Alcoolul în sarcină. Există o cantitate sigură pentru bebeluș sau mai bine renunțați complet?

Geta Roman, director editorial
sindromul alcoolismului fetal
Alcoolul în sarcină – există o cantitate sigură?

Alcoolul în sarcină consumat în cantități moderate este sigur? De unde încep riscurile? Descoperiți ce spun experții despre consumul de alcool moderat în timpul sarcinii si ce au arătat numeroase studii făcute asupra acestui subiect de-a lungul timpului

Dacă sunteți gravidă și vă întrebați dacă e în regulă să beți ocazional un pahar de Merlot sau să gustați puțină șampanie în noaptea de Revelion, sfaturile pe care le veți auzi vor fi din cele mai variate.

Unii doctori recomandă eliminarea completă a consumului de alcool, alții spun că ocazional și în cantități mici nu are cum să dăuneze copilului. Sunt șanse ca și prietenii dumneavoastră să aibă păreri împărțite. Cineva ar putea spune că s-a mai bucurat de câte o bere în timpul sarcinii și copilul nu a pățit nimic, altcineva ar putea spune că ăsta e un risc pe care nu are rost să ți-l asumi.

Malformații congenitale la făt de la abuzul de alcool

De zeci de ani, cercetătorii știu că băutul exagerat pe perioada sarcinii poate cauza malformații congenitale. Dar efectele potențiale ale consumului în cantități mici asupra dezvoltării copilului nu sunt încă bine înțelese. Oricare ar fi riscurile, multe gravide aleg să nu renunțe complet la consumul de alcool.

Un studiu recent al Center for Disease Control and Prevention din SUA (CDC) arată că o femeie gravidă din opt a consumat cel puțin o băutură alcoolică în ultima lună.

Iată ce spun doctorii că ar trebui să știe femeile gravide când decid dacă să mai bea ocazional câte puțin sau să renunțe complet la alcool.

Alcoolul în sarcină. Cât de mult este prea mult?

„Problema consumului de alcool pe perioada sarcinii este că nu există o cantitate care să se fi demonstrat sigură”, spune dr. Jacques Moritz, directorul secției de ginecologie din Spitalul St. Luke’s- Roosevelt din New York.

David Garry, profesor asociat la clinica de obstretică-ginecologie din Colegiul de Medicina Albert Einstein, este de acord. El spune că cercetătorii nu știu suficient despre efectele potențiale ale consumului de alcool în diverse stadii ale sarcinii, cât să poată spune cu siguranță că oricând e sigur. De asemenea, este dificil să prevezi impactul asupra unei sarcini pentru că fiecare femeie are un nivel diferit de enzime care digeră alcoolul.

„Dacă o femeie gravidă cu un nivel scăzut de astfel de enzime consumă alcool, copilul ei va fi mai expus riscurilor deoarece alcoolul va circula prin corpul ei mai mult timp”, spune dr. David Garry. Deoarece sunt atât de multe necunoscute, Center for Disease Control and Prevention din SUA, Colegiul American de Obstetrică-Ginecologie și Academia Americană de Pediatrie sfătuiesc femeile gravide să nu consume alcool deloc.

Riscul cel mai mare: femeile gravide care consumă alcool poate să dea naștere unui copil cu afecțiuni fetale din spectrul alcoolului. Aceste tulburări pot fi de la ușoare la grave și includ retard de vorbire și limbaj, dizabilități la învățare, caracteristici faciale anormale, cap de mici dimensiuni și multe alte probleme.

Alcoolul în sarcină. Nu există studii privind nivelul maxim de siguranță

La întrebarea ce cantități de alcool pot să beau în timpul sarcinii fără să fiu afectată nici eu și nici copilul, și dr. Keith Eddleman, expert american în medicină materno-fetală, are un comentariu de făcut:

”Un pahar la o nuntă sau alt eveniment deosebit nu va avea efecte vătămătoare asupra dezvoltării embrionului. Ar trebui să evitați consumul regulat de alcool pe perioada sarcinii, dar dacă fără să știți beți un cocktail în vacanță, înainte de a afla ca sunteți însărcinată, doar un cocktail, nu ar trebui să vă faceți griji că asta va fi o problemă serioasă”, crede medicul.

