Alergia la înţepătura de viespe

Mihaela Călin
alergia-la-intepatura-de-viespe-totul-despre-mame

Ce trebuie să știm dacă copiii noștri au alergie la înțepătura de viespe

Un weekend la munte sau chiar o ieşire la pădure se poate termina neplăcut pentru întreaga familie dacă cel mic va suferi o înţepătură de viespe. În cele mai multe cazuri, în locul înţepăturii apare o umflătură roşie dureroasă (eritem). În alte situaţii, când copilul este alergic la veninul de viespe, reacţia descrisă mai sus se poate generaliza, urticaria şi inflamatia acoperind faţa, buzele şi pleoapele. Când starea alergică se accelerează, pot apărea dificultăţi de respiraţie şi chiar pierderea cunoştinţei. Află în continuare ce poţi să faci că să fii pregătită în astfel de situaţii.

Înţepătura de viespe determină cel mai adesea o reacţie alergică uşoară – rana se înroşeşte şi se umflă, iar copilul se plânge de mâncărime. Poţi calma aceste simptome dacă aplici o compresă rece cu o soluţie din apă şi oţet sau poţi unge zona afectată cu un unguent cu hidrocortizon. Dacă eşti la picnic şi nu ai la îndemână produsele mai sus amintite, poţi să freci locul înţepăturii cu ceapă sau cu rădăcină de pătrunjel, iar simptomele se ameliorează.

Acest lucru nu este valabil atunci când copilul prezintă dificultăţi de respiraţie, vărsături, iar umflătura din jurul rănii se răspândeşte rapid. O astfel de reacţie a organismului ar putea însemna şoc anafilactic, care este foarte periculos. Dacă observi aceste simptome, trebuie să chemi cât mai curând posibil o ambulanţă.

Ce pericole ascunde înţepătura de viespe?

În trei cazuri înţepătura de viespe este deosebit de periculoasă:

1. Dacă viespea a atacat în zona gurii, a gâtului sau a limbii – consecinţa este inflamarea bruscă a mucoasei, care poate duce la blocarea cailor respiratorii.

2. În cazul în care copilul înţepat este alergic la veninul de viespe.

3. Când copilul a fost muşcat de mai multe viespi poate apărea o reacţie toxică. Simptomele sunt asemănătoare cu cele de otrăvire, adică vărsături, diaree, greaţă, pierderea cunoştinţei.

Situaţiile de mai sus îi pot pune copilului viaţa în pericol şi necesită cât mai curând posibil asistenţă medicală de prim-ajutor.

Iată ce poţi face în cazul unei înțepături de viespe până la consultul medical:

În cazul în care acul se află în rană, va trebui să o ştergi uşor şi să scoţi acul. Atenţie, nu stoarce şi nu presa! În vârful înţepăturii se află un rezervor cu venin, iar prin presare poţi aplica o doză suplimentară. Acul se poate scoate prin răzuirea zonei afectate cu un cuţit (partea neascuţită) sau chiar cu un card bancar. Apoi locul se spală, se dezinfectează şi se aplică un pachet cu gheaţă.

Dacă cel mic se plânge de dureri severe, poţi să-i dai un calmant oral pentru durere.

Dacă înţepătura de viespe se află în interiorul gurii, copilul trebuie să sugă imediat gheaţă sau să bea băuturi reci.

În situaţia în care apare o reacţie alergică (prurit, urticarie, respiraţie slabă şi întreruptă), trebuie să-i administrezi cât mai curând posibil un antialergic. Dacă ştii că cel mic este alergic, adresează-te medicului de familie pentru a-i prescrie adrenalină. Este bine să o ai tot timpul în geantă pentru a preîntâmpina un şoc anafilactic.

Cum recunoşti şocul anafilactic?

Dacă nu ştiai că cel mic este alergic la înţepătura de viespe şi nu eşti pregătită în acest sens, există riscul că el să intre în şoc anafilactic. Ce înseamnă asta? Prezenţa veninului în corp produce o dilatare semnificativă a vaselor de sânge, ceea ce duce la o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Şocul este precedat de mâncărimi la mâini şi la picioare, ameţeli, bătăi rapide ale inimii. Apoi apar urticaria şi umflăturile, de obicei în jurul capului şi gâtului. Victima poate avea probleme de respiraţie, apar greaţa şi vărsăturile.

În stare severă poate fi vorba de insuficienţă cardiacă şi pierderea cunoştinţei.

Într-o astfel de situaţie trebuie să acţionezi rapid. Mai întâi de toate cheamă o ambulanţă şi scoate acul. Dacă simptomele se agravează, creează un garou mai sus cu 5-10 cm de înţepătura de viespe. Aplică gheaţă pe zona afectată – la o temperatura scăzută ajunge în sânge mai puţin venin. Nu-i da copilului nimic să mănânce sau să bea. În cazul în care şi-a pierdut cunoştinţa, aşează-l pe o parte şi controlează-i funcţiile vitale. Dacă este necesar, apelează la respiraţie artificială şi masaj cardiac.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa