiv. Deci, pentru a calma sistemul, alimente precum orezul, pâinea prăjită, pastele și fulgii de ovăz sunt cele mai bune alimente pentru varicelă. Natura blândă a acestor alimente ameliorează iritația orală, împiedică exacerbarea disconfortului cauzat de abraziuni și scade riscul de deshidratare, toate esențiale pentru o recuperare rapidă.
- Legume și fructe non-acide. Alimentația copilului cu varicelă pentru o recuperare rapidă trebuie să includă fructe și legume bogate în nutrienți. Se recomandă, totuși, să consume doar fructe și legume neacide, cum ar fi banane, piersici, pepeni, castraveți, spanac, broccoli și kale, care ar împiedica organismul să elibereze histamine. Histaminele pot crește problemele de inflamație, infecții și mâncărime, care sunt deja simptome comune ale varicelei. Optând pentru alternative non-acide se reduce riscul de infecții și nevoia de a se scărpina, ceea ce previne ulterior iritarea suplimentară a pielii. Includerea fructelor și legumelor non-acide este cea mai bună modalitate de a întări sistemul imunitar pentru o recuperare mai rapidă dupa boala.
Fluidele sunt esențiale
Varicela poate afecta în mod semnificativ zona gurii și gâtului, făcându-l dureros și dificil de mâncat sau de băut. Acest lucru poate crește riscul de deshidratare. Prin urmare, monitorizarea aportului de lichide și asigurarea unei hidratări adecvate este esențială pentru o recuperare rapidă.
Prin urmare, alimentația copilului cu varicelă trebuie să includă lichide precum apă, ceai de plante, băuturi sportive cu conținut scăzut de zahăr și băuturi cu mulți electroliți. Recomandările de mai sus pot ajuta la aprovizionarea organismului cu nutrienții vitali de care are nevoie pentru a depăși boala, ameliorând în același timp severitatea simptomelor.
- CITEȘTE ȘI: Mic ghid de hidratare: să ne împrietenim cu apa!
Alimente de evitat în timpul varicelei
Pentru a îngriji corect copiii care suferă de varicelă, este la fel de important să știi ce să nu mănânce. Anumite alimente pot exacerba disconfortul și pot agrava simptomele varicelei. Deci, pentru o recuperare mai lină, iată câteva alimente de evitat în această perioadă:
- Alimente condimentate și sărate. Pentru a preveni iritarea leziunilor orale, pentru a minimiza disconfortul și pentru a reduce stresul asupra sistemului digestiv, este imperativ să ca cei mici să evite alimentele sărate și picante. Condimentele nu numai că vor încetini recuperarea, ci și vor agrava simptomele varicelei. De asemenea, trebuie să evite consumul de alimente fierbinți, deoarece poate exacerba erupțiile bucale. De asemenea, trebuie evitate alimentele sărate precum bulionul, floricelele de porumb, nucile sărate, sucuri de legume etc.
- Mâncare crocantă. Alimentele tari și crocante au o textură aspră care pot irita rănile bucale, așa că este esențial să fie evitate. Acestea includ chipsuri, floricele de porumb, semințe, covrigei, nuci etc. Consumul acestor alimente nu va face decât să vă prelungească recuperarea și să sporească disconfortul celor mici.
- Alimente grase. Alimentele grase, cum ar fi brânza, carnea roșie și untul, pot stresa sistemul digestiv, crescând astfel șansele de inflamație. Și astfel, grăsimile saturate și grăsimile trans trebuie evitate în special pentru vindecarea mai rapidă a varicelei.
- Alimente acide. Histaminele din alimentele acide pot duce la creșterea inflamației, a infecțiilor și a mâncărimii, care sunt deja simptome comune ale varicelei. De aceea, alimentele acide precum strugurii, ananasul, roșiile, citricele și sucurile din comerț etc., trebuie evitate cu orice preț.
Alimentația copilului cu varicelă înainte și după febră
În timpul febrei
În afară de bubițe pe tot corpul, cel mic suferă și din pricina febrei? Nu te panica! Înarmează-te cu calm și rămâi stăpână pe situație. Copilul cu temperatură mare are nevoie de multe lichide, cum sunt ceaiurile și compoturile.
Prepară-i supe strecurate sau pasate, sucuri din fructe proaspete și oferă-i lactate degresate și brânză de vaci. Îi poți găti budinci, piureuri din legume și fructe, ca să poată înghiți ușor.
După încheierea episodului febril
După ce și-a revenit cât de cât după febră, iar bubițele din guriță s-au mai rărit, cel mic poate trece ușor-ușor la dieta normală, potrivită vârstei lui și simptomelor care însoțesc varicela. Mai precis, pot apărea dureri de cap, dureri abdominale și în gât. Iar erupțiile pe piele seamănă inițial cu niște mușcături de insecte, care se transformă apoi în vezicule roșii, umplute cu lichid.
Printre alimentele care ajută sistemul imunitar să lupte eficient cu virusul se numără portocalele și alte citrice, bogate în vitamina C și antioxidanți. Ar fi ideal să-i dai copilului măcar un pahar cu suc proaspăt de portocale (suc preparat în casă, pentru a evita aditivii și adaosul nefiresc de zahăr, care slăbesc și mai tare sistemul imunitar).
Ceaiurile sunt binevenite
Ceaiurile din plante sunt și ele mai mult decât binevenite în alimentația copilului cu varicelă. Aromate și cu proprietăți benefice organismului sunt cele preparate din scorțișoară, busuioc și mușețel.
Alte produse care întăresc imunitatea și ajută corpul să lupte și să elimine virusul sunt morcovii, ouăle, tofu, nucile caju, ghimbirul, usturoiul, sfecla roșie și fructele de pădure intens colorate, cum sunt afinele.
Îți recomandăm și următoarele articole dedicate subiectului VARICELĂ:
- Când apar complicații, varicela te poate trimite la spital
- Varicela în sarcină. Cum va fi afectat bebelușul
- Vărsatul de vânt (varicela) la copii. Tot ce trebuie să știi despre această boală
- Vărsatul de vânt – perioada contagioasă în care bolnavul trebuie să fie izolat