El ține să arate că nu sunt date care să arate nivelul maxim de siguranță absolută al consumului de alcool. „De aceea mulți oameni spun să îl eviți cu totul. Însă dacă te uiți la țări precum Franța, unde consumul de vin, chiar și pe durata sarcinii, este mult mai frecvent, incidența malformațiilor congenitale și a malformațiilor congenitale cunoscute ca fiind cauzate de consumul de alcool, nu sunt deloc diferite față de Statele Unite, fiind chiar un pic mai scăzute”.

Alcoolul în sarcină. Mai multe studii sunt necesare

Așadar deși consumul exagerat de alcool are efecte negative evidente, riscul în cazul consumului moderat nu este la fel de clar. Unele femei s-ar putea să fi fost liniștite de un stiudiu care a fost publicat în octombrie 2010 în Revista de Epidemiologie și Sănătate Comunitară.

În acel studiu, cercetătorii din Regatul Unit constată că la vârsta de 5 ani, copiii femeilor care au consumat una, maximum două băuturi alcoolice, sau doar ocazional, pe când erau gravide, nu prezentau riscuri de probleme cognitive sau de comportament. Autorii studiului precizau că e posibil ca problemele legate de consumul de alcool pe durata sarcinii ar putea apărea în copilărie mai târziu. Ei plănuiau să continue studiul monitorizând copiii pe măsură ce aceștia cresc.

Alcoolul în sarcină. Dezbaterea continuă

Mulți doctori sunt de acord cu poziția adoptată de autorități și le recomandă pacientelor gravide să evite consumul de alcool. „Iată felul în care văd eu lucrurile: Dacă nu i-ai da unui copil de două luni un pahar de vin, de ce ai bea un pahar când ești gravidă?”, este comentariul doctorului David Garry, profesor de obstretică-ginecologie.

Și dr. Carol Archie, profesor de obstetrică-ginecologie Școala de Medicină David Geffen din UCLA, este de părere că până și mici cantități de alcool pot afecta creierul unui făt. „Știm că alcoolul afectează celulele din creier și că creierul unui copil se dezvoltă în continuu pe tot parcursul vieții intrauterine. Așa că aș spune că cel mai bine ar fi ca o femeie gravidă să se abțină complet de la consumul de alcool”, este sfatul specialistului.

O decizie personală…

Alți doctori cred că femeia gravidă nu ar trebui să se îngrijoreze dacă ocazional bea mici cantități de alcool. „Întotdeauna le-am spus pacientelor că e o decizie personală și că nu există dovezi care să arate că e periculos consumul redus de alcool,” spune Marjorie Greenfield, MD, profesor de obstetrică-ginecologie la Școala de medicină a Universității Case Western Reserve din Cleveland și autoarea cărții Ghidul angajatei gravide.

„E probabil în regulă să bei una-două băuturi alcoolice pe săptămână. Dar să nu bei mai mult de două deodată și în niciun caz să nu bei până te îmbeți,” spune ea. Moritz de asemenea spune că ” un pahar la o ocazie este foarte probabil să fie în regulă – de exemplu, dacă cineva ține un toast la o sărbătoare sau la ziua cuiva.”

Mergeți la sigur și renunțați complet

Până la urmă, fiecare mamă poate vorbi cu medicul ei și să decidă dacă va bea alcool ocazional. Celor care decid să renunțe complet la alcool le-ar putea lipsi relaxarea în fața unui cocktail, dar Archie crede că ele nu vor regreta că au fost prevăzătoare. „În viața ta și a copilului tău, graviditatea reprezintă o bucată așa de scurtă de timp iar sacrificiul nu e așa de mare. În mod sigur nu este cel mai mare sacrificiu pe care îl vei face când îți crești copilul,” spune ea.

Experții spun că femeile cu anumiți factori de risc ar trebui în mod special să fie atente și să evite alcoolul în timpul sarcinii. Gravidele nu ar trebui să consume alcool dacă au boli de ficat, un istoric de dependență, sau urmează orice tratament în care este contraindicat consumul de alcool, cum ar fi antidepresivele.

Și dacă sunteți îngrijorată că beți prea mult și simțiți că nu vă puteți abține – în timpul sarcinii, sau chiar dacă nu sunteți gravidă – vorbiți cu doctorul. El vă poate îndruma către consiliere sau tratament.

Ca să aflați mai multe despre efectele viciilor în sarcină, vă recomandăm și aceste articole:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa