Alergiile de primăvară la copii. Medicul explică cum pot fi ținute sub control

Ramona Dinescu
copil parc floare padure alergie

Alergiile de primăvară par să fi intrat într-un nou trend. De fapt, din ce în ce mai multă lume suferă de alergii în general și de alergii de primăvară în special. De ce, ne explică Dr. Alina Cernea, singurul medic nutriționist specializat în medicină funcțională din România.

​În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de alergii în rândul adulților, dar mai ales în rândul copiilor mici cu sistemul imunitar imatur. Cauzele alergiilor pot fi multiple iar formele pe care acestea le îmbracă sunt de asemenea variate și depind de slăbiciunile fiecărui organism în parte.

TDM: Ce este de fapt o alergie?

Dr. Alina Cernea, singurul medic nutriționist specializat în medicină funcțională din România: Este răspunsul imunitar al unui organism în contact cu un alergen.

​Alergenul este recunoscut drept inamic iar sistemul imunitar acționează în consecință.​ Cele mai recente cercetări în domeniu arată că alergiile ​sunt rezultatul unor ​dezechilibre ale sistemului imunitar. Aceste dezechilibre la rândul lor pot fi cauzate de un ​cumul de factori ​precum: ​alimentația defectuoasă, stilul de viață nesănătos, poluarea, ​stresul, ​aducerea copiilor pe lume prin cezariană (care privează popularea intestinului copiilor cu bacterii prietenoase), fumatul în timpul sarcinii, consumul de medicamente, în special antibiotice​, moștenirea genetică și lista poate continua.​

Printre cele mai frecvente alergii întâlnite la sugari și copii mici sunt alergiile alimentare în care predomină alergia la ouă, nuci, proteina din laptele de vacă și din grâu. Alergiile respiratorii sunt de asemenea frecvente și se manifestă mai ales primăvara sau toamna.

Medicina funcțională încearcă să identifice cauzele care stau la baza dezechilibrelor imunitare și respectiv să corecteze aceste disfuncții.

TDM: Care sunt primele semne de alergie la un copil mic?

Dr. Alina Cernea: În funcție de tipul de alergie și semnele pot fi foarte variate. De exemplu, pot apărea manifestări cu grad de severitate diferit de la un mic eritem al pielii până la șoc anafilactic. Reacțiile se pot instala într-un interval de timp ce poate dura de la câteva minute la câteva ore. Cele mai frecvente manifestări sunt cele care țin de eritem, inflamarea feței sau a limbii, vomă, diaree, tuse, dificultăți în respirație, strănut repetat, rinoree, etc.

​TDM: La ce anume poate fi alergic primăvara copilul mic?

Dr. Alina Cernea: În general, alergiile dezvoltate de copil primăvara sunt cele declanșate de polen. În mod obișnuit, alergia la polen nu se manifestă până la vârsta de 3-4 ani.

TDM: Ce presupune tratamentul alergiilor de primăvară?

Dr. Alina Cernea: Nu se poate vorbi despre un tratament efectiv al alergiei ci doar despre luarea măsurilor necesare în vederea diminuării efectelor – manifestărilor alergiei. Este foarte important, mai ales în cazul manifestărilor acute și severe, părinții să se adreseze urgent medicului, o reacție alergică cu șoc anafilactic putând pune în pericol viața copilului. Dacă reacțiile sunt ușoare de tipul rinoree, strănut, este indicat să se țină copilul departe de sursa de alergeni, respectiv flori, gazon și de asemenea să se evite scoaterea copilul din casă în perioadele cu vânt. Pentru orice alergie părintele trebuie să se adreseze pediatrului în vederea instituirii unui tratament pentru diminuarea simptomelor. Așa cum spuneam, ideea de a trata alergia este oarecum eronată, trebuie încercată reechilibrarea sistemului imunitar și asta este în general foarte dificil.

TDM: Alergiile de primăvară pot fi declanșatoare și pentru alte tipuri de alergii?

Dr. Alina Cernea: Alergiile de primăvară pot da reacții încrucișate, respectiv alergia la polenul unei specii de plante poate provoca reacții la mai multe plante din familia respectivă sau cu specii de plante cu structura genetică asemănătoare. De cele mai multe ori, persoanele cu alergii de primăvară ar trebui să evite consumul mierii de albine care conține întotdeauna urme de polen. De asemenea, trebuie avută atenție la administrarea ceaiurilor de plante și a condimentelor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa