Alergia solară, o alergie mai puţin cunoscută

Raluca Dumitrică
alergia-solara-totul-despre-mame

Iată simptomele şi tratamentul indicat pentru alergia solară!

Căldura mare ne-a cuprins în această perioadă toridă a lui iulie în care nu mai ştim cum să ne ferim de soarele cel toropitor. Nu vrem să ne ardă pielea, nu dorim să facem insolație şi nu avem chef de moleşeala şi de transpirația excesivă pe care le aduce cu el. Dar, dacă aceste aspecte sunt singurele care ne îngrijorează, aflaţi că mai există o pacoste pe care o poate transmite soarele: alergia solară.

Alergia solară este una dintre alergiile nu numai despre care se vorbeşte mai puţin, ci şi una dintre alergiile pe care nu ştim în seama cui să o punem. Cunoscută şi sub denumirea mai elaborată de dermatită fotosensibilă sau erupţie polimorfă la lumină, alergia solară este o reacţie anormală a organismului la expunerea la soare şi se manifestă sub forma unor reacţii cutanate de mai multe feluri. Alergiile solare, despre care se spune că afectează aproximativ 20% din populaţia globului, apar din pricină ca razele UV modifica celulele epidermei, pentru că sistemul imunitar crede ca proteinele din celulele pielii sunt rele si produce anticorpi care le ataca.

Simptomele alergiei solare

Alergia solară apare în majoritatea cazurilor primavara şi vara, dar s-au întâlnit situații în care și în celelalte două anotimpuri soarele a lovit nemilos pielea celor care au îndrăznit să iasă la… lumină tocmai atunci. Ca simptome ale alergiei solare se numără înroșirea pielii care a fost expusă la soare, apariția unor formaţiuni de mici sau mari dimensiuni ori a unor vezicule albicioase sau gălbui, ce pot forma cruste, dar şi durere şi mâncărime în zona afectată, ba chiar şi migrene. Acestea pot să apară la câteva minute de la contactul pielii cu razele soarelui, dar şi la câteva ore după aceasta. Cel mai frecvent, alergia apare în zona feţei, a gâtului, a umerilor, a braţelor şi a decolteului. După câteva zile de la această erupţie, simptomele dispar, condiţia fiind ca pielea să nu mai ia contact cu lumina. În cazul unei alergii ce îmbracă formă unei urticarii solare, băşicuţele pot apărea chiar şi pe pielea care a fost protejată de îmbrăcăminte, din pricina trecerii razelor UV prin haine.

Tratament

Pentru tratamentul acestei alergii se recomandă o vizită urgentă la medicul dermatolog, care va evalua starea epidermei şi va stabili dacă este vorba sau nu de această afecţiune. Tot el poate face teste suplimentare mai elaborate, aşa cum sunt testul luminii ultraviolete, prin care se verifică în ce măsură reacţioneaza pielea la diferite intensităţi de lumină UV emisă de un aparat special, sau testare cutanată, prin care se aplică pe piele o anumită substanţă cu rol determinant în stabilirea tipului de alergie, ulterior supunându-se pielea din zona respectivă la raze UV. În funcţie de gravitate, medicul va prescrie tratamentul adecvat, dar şi fototerapie.

Prevenirea alergiei solare

Pentru că nimeni nu-si doreste sa se trezească cu o astfel de alergie, specialiștii ne sfătuiesc să evitam expunerea la soare în cazul în care urmăm un tratament medicamentos ce are ca reacţie adversă creşterea gradului de sensibilitate al pielii în raport cu căldura solară. De asemenea, studiile au relevat că persoanele expuse la anumite parfumuri, substanţe chimice sau loţiuni dezinfectante au dezvoltat alergii solare, aşa încât aveţi grijă să citiţi cu atenţie etichetele produselor cosmetice pe care le folosiţi frecvent pentru cel mic, dacă observaţi o relaţie de cauzalitate între acestea şi apariţia reacţiilor alergice după aplicarea lor şi contactul cu soarele. Băi solare moderate trebuie să facă şi persoanele cu istoric de dermatită atopică, deoarece aceasta creşte riscul apariţiei alergiei.
La capitolul prevenire se mai numără evitarea expunerii prelungite la soare, aplicarea de creme cu factor de protecţie solară la fecare ieşire din casă şi pe toate zonele corpului, purtarea de îmbrăcăminte pe cât posibil confecţionată din materiale naturale (in, bumbac, mătase) şi în culori deschise, ca să nu atragă foarte mult razele soarelui.

 

Despre diversificare și ordinea introducerii alimentelor cu potențial alergen în meniul bebelușilor, puteți citi mai multe aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